Dizaino studentams - italų virtuvės vadovo kulinarijos pamokos

„Žmogus į lėkštę žiūri ne stovėdamas iš viršaus, o iš sėdimos pozicijos, todėl komponuodami patiekalą lėkštėje turite tai įvertinti“, - vaizdžiai Vilniaus dailės akademijos (VDA) dizaino studentams demonstravo „Kulinarijos studijos“ vadovas, virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-06 14:11, atnaujinta 2018-02-13 03:01

Jam vadovaujant VDA studentai, kasmet pasiekiantys aukštų rezultatų tarptautiniame buitinių prietaisų koncepcijų dizaino konkurse, turėjo galimybę paeksperimentuoti su itališka virtuve.

Keliolika studentų iš VDA Vilniaus ir Kauno fakultetų dizaino katedrų, tarp kurių - studentės iš Meksikos ir Vokietijos, per kelias valandas „Electrolux“ maisto ir dizaino laboratorijoje iš L.Demarco sužinojo ne tik gausybę kulinarinių niuansų, bet ir linksmų nuo 14 metų virtuvėje besisukančio italo gyvenimo istorijų. Kulinarinių dirbtuvių dalyviai pastebėjo, kad entuziazmu trykštančiam italui pavyksta sudominti net virtuvėje retokai besisukančius žmones.

Įvairiais ingredientais nukrautą stalą apsėdę studentai patys mokėsi pagaminti aliejaus, česnako ir apelsinų sulčių mišinyje marinuotą veršienos kapotinį, patiektą rutuliukais ant parmezano sausainių, žiedinių kopūstų piurė su pistacijomis, kumpiu ir karamelizuotais svogūnais, lazanijos suktinukus su smidrų ir pesto įdaru bei netradiciškai patiekiamą tiramisu.

Iš Italijos IFSE kulinarijos institute studijavusio ir Italijos virtuvės šefų asociacijos 2013 m. už profesionalumą įvertinto L.Demarco studentai ir dėstytojai per kelias valandas trukusias dirbtuves gavo gausybę praktinių patarimų – pradedant teisingu peilio galandinimu, baigiant kiaušinių pasterizavimu.

Įvairiuose "Michelin" žvaigždutėmis pažymėtuose restoranuose Šiaurės Italijoje dirbęs ir Lietuvoje jau penkerius metus gyvenantis virtuvės šefas dirbtuvių dalyvius nustebino ne tik lietuvių kalbos įgūdžiais, bet ir ne kartą prajuokino taikliomis pastabomis.

Prieš komponuojant patiekalus dizaino studentai savo idėjas pirmiausia turėjo pavaizduoti grafiškai, piešdami kreidelėmis, piešdami ant juodos laboratorijos sienos.

Renginio metu buvo pasveikinti ir aukščiausius rezultatus tarptautiniame konkurse „Electrolux Design Lab 2014”, kurio tema šiemet – “Sveiki namai”, pasiekę studentai.

Tarp šimto geriausiųjų patekęs Lukas Avėnas pasiūlė koncepcinį mitybos papildų prietaisą POKTU, kuris nuskenuotų itin užsiėmusio ir per mažai dėmesio savo mitybai skiriančio ateities vartotojo delną, užfiksuotų įvairