Kodėl italai per dieną išgeria 10 puodelių espreso kavos?

Sausakimši specializuoti kavos namai, miestu žingsniuojantys žmonės su kavos puodeliu rankoje, spalvingi termosiniai kavos puodeliai, mašininiai kavos aparatai. Visa tai – plintančios kavos kultūros apraiškos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 26, 2014, 2:37 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:24 AM

Turbūt kiekvienam teko girdėti šią savoką, tačiau retas kuris žino apie espreso kavos subtilybes bei su ja siejamos kultūros apraiškas. Smalsu, kodėl kavos mėgėjai per dieną išgeria nemažai espreso  puodelių?

„Kad, espreso kavoje itin daug kofeino, tėra mitas. Jei lygintume standartinio espresso puodelio kavos kiekį su standartiniu juodos kavos puodeliu, kofeino espreso puodelyje rastume nepalyginamai mažiau. Jeigu italams įprasta išgerti 10 – 12 espreso puodelių per dieną, tai išgėrus tiek pat puodelių juodos kavos greičiausiai tektų pagulėti ligoninėje“, - apie espreso kavos kultūrą pasakojo specializuoto kavos ir kavos aparatų parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

Tradiciškai espreso puodelyje ruošiama 30 ml kavos. Gėrimas ruošiamas santykiu 1/3 kavos ir 2/3 vandens. Tokio kiekio užtenka vienam ar keliems gurkšniams. Espreso pasižymi sodrumu, tirštumu ir itin stipriu aromatu. Gamybos metu kavos paviršius pasipuošia švelniai karamelinės spalvos puta. Kuo puta tirštesnė ir storesnė, tuo kavos kokybė geresnė. Espreso visuomet patiekiamas su stikline vandens.

Espreso kavos pavadinimas kildinamas iš gamybos technologijos: ruošiant kavą leidžiamas aukšto slėgio verdantis vanduo arba garai. Kava būna tarsi išspaudžiama (iš italų k. espresso – išspaustas). Ruošiant kavą būtent šiuo metodu geriausiai atskleidžiamas tikrasis kavos aromatas, kurį sudėtinga pajausti juodoje ar kitų rūšų kavoje.

„Sakoma, kad kava turi daugiau aromatų nei vynas. Kavos ekspertai fiksuoja, kad kava turi daugiau nei 1000 aromatų. Espreso kava šioje skonių jūroje užima garbingą vietą, nes turi daugiau nei 600 įvairų aromatų. Gurkšnyje espreso galima pajusti šokolado, cinamono, gervuogių, kokoso, persikų, vyšnių bei dar daug kitų skonių“,- pasakoja „Kavos draugas“ vadovas A. Vainauskas.

Espreso kavai paruošti dažniausiai naudojami arabikos kavos pupelių mišiniai. Skoniui paaštrinti naudojamos ir robustos pupelės. Arabikos kavos pupelės kavai suteikia įvairių skonių, o robustos pupelės dėl didesnio kofeino kiekio – intensyvumo bei stiprumo.

Espreso kavos kultūra asocijuojasi su brandžiu, išlavintu skoniu. Išgirdus šį pavadinimą prieš akis išnyra rafinuoto vyro, stabtelėjusio trumpam atokvėpiui ar elegantiškos moters portretai.

„Šis mažas aromato užtaisas neatima laiko bei suteikia daug malonumo išlavintam skoniui. Taip pat neapsunkina organizmo. Turbūt daugelis pastebėjo skirtumą, kad nuo juodos kavos šiek tiek apsunkstama, o espreso kava suteikia žvalumo. Tai vyksta dėl to, kad iki tam tikro kiekio kofeinas žmogų tonizuoja, o per didelis kiekis suteikia priešingą efektą - slopina“, - pasakojo A. Vainauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.