Vengriškoji pica gardinama ir sūriu, ir uogiene (receptas)

Vengriška virtuvė lietuviams visų pirma asocijuojasi su guliašu. Tačiau kitose šalyse, pavyzdžiui, Švedijoje arba Austrijoje, neblogai žinomas ir kitas vengriškas patiekalas – langoš, neretai per šventes pardavinėjamas kaip gatvės maistas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2014, 8:41 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:47 PM

Langoš yra aliejuje keptas paplotėlis, šiek tiek skoniu primenantis čebureką, bet gaminamas be mėsos įdaro. Kartais šis jau kelis šimtus metų Vengrijoje gaminamas patiekalas vadinamas ir vengriška pica.

Langoš daromas iš miltų, mielių, druskos ir vandens. Į tešlą galima įdėti ir grietinės, jogurto ar trintų bulvių.

Iš tešlos suformuojamas suplotas nedidelę picą primenantis paplotėlis, kuris verdamas aliejuje.

Valgyti langoš reikia šviežią bei šiltą, ant viršaus uždėjus grietinės ir tarkuoto sūrio. Taip pat jis gali būti pagardintas kumpiu arba dešrelėmis, įtrintas česnaku ar užteptas česnakiniu sviestu. Galima langoš mirkyti ir česnakiniame padaže, valgyti su grybais, baklažanais, kopūstais, kefyru, omletu, o smaližiai jį gali mirkyti ir į sirupą ar uogienę.

Tradiciškai langoš būdavo kepami pečiaus priekyje netoli liepsnos. Iš čia ir kilęs patiekalo pavadinimas – „lang“ vengriškai reiškia „ugnis“. Kadaise langoš buvo gaminami iš duonos tešlos ir patiekiami pusryčiams tądien, kai namuose šeimininkė kepdavo duoną.

Beje, langoš žinomas ne tik vengrų, bet ir čekų, slovakų, kroatų, rumunų ir serbų virtuvėse. Amerikos indėnai taip pat turi labai panašų į langoš patiekalą, vadinamą „Frybread“, kuris taip pat gali būti valgomas su įvairiais pagardais, pavyzdžiui, medumi, uogiene ar karšta jautiena.

Jeigu norite pasigaminti dešimt langoš paplotėlių, jums reikės:

300 g miltų

7 g sausų mielių

250 ml vandens

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

saulėgrąžų aliejaus kepimu

Pagardinimui reikės grietinės, tarkuoto sūrio ir česnako

Sumaišykite išsijotus miltus ir mieles, įpilkite vandens, kuriame ištirpinta druska ir visą tai išmaišykite. Jeigu tešla labai lipni, pridėkite miltų. Maišykite tešlą mediniu šaukštu ar rankomis, kol ji nebelips ir bus lygi.

Palikite tešlą dubenyje, apdengtą švariu audeklu 30-40 minučių, kad iškiltų.

Vėliau padėkite tešlą ant miltais padengto paviršiaus, iškočiokite ir išspauskite apie 10 cm skersmens apvalias formeles. Kiekvieną tešlos ritinėlį ištampykite pirštais, palikdami centrą plonesniu negu kraštai. Palikite tešlos gabalėlius pagulėti apie pusvalandį ant miltuoto paviršiaus.

Kepkite langoš karštame aliejuje, kol abi pusės paruduos.

Patiekite langoš karštus, pagardintus susmulkintu česnaku arba pamirkytus česnakiniame padaže, ant viršaus užtepus grietinės ir užtarkavus sūrio.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.