K.Kaikarienės ir R.Bolgovo patarimai – įspūdingai meilės šventei

Šv.Valentino dieną renginių organizatorė Kristina Kaikarienė (49 m.) ir virtuvės vadovas Ruslanas Bolgovas (37 m.) siūlo atšvęsti ne su tradicinėmis širdelėmis, o prie itin subtilaus stalo. Abu jie įsimylėjėliams negailėjo patarimų, kaip šią dieną namuose paminėti stilingiau.

„Kad stalas ir maistas būtų tobuli, nereikia pamiršti į juos įdėti pagrindinio ingrediento - meilės!" - sako K.Kaikarienė ir R.Bolgovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Kad stalas ir maistas būtų tobuli, nereikia pamiršti į juos įdėti pagrindinio ingrediento - meilės!" - sako K.Kaikarienė ir R.Bolgovas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Čaplinskaitė

Feb 12, 2014, 9:26 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:40 AM

Meilės diena virtuvės virtuozui ir kulinarinės mokyklos „Ticket to the Kitchen“ įkūrėjui R.Bolgovui – pirmiausia skanaus maisto šventė. Vis dėlto savo artimus žmones virėjas stengiasi įdomiais patiekalais palepinti ne tik per šventes.

„Brangiems žmonėms skaniai gaminu, įteikiu gėlių, dovanų ne per šventę, o tada, kai šventė – mano širdyje.

Tai gali būti bet kurią dieną, kai pajuntu, kad jau laikas nustebinti vieną ar kitą žmogų. Smulkmenos be progos suteikia daugiau laimės nei didžiulė dovana per įprastą šventę“, – samprotavo Ruslanas.

Ruslanas juokiasi: visi žino posakį, kad tiesiausias kelias į vyro širdį – per skrandį. Jis džiaugiasi galėdamas išmokyti moteris, kaip tuo keliu greičiau pasiekti tikslą.

Vis dėlto Ruslanas įsitikinęs, kad labiausiai porą suartina ne jau paruoštas maistas, o gaminimas kartu. Tada Valentino diena bus didelė šventė abiem.

Virėjui atrodo neteisinga, kad vienas visą dieną tvarko namus, ruošia įmantriausius patiekalus ir stengiasi namuose sukurti šventę, o kitas tik atsisėda prie stalo skaniai pavalgyti.

Tiems, kurie neturi antrųjų pusių, šventinę vakarienę Ruslanas siūlo ruošti bičiulių būryje.

„Žmonės visada ko nors tikisi. Vieniši per Valentino dieną tikisi rasti antrąją pusę, mat viskas tądien pulsuoja romantika, meile.

Tad jei į namus susirinks daugiau vienišių arba su tokiais draugais švęsti vakare išeisite į restoraną ar barą, gal ir surasite savo žmogų. Tik nesėdėkite namie vieni ir negailėkite savęs!“ – pataria virtuvės virtuozas.

Tiems, kurie skanumynais lepinsis namuose, Valentino dienai Ruslanas siūlo pasigaminti desertą. Vyras pataria neapsiriboti šokoladu ir braškėmis, o sukurti įdomesnį saldumyną.

Meilės dienai puikiai tiks mėlynių pudros morengų trupiniai su šaltalankių putėsiais ir anglišku šokolado kremu.

Jis pabrėžė, kad tradicinė raudona meilės dienos spalva jam ne prie širdies, todėl vasario 14-osios akcentu jo lėkštėje tapo ryškiai rausvi rožių žiedlapiai. Desertą R.Bolgovas papuošė šilauogėmis ir smulkiais mėtų lapeliais.

Meilės dieną K.Kaikarienė dažniausiai švenčia su namiškiais. Kartais jie vakarą leidžia namuose, kartais išvyksta slidinėti. Būna ir taip, kad jos vyras plastikos chirurgas Vygintas Kaikaris abi savo moteris – žmoną ir dukterį Kristę – pakviečia į restoraną.

„Mėgstame su vyru susirašyti maloniomis, mielomis žinutėmis. Tačiau tai darome ne tik vasario 14-ąją. Vygintas – staigmenų meistras! Jis visada sugeba nustebinti“, – juokėsi moteris.

Anksčiau, kai turėjo floristikos verslą, Šv. Valentino dieną Kristina švęsdavo darbe. Ji džiaugdavosi, kad į jos gėlių saloną užsukdavo vyrai ir pirkdavo gėlių žmonoms, motinoms, dukterims.

„Žinoma, užsukdavo ir moksleiviai – pirkdavo širdelių ir jomis apklijuodavo klasės drauges. Gal dėl jų anksčiau ši šventė man atrodė popierinė – trumpa jaunatviška širdučių diena“, – kalbėjo K.Kaikarienė.

