Knygos autorė Nida Degutienė išgliaudė žydų virtuvės receptus

Žurnalistės ir diplomato Dariaus Degučio žmonos Nidos Degutienės kulinarijos receptai - netradiciniai, pikantiški ir skirti sveikai gyvenantiems. Todėl lrytas.lt "Skonio" rubrikoje jie kaskart sulaukia didelio skaitytojų susidomėjimo. Tačiau trečiadienį N.Degutienė gurmanams ir kulinarijos mėgėjams pateikia išskirtinę dovaną - Vilniuje pristato savo knygą "Izraelio skoniai: šventės ir kasdiena".

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Jun 4, 2014, 10:19 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:11 AM

Po penkerių Tel Avive praleistų metų N.Degutienė, Lietuvos ambasadoriaus Izraelyje D. Degučio žmona‚ į Vilnių sugrįžo puikios nuotaikos, kurią parsivežė iš saulėtos šalies. Knygos autorė perprato žydų valgius, tradicijas, įgudo dar geriau ruošti patiekalus bei juos fotografuoti. Gyvendama Izraelyje N.Degutienė susipažino su įdomiais ir garbingais žmonėmis, tačiau jai dabar labai stigs netgi bendravimo su turgaus prekeiviais, pas kuriuos pirkdavo daržoves, šviežias žuvis ar kitas gėrybes.

"Izraelio skoniai: šventės ir kasdiena" autorė pasidalijo knygos rašymo virtuve.

- Kiek laiko užtrukote ruošdama kulinarijos knygą? - pasiteiravau N.Degutienės.

- Nuo idėjos praėjo lygiai metai, tačiau realiai dirbdama sugaišau 7 mėnesius.

- Kiek joje sudėta receptų? - Daugiau nei 100 (apie 107 berods).

- Jeigu jus pažadintų vidury nakties, kokį receptą išbertumėte lyg žirnius į sieną?

- Šakšukos - tunisietiškos kiaušinienės su šviežiais pomidorais, ypač mėgstamos Izraelyje ir labai populiarios mūsų namuose.

- Kas lengviau: rašyti receptus, fotografuoti patiekalus ar pačiai ruošti valgį?

- Lengviausia, kai turi galimybę daryti visus šiuos darbus. Kai atsibosta rašyti, eini pirkti produktų patiekalui, kai pabosta gaminti, griebiesi fotoaparato… Tada niekas nespėja pabosti, dingsta rutina.

- Be kokių prieskonių neįmanoma paruošti daugelio žydiškų patiekalų?

- Be druskos ir pipirų.

  - Kokių bendrumų turi žydiška ir lietuviška virtuvė?

- Lietuviška virtuvė, kaip jokia kita, turi be galo daug sąsajų su žydiška tradicine virtuve. Didžioji dauguma šventinių žydiškos virtuvės patiekalų kilę iš Lietuvos arba Lenkijos.

 Kadangi Lietuvoje šimtmečius gyveno didelė žydų bendruomenė, mūsų kulinarinės tradicijos labai susipynusios. Nustebsite sužinoję, kad daugelis lietuviškų patiekalų yra lygiai tiek lietuviški, kaip ir žydiški!

- Ši knyga tapo jūsų atsisveikinimu su Izraeliu. Ko, manote, pasiilgsite palikusi šią šalį ir grįžusi į tėvynę? Gal valgių?

- Šviežių daržovių kiaurus metus, saulės ir nuoširdaus, šilto žmonių bendravimo.

- Persivalgymas – nuodėmė. Ar nesijaučiate prisidedanti prie šios nuodėmės, nes daugelis mėgstančių ruošti valgį žmonių dažnai priauga svorio?

- Anaiptol ne visi valgyti mėgstantys žmonės kenčia nuo viršsvorio! Atvirkščiai, mėgstantys ruošti valgį žmonės turi visas galimybes maitintis sveikiau nei kiti, kadangi patys nusprendžia iš kokių produktų tuos patiekalus ruošia! Vienas iš svarbių kriterijų, pagal kuriuos atrinkau receptus savo knygai - jų atitikimas sveikos mitybos principams.

- Kaip jums pavyko išvengti papildomų kūno kilogramų rašant knygą: ruošiant, fotografuojant ir ragaujant valgius?

- Aš daug sportuoju - kasdien bent valandą praleidžiu bėgiodama, žaisdama tenisą arba sporto klube. Be to, atidžiai žiūriu ką valgau, kaip gaminu. Skirtingai nei kai kurie įsivaizduoja, sveikas maistas gali būti be galo skanus!

- Lietuvoje yra išleista nemažai kulinarijos knygų, kurias parašė garsūs žmonės.  Kuo iš kitų knygų išsiskirs jusiškė?

- Ši knyga kitokia tiek savo tematika, tiek stilistika. Be tradicinių receptų , čia gausu pažintinės informacijos apie žydų tradicijas ir papročius, litvakų kulinarinį paveldą, kuris tampriai susijęs su lietuviškuoju. Knyga bus įdomi ne vien kulinarams mėgėjams, bet taip pat ir aistringiems keliautojams, besidomintiems kitų šalių, tautų tradicijomis ir gyvenimo būdu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.