Šiaulius garsins ir įspūdingo dydžio velykinis kiaušinis

Ne vieną Lietuvos konditerijos rekordą jau pasiekę Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus mokiniai nustebino ir šiemet.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Apr 16, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:30 PM

Bendradarbiaudami su saldainių fabriko „Rūta“ darbuotojais mokiniai pagamino didžiausią Lietuvoje, o gal ir pasaulyje pieninio šokolado kiaušinį.

Rekordinio dydžio šokoladinį kiaušinį bus galima apžiūrėti šią akciją rėmusiame Šiaulių prekybos ir laisvalaikio centre „Akropolis“.

Milžiniškam kiaušiniui pagaminti prireikė apie pusę tonos pieninio šokolado.

Gamindami šį kiaušinį saldainių fabriko „Rūta“ šokolado meistrai kartu su dvylika ŠPRC konditerijos specialybės mokinių triūsė apie savaitę laiko.

Iš pradžių kiaušinio dalių liejiniams buvo pagamintos kelios formos. Ėmus lieti šokoladą atsirado sunkumų – jis ėmė skilinėti. Pakoregavus procesą iš pieninio šokolado pavyko išlieti atskiras kiaušinio dalis ir jas sudėti.

„Viską darėme rankomis, dirbome kaip skulptoriai. Sulipdytas kiaušinis buvo poliruotas ir papuoštas gražiais ornamentais“, - portalui lrytas.lt sakė UAB „Rūta“ inžinierius Algirdas Vileikis.

Į kiaušinio vidų ŠPRC mokiniai pridėjo savo keptų keksiukų. Įspūdingo dydžio kiaušinio svorio centras yra jo apačioje, o šokoladinio „lukšto“ storis siekia apie du centimetrus.

Į Lietuvos rekordų knygą pretenduojantį kiaušinį apžiūrėti į UAB „Rūta“ trečiadienį atėjo ir Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas bei Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Garbių svečių akivaizdoje milžiniškas kiaušinis buvo pasvertas tiksliomis svarstyklėmis.

Kiaušinis ant svarstyklių buvo padėtas su anksčiau jau pasverti spėtais stovu ir padėklu. Atėmus padėklo, stovo ir į kiaušinio vidų įdėtų keksiukų svorį buvo konstatuota, kad iš pieninio šokolado pagamintas velykinis kiaušinis sveria 294,3 kilogramo.

Rekordinio gaminio svorį paskelbusiam Šiaulių miesto merui ėmus svarstyti, kokio dydžio padaras galėjo „padėti“ tokį kiaušinį, visi susirinkusieji ėmė šmaikštauti, kad tai tikriausia buvo dinozauras.

UAB „Rūta“ meistrų ir ŠPRC mokinių pagaminto šokoladinio kiaušinio „ūgis“ ir „apimtis“ buvo išmatuoti jau nugabenus jį į „Akropolį“.

Paaiškėjo, kad į Lietuvos rekordų knygą pretenduojančio kiaušinio aukštis yra 110 centimetrų, o skersmuo – 73 centimetrai. Kiaušinio skersmuo buvo apskaičiuotas išmatavus jo „liemens“ apimtį, kuri siekė 237 centimetrus.

Šiaulių vyskupo E.Bartulio pašventintas velykinis kiaušinis „Akropolio“ lankytojų dėmesį trauks iki pat Atvelykio – balandžio 27-ąją šis milžinas bus išdalintas prekybos centro lankytojams.

Jei kiekvienam norinčiam bus atlaužta po 50 gramų šokoladinio „lukšto“, pasmaližiauti rekordiniu velykiniu kiaušiniu galės net šeši tūkstančiai žmonių.

Įspūdingo dydžio velykiniu kiaušiniu šiemet šiauliečius nustebinę ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus mokiniai jau yra pasiekę: ilgiausio ir sunkiausio pyrago (2000 metais), ilgiausio pyrago (2008 m.), didžiausio „Rudens medžio“ (2010 m.), didžiausio „Velykinio zuikio“ (2011 m.) ir aukščiausios valgomos eglės (2011 m) – konditerijos rekordus.

Bendradarbiaudami su saldainių fabriko „Rūta“ darbuotojais 2012-ųjų gruodį ŠPRC mokiniai pagamino didžiulį 213 kilogramų sveriantį saldainį, kuris buvo eksponuojamas prekybos centre „Tilžė“.

Šio saldainio-milžino aukštis siekė 90 centimetrų, o pagrindo apimtis – net 2 metrus 90,5 centimetrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.