Prabangi vakarienė – tuno kepsnys su vasabio padažu (receptas)

Tuno kepsnys – labiausiai šventiškas patiekalas, kurį ruošiu ypatingomis progomis. Ruoščiau jį dažniau, jei kaina taip „nesikandžiotų“. Tuno filė labiau primena kokybišką mėsą nei žuvį. Tunas – pati savaime sausoka žuvis, todėl ją ruošiant pravartu laikytis tam tikrų taisyklių.

Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

May 20, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:31 PM

Viena jų – tunas turi pasimarinuoti dideliame aliejaus kiekyje, kad kepant nedžiūtų. Tuno kepsnio kepimo laikas – vos 5 minutės, todėl padengti stalą ir pasiruošti garnyrus patartina iš anksto.

Aš mėgstu garnyrui pateikti šakninių daržovių piure – man skaniausia, kai išverdu bulvę, saldžią bulvę, pusę svogūno, pusę saliero, ir viską pabaigoje sutrinu į košę, pagardindama pienu, sviestu arba grietinėle.

Tuno kepsnio marinatas

Reikės:

nutarkuotos citrinos žievelės

pusės citrinos sulčių

2 cm imbiero šaknies, sutarkuotos žiupsnio druskos

žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

šlakelio teriaki padažo

šlakelio sezamų aliejaus

šlakelio alyvuogių aliejaus

2 česnako skiltelių, sutarkuotų arba sutrintų

2 šaukštų kapotų kalendrų

Iš visų šių produktų sumaišome marinatą. Būsima tuno patiekalo sėkmė – žuvies pabuvimas aliejaus “vonioje”. Tad aliejaus negailime.

Jei turime tinkamą indą marinavimui, sudedame tuno file. Jei tokio indo neturime (gerai būtų, kad marinatas apsemtų file gabaliukus. O jie juk neploni – 1,5-2cm), panaudojame sandarų polietileninį maišelį: sudedame žuvį, užpilame marinatu, išleidžiame orą ir paliekame mažiausiai pusvalandžiui.

Jei yra galimybė marinuoti ilgiau – dedame į šaldytuvą, bet likus pusvalandžiui iki kepimo išimame ir palaikome kambario temperatūroje.

Tuno kepsnys

Reikės: 

2 tuno išpjovos gabalėlių alyvuogių aliejaus

Gerai įkaitiname keptuvę  (geriausia - grilinę (griddle)) ir karštį sureguliuojame iki vidutinio.

Tuno filė išimame iš marinato ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Įpilame šlaką aliejaus ir dedame į įkaitusią keptuvę tuno file.

Pažiūrime į laikrodį, nes čia svarbu fiksuoti laiką: vieną tuno filė pusę kepame 2,5 min., apverčiame, ir kepiname kitą pusę dar 1,5 min.

Dažnai tuno kepsnį pateikiu su Vasabi padažu. Nuostabus pagardas, papildantis Azijos aromatų vaivorykštę. 

Vasabio padažas

Reikės:

1 šaukštelio vasabio miltelių

1/4 šaukštelio stambios jūros druskos 1/2 puodelio grietinėlės

1/2 šaukštelio citrinų sulčių

Mažo ryšulėlio plonų svogūnų laiškų, smulkiai sukapotų

Mažame puode sumaišome vasabi miltelius ir druską. Užpilame grietinėle ir gerai išmaišome, kad druska ir vasabi ištirptų.

Tada puodą statome ant silpnos ugnies ir nuolat maišant šildome, kol padažas užverda ir pradeda tirštėti (vasabi – natūralus tirštiklis). Pabaigoje įmaišome kapotus svogūnų laiškus.

nidosreceptai.lt

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.