Dainininkas Mino svečius vaišins sraigių sriuba

Egzotiškus valgius gaminti itin mėgstantis dainininkas Mindaugas Mickevičius-Mino (37 m.), nors anksčiau ir dirbo restorane Italijoje, virti egzotišką sraigių sriubą neseniai išmoko Lietuvoje.

M.Mickevičius-Mino svečius žada nustebinti dar vienu įmantriu patiekalu.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Mickevičius-Mino svečius žada nustebinti dar vienu įmantriu patiekalu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 1, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:36 PM

Ramaus būdo kaunietis M.Mickevičius-Mino juokavo – sraigės jam artimos ir pagal prigimtį.

Bet prieš kelerius metus Italijoje restorano vadovo padėjėju dirbusiam atlikėjui neteko Viduržemio jūros šalyje ruošti patiekalų iš sraigių.

„Esu valgęs įvairiai paruoštų sraigių, tačiau jų sriubos srėbti dar nebuvo tekę. Įdomu tai, kad jos paragavau ir gaminimo receptą sužinojau ne kokiame nors tolimame krašte, o gimtajame Kaune. Nuo šiol šis patiekalas dažnai garuos mano namuose“, – kalbėjo M.Mickevičius-Mino.

Ruošti sraigių sriubą atlikėjas su būriu bičiulių išmoko Kauno sporto ir sveikatingumo centre „Ąžuolynas“ įsikūrusiame restorane „Fresh Meals“.

Mino net įsisvajojo, kad baigęs dainuoti įkurs sraigių ūkį ir užsiims jų auginimu. Tuomet vyras sraigių patiekalus galėtų ruošti iš paties užaugintos produkcijos.

Restorane kokosų pienu bei aitriaisiais pipirais gardintą sraigių sriubą atlikėjas virė drauge su drabužių dizaineriu Kęstučiu Lekecku, rankinių kūrėja Kristina Lisauske, jos pagalbininke Andžela Rudžioniene, renginių organizatoriumi Pauliumi Šiupieniumi, verslininku Gintautu Stroliu ir Kauno turizmo informacijos centro vadovu Sigitu Sidaravičiumi.

Prie puodų stojusius žinomus žmones šio patiekalo ruošimo gudrybių mokė Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narys Povilas Katilius. Jis smaguriams atskleidė ir paties sukurtos sriubos iš Lietuvoje užaugintų sraigių receptą.

„Sriubai būtini du dalykai – kokybiška šių gyvūnų mėsa ir sugebėjimas ją paruošti. Jeigu sraigės nepakankamai išvirtos, jos bus kietos, jeigu pervirsime, jos ištiš. Be to, svarbu tinkamai parinkti pagardus“, – sakė P.Katilius.

Maisto gaminimo žinovas įspėjo, kad dėl baltymų gausos šio patiekalo nereikėtų perdozuoti. Sukirtus dvi ar daugiau lėkščių sraigių sriubos gali atsirasti sunkumas skrandyje.

Virti sraigių sriubą patiko visiems, o jos ragauti iš pradžių drįso ne visi. Dizaineris K.Lekeckas iki šiol niekada nebuvo valgęs patiekalų su sraigėmis, todėl pirmuosius sriubos šaukštus sėmė nedrąsiai.

„Iki šiol net neįsivaizdavau sraigių skonio. Dabar galiu pasakyti, kad jis išskirtinis ir ne be reikalo vertinamas gurmanų“, – tikino K.Lekeckas.

Daugybę pasaulio kraštų išmaišęs verslininkas G.Strolys puikiai pažįsta ne tik didžiųjų, bet ir gerokai mažesnių jūros sraigių skonį, tačiau sriuba jam buvo naujiena.

Renginių organizatorius P.Šiupienius yra ragavęs įvairiai paruoštos sriubos.

„Turiu savo mėgstamą itališkos sraigių sriubos receptą. Itališka sriuba gardinama pomidorų padažu, mėtomis ir cinamonu, kuris valgiui suteikia nuostabų kvapą“, – sakė P.Šiupienius.

Sraigių sriuba su kokosų pienu

Reikės (dviem porcijoms):

200 g sraigių mėsos

10 g česnako

20 g aliejaus

100 g morkų

100 g cukinijos

200 g kokosų pieno

Pirmiausia paruoškite sultinį. Jam reikės 300 gramų vandens, paskaninto laurų lapais, citrinžolėmis, aitriosiomis paprikomis, svogūnu, skiltele česnako, citrinų sultimis, cukrumi, druska.

Virkite apie 30 minučių.

Sraigių mėsą nuplaukite po tekančiu vandeniu, dėkite į puodą ir pavirkite apie 15–20 minučių. Tada dar sykį perplaukite ir vėl sudėkite į vandenį, kuris paskanintas laurų lapais, pipirais, česnaku, druska. Virkite apie 20 minučių, nukoškite ir atvėsinkite.

Šiaudeliais supjaustykite morką ir cukiniją, smulkiai sukapokite česnako skiltelę.

Į įkaitintą puodą pilkite alyvuogių aliejaus, dėkite česnaką. Trumpai pakepinę sudėkite sraiges ir pakepkite dar apie minutę. Sudėkite daržoves, užpilkite sultiniu ir pavirkite apie 5 minutes. Prieš baigiant virti paskaninkite kokosų pienu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.