Mieliniai blyneliai su obuoliais
Tešlai reikės :
4 didelių, minkštesnių obuolių
2 trynių
1 šaukšto cukraus
1,5 stiklinės obuolių sidro
žiupsnio druskos
500 g miltų
14 g sausų mielių
Paruošimas:
Miltus persijokite ir sumaišykite su mielėmis. Tuomet įmaišykite likusius produktus (išskyrus obuolius) ir maišykite, kol gausis vientisa masė. Geriausia tai daryti plaktuvu su spiraliniu antgaliu, nes tešla liks lipni!
Obuolius nulupkite, išvalykite sėklas ir supjaustykite stambesniais gabaliukais. Visus sudėkite į paruoštą masę, gerai išmaišykite ir dubenį uždenkite 1,5-2 val., kad tešla pakiltų.
Tuomet iš dubens šaukštu kabinkite obuolius kartu su tešla ir dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų. ( Obuoliai tarsi turėtų būti užkepti mielinėje tešloje.)
Kepkite ant vidutinės kaitros, kol blynai įgaus gražią auksinę spalvą. Išėmus iš aliejaus, nusausinkite ant popierinių rankšluoščių ir patiekite. Prie blynų tiks visi mėgstamiausi jūsų pagardai. Puikiai tiks ir grietinė su cinamonu bei vaniliniu cukrumi, uogos.
Jeigu norite būti stiprūs visus metus, Užgavėnėms kepkite ne tik mielinius, bet ir miltinius blynus, ruoškite kitus tradicinius valgius: šiupinį ( žirnius, pupeles virkite su kiaulės galva, kojomis, uodega), mėsos ir bulvių troškinį (vadinamą kiunke), šaltieną, spurgas. Mat tikima, kad jei per Užgavėnes gerai ir sočiai valgysite, būsite sotūs ir stiprus visus metus. Užgavėnių dieną valgoma nuo 7 iki 12 kartų.