Pirmą kartą šią dieną moteris stabtelėjo ir susiėmė už širdies, kai grįžusi namo rado iš žvakučių išdėliotą taką, pamatė prikarpytų širdelių. Taip mamos namuose laukė tuomet dar pradinukė duktė Kristė.

„Man Šv.Valentino diena – namų, šeimos šventė. Juk mylėti galima visus, ne tik vyrą. Ir mylėti reikia ne tik šią dieną“, – kalbėjo K.Kaikarienė.

Žmonėms, Šv.Valentino dieną ketinantiems atšvęsti romantiškai namuose prie gražaus stalo, Kristina pataria minčių semtis visur: jei žurnalo viršelyje pamatėte gražų spalvų derinį, tai – idėja, kaip serviruoti stalą.

Puikiai dera ir neįprastai atrodo tamsiai raudona su violetine ar žalsva mėtų spalva, suderinta su tamsiai mėlyna.

Akį traukia mėtų ir geltonos derinys. Neįprastos, bet puikios spalvos – salotinė ir rožinė.

„Kai sugalvoji, kokios bus spalvos, lieka tik imtis idėjų įgyvendinimo. Tokių pat spalvų kaspinėliais galima perrišti stalo įrankius, taures“, – patarimus dalijo Kristina.

Puikūs puošybos elementai – karpiniai. Kristina virš stalo pakabino drugelius stikle, tačiau galima juos panaudoti ir paprasčiau – priklijavus ant dantų krapštuko įsmeigti į patiekalus.

Jei nemokate karpyti, karpinių nusipirkite parduotuvėje. Jei nenorite, kad drugeliai būtų tokie pat kaip ir parduotuvėje priešais eilėje su jais stovėjusios mergaitės, į krepšelį įsimeskite siaurų kaspinėlių, blizgučių ar spalvotų karoliukų – pačios puikiai dekoruosite savo drugelius.

Kad stalas ir maistas būtų tobuli, nereikia pamiršti į juos įdėti pagrindinės sudedamosios dalies – meilės! Gaminti be galo mėgstanti Kristina tai puikiai žino.

Morengams reikės:

2 kiaušinių baltymų

1/4 stiklinės vandens

10 šaukštų cukraus

saujos mėlynių pudros (ją pasigaminkite kavamale sumalę džiovintas uogas)

Kaip paruošti:

Cukrų sumaišykite su vandeniu ir ant silpnos ugnies virkite, kol masė įkais iki 120 laipsnių.

Atskirai iki standžios putos išplakite kiaušinių baltymą. Į šią masę pilkite karštą sirupą, plakite apie 10 min. Suberkite mėlynių pudrą, maišykite iki vientisos masės.

Morengus kepkite orkaitėje apie 1 val. 100 laipsnių temperatūroje. Kepinių forma nėra svarbi, nes juos laužysite – jums reikia trupinių.

Šaltalankių putėsiams reikės:

50 g šaltalankių tyrės (jos yra pirkti, bet jei norite pasigaminti patys, galite pertrinti ir per sietelį perkošti šviežias ar šaldytas uogas),

3 šaukštų cukraus

2 kiaušinių trynių

1 arbatinio šaukštelio želatinos

100 g grietinėlės

Kaip paruošti:

Tyrę su cukrumi virkite iki 120 laipsnių. Į išplaktus kiaušinių trynius siaura srovele pilkite karštą sirupą. Į gautą masę dėkite plaktą grietinėlę. Išmaišykite.

Želatiną pabrinkinkite, vėliau įpilkite dar kelis šaukštus vandens ir pašildykite (bet neužvirkite!). Supilkite į trynių, tyrės ir grietinėlės masę.

Masę supilstykite į formeles ir mažiausiai valandą laikykite šaldytuve.

Šokoladiniam kremui reikės:

70 g grietinėlės

70 g pieno

1 kiaušinio trynio

1 šaukšto cukraus

70 g konditerinio juodojo (mažiausiai 70 proc. kakavos) šokolado

Kaip paruošti:

Viską, išskyrus šokoladą, virkite ant silpnos ugnies, kol įkais iki 82–85 laipsnių. Karštą masę pilkite ant konditerinio šokolado. Plakite plaktuvu, kol masė taps vientisa.

Bent valandą palaikykite masę šaldytuve. Šokolado kremo rutuliukus formuokite šaukštu, tad formelės nebūtinos. Tačiau galite improvizuoti ir patiekti kitaip.

Kaip patiekti:

Morengus sulaužykite, ant jų dėkite kamuoliuką šaltalankių putėsių, šaukštą šokoladinio kremo. Čia turite visas galimybes pademonstruoti savo išmonę. Desertą puoškite jaunų rožių žiedlapiais, mėtų lapeliais ir perpjautomis uogomis.

P.S. Virtuvės meistras primena, kad nereikėtų pamiršti svarbiausio ingrediento – meilės!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?