Riešutų pynė apetitą žadina ir vaizdu, ir aromatu (receptas)

Mieliniai pyragai – nesunkiai paruošiami naminiai kepiniai. Išmėginkite šią maistingą riešutų pynę. Įdarui galite naudoti bet kokius mėgstamus riešutus arba jų mišinį.  Riešutų pynė - ir kasdienai, ir šventėms. Prieš skanaudami, išsivirkite arbatos arba kavos.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Jan 28, 2014, 8:29 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:49 AM

Riešutų pynės receptu su portalo Lrytas.lt skaitytojais dalijasi Nida Degutienė.

Tešlai reikės:

200 ml pieno

425 g miltų

20 g šviežių mielių

75 g sviesto

50 g cukraus

1/2 šaukštelio smulkios druskos

1 kiaušinis

Įdarui:

100 g sumaltų migdolų

100 g sumaltų lazdynų riešutų

1,5 šaukštelio cinamono

1/8 šaukštelio maltų gvazdikėlių

1/8 šaukštelio malto muškato

100 ml pieno

25 g sviesto

50 g marcipano masės (aš nedėjau)

50 g rudojo cukraus

1/4 šaukštelio smulkios druskos

1-2 šaukštai medaus

1 šaukštas romo

1 šaukšas Amaretto likerio

1/2 citrinos nutarkuota žievelė

Glazūra:

1 kiaušinis

2 šuakštai pieno

30 g migdolų plokštelių arba skaldytų lazdyno riešutų

3-4 šaukštai apelsinų (arba abrikosų) džemo

1-2 šaukštai vandens

Užminkykite tešlą. Pašildykite pieną mažame puodelyje (iki 40C, ne daugiau). Į didelį dubenį suberikte miltus ir viduryje padarykite duobelę. Į tą duobelę sutrupinkite mieles, užberkite ant mielių 1 šaukštą cukraus ir užpilkite trečdalį šilto pieno.

Lengvai pamaišykite pirštų galiukais, kad mielės susimaišytų su pienu, uždenkite rankšluosčiu ir palikite apie 15 minučių, kad suputotų. Per tą laiką į likusį pieną sudėkite sviestą ir kartu lengvai pašildykite, kol sviestas ištirps. Atidėkite į šalį (kat temperatūra nebūtų aukštesnė nei 40C).

Sudėkite likusius ingredientus į miltų ir mielių masę, supilkite pašildytą pieną su sviestu ir išminkykite tešlą. Jokiais būdais nepridėkite daugiau miltų, net jei atrodys, kad tešla pernelyg lipni – antraip pyragas bus per kietas ir per sausas. Tešlą sulipdykite į rutulį, pabarstykite trupučiu miltų ir paliktite šiltai, kad pakiltų, tūris padvigubėtų.

Pasiruoškite įdarą. Įdarą pradėkite gaminti, kai jau tešla bus pakankamai pakilus – kitaip jis sukietės ir bus sunku jį ištepti ant pagrindo. Pirmiausia sausoje didelėje keptuvėje pakepinkite maltus riešutus (migdolus ir lazdynų) kartu su prieskoniais – cinamonu, gvazdikėliais ir muškatu. Nuolat maišykite ir neatsitraukite nuo keptuvės, nes nė nepastebėsite, kaip riešutai sudegs:) Kai riešutai ims tamsėti ir paskleis malonų aromatą, išberkite juos į dubenį.

Tada nedideliame puodelyje užkaiskite pieną, sudekite sviestą, marcipanus (jei naudojate), cukrų ir druską ir maišydami kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite medų, romą ir Amaretto likerį, nutarkuotą citrinos žievelę ir visą šią masę sumaišykite su pakepintais riešutais. Atvėsinkite apie 5-10 minučių prieš užtepant ant tešlos, kad masė nebūtų per karšta. Jei masė pernelyg kieta, atskieskite ją keliais šaukštasi pašildyto pieno.

Suformuokite pynę. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušinį su pienu, pasidėkite šalia. Darbastalį pabarstykite trupučiu miltų ir ant jo iškočiokite į kvadratą (35X35 cm). Tolygiai paskirstykite riešutų įdarą, palikdami po pora centimetrų iš kraštų. Susukite visą lakštą į tamprų vyniotinį ir atsargiai perkelkite jį į kepimo skardą.

Dideliu peiliu perpjaukite vyniotinį per pusę, viename jo gale palikdami apie 5 cm neperpjautos tešlos. Gausis apversta V forma su dviem pyrago “kasom”. Pinkite šias dvi “kasas” tarpusavyje, nuolat stengiantis atvirą atpjautą pusę su pyrago sluoksniais laikyti viršuje (šis procesas reikalauja įgūdžių – kuo dažniau kepsite, tuo lengviau suvyniosite). Gausiai patepkite kiaušinio plakiniu (pradėkite nuo tešlos, ir vėliau tepkite  įdarą. Padėkite skardą šiltoje vietoje, kad pyragas dar šiek tiek pakiltų (kol įkais orkaitė).

Įkaitinkite orkaitę iki 180C ir kepkite pynę orkaitės viduryje, apie 30-35 min.

Ruoškite glazūrą.  Kol pyragas kepa, nedideliame puodelyje pakaitinkite džemą kartu su vandeniu, kad jis būtų skystas. Skaldytus riešutus lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išėmę iškepusį pyragą ,gausiai patepkite jį glazūra ir pabarstykite paskrudintais riešutais.

nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.