Norvaišų namuose paprikos išstypsta ir šalia jukų

Nors lauke spaudžia vasario šaltis, norintys mėgautis pačių

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Feb 3, 2014, 1:36 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:47 PM

Pramoginių šokių treneriai Jūratė ir Česlovas Norvaišos – užimti žmonės, tačiau nuo pat jaunystės daugelį daržovių ir prieskoninių augalų bei gėlių daigina patys.

Ši veikla kauniečius verčia anksčiau keltis rytais, nes augalų priežiūra atima nemažai laiko. Tačiau tai leidžia medituoti ir drauge džiaugtis kiekvienu išstybusiu daigeliu.

Sėjos darbus kauniečiai pradeda žiemai baigiantis ar ankstyvą pavasarį. Tai priklauso nuo augalų sėjimo laiko. Dalį sėklų žinoma pora pasiruošia dar vasarą ar rudenį. Kitų dairosi sėklų parduotuvėse. Kasmet Norvaišos įsigyja bent kelių naujų veislių augalų.

„Pamėgtų paprikų ir pomidorų rūšių bei kai kurių gėlių sėklas surenkame patys. Taip žinome, ką išauginsime kitąmet. Visų kitų augalų sėklų nusiperkame specializuotose parduotuvėse“, – pasakojo J.Norvaišienė.

Treneriai vengia prekybos centrų, kur sėklos yra vienos iš daugybės prekių, nes baiminasi, kad jos gali būti senos, užsilikusios nuo praėjusių metų ar prastos kokybės. Be to, čia sunkiai gausi patarimų.

Pirkdami sėklas Norvaišos atkreipia dėmesį ne vien į pakuotes, kurios pastaruoju metu dažniausiai būna ryškios ir gražios. Ne mažiau svarbu sėklų pakavimo data ir kaina.

„Sėkloms pernelyg netaupome, akcijų nesivaikome. Prieš daugybę metų esame pasimokę, kad pigios sėklos prastai dygsta ir duoda menką derlių. Todėl dabar kaskart atidžiai žiūrime, ką perkame“, – kalbėjo Č.Norvaiša.

Kauniečiai nuo sausio vidurio per keletą kartų įsigijo įvairių rūšių prieskoninių daržovių sėklų.

Jau šį mėnesį Norvaišos ant palangės sės bazilikus, liucernas, kalendras, rozmarinus, krapus, salotas. Šie augalai yra šeimos namų puošmenos, maisto pagardai, o svarbiausia – jėgų ir energijos suteikiantis natūralus vitaminų šaltinis.

„Kiekvieno prieskonio pasėsime į vazonėlius, nes juos planuojame auginti kambaryje ir sunaudoti per mėnesį kitą. Kitą dalį sėsime kiek vėliau. Naudosime lovelius, kuriuose prieskonius iš pradžių auginsime ant palangės, o kai atšils, išnešime į šiltnamį ar lauką“, – tvirtino treneriai.

Vasario viduryje kauniečiai sės paprikas, kurios gana ilgai dygsta ir lėtai auga. Nors šioms daržovėms daiginti ir auginti treneriai pasiruošia specialius lovelius, keletą paprikų sėklų Č.Norvaiša baigiantis žiemai įkiša į kokio nors augalo, dažniausiai jukos, vazoną.

Nebuvo metų, kad iš šių sėklų neišaugtų aitriosios ir saldžiosios paprikos. Panašiu metu Norvaišos sėja salierus, kurie taip pat dygsta neskubėdami. Pirmieji jų daigai pasirodo maždaug per porą savaičių.

Kauniečiai neapsikrauna palangių pomidorų daigais, tačiau bent keli, dažniausiai skirtingų veislių, žaliuoja kiekvieną pavasarį. Tie, kurie bus auginami šiltnamyje, sėjami kovo pradžioje ar viduryje.

Tuomet išaugusius daigus galima sodinti gegužės mėnesį. Kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje įprastai sėjami tie pomidorai, kuriuos Norvaišos augins lauke.

„Nuo jaunų dienų žinome, jog pernelyg anksti sėti pomidorų sėklų nereikėtų. Išstybusių augalų daigų, kol šalta, į lauką nešti negalima, o patalpoje jie skursta“, – mokė J.Norvaišienė.

Pomidorų sėklas moteris daigina maždaug 20–25 laipsnių šilumos temperatūroje. Daigai taip pat mėgsta šviesą, tačiau kur kas mažesnę šilumą. Į vietą, kurioje augs ir ves vaisius, pomidorus tinka sodinti po 50–60 dienų nuo pasėjimo.

Kai pomidorų daigai užaugina lapus, trenerė juos atsargiai persodina ir išskirsto. Tuomet daržovės sodinamos į gilesnius vazonus ar kitus indus.

Įsibėgėjus pavasariui Norvaišos pasės ir kelių rūšių gėlių sėklų, tačiau treneriai dažniausiai perka jau ūgtelėjusių gėlių daigus, kurie skuba džiuginti žiedais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.