Ossobuco (italų k.) - veršienos blauzdos pjausniai, ilgai troškinti daržovių ir vyno padaže, pateikiami su gremolata (italų k.) – kapotomis petražolėmis, česnakais ir tarkuota citrinos žievele. Veršienos blauzdos pjausnius patiekite su bulvių koše arba ryžiais, nes taip geriausia atsiskleis visi aromatai.
Veršienos ossobuco (4 porcijoms) reikės:
1.5 kg veršienos (veršienos blauzda, supjaustyta maždaug 4cm storumo gabalėliais skersai centrinio kaulo)
2 šaukštai miltų
60ml alyvuogių aliejaus
1 svogūno
1 saliero stiebo
1 morkos
4 česnako skiltelių
1 stiklinės (250ml) baltojo vyno
400g konservuotų pomidorų savo sultyse
2 šaukšteliai pomidorų pastos
1 stiklinės (250ml) vištenos arba veršienos sultinio
2 juostelių citrinos žievelės (1cm pločio)
1 šaukštų raudonėlių
Druskos, juodųjų pipirų
Gremolata:
2 česnako skiltelės
½ stikl. Smulkiai sukapotų petražolių
1 valg. šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės
Veršieną apvoliokite miltuose, nupurtykite jų perteklių.
Dideliame špižiniame inde arba troškintuve įkatinkite 2 šaukštus aliejaus ir jame iš abiejų pusių apkepinkite veršienos pjausnius po 5 minutes, kol jie paruduos. Išimkite į lėkštę.
Likusį aliejų įkatinkite troškintuve ir suberkite supjaustytus svogūnus, salierus ir morkas, ir uždengę kepkite ant nedidelės ugnies apie 5-7 minutes, kol daržovės taps minkštos. Suberkite kapotus česnakus, supilkite vyną, pomidorus, pomidorų pastą, sultinį, įdėkite citrinos žieveles ir įberkite raudonėlių. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Užvirinkite.
Sudėkite į troškintuvą apkepintus veršienos gabalėlius, uždenkite indą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 2-2.5 val., kol mėsa bus labai minkšta. Kol mėsa kepa, paruoškite gremolatą: smulkiai sukapokite česnakus, sumaišykite juos su smulkiai kapotomis petražolėmis ir nutarkuota citrinos žievele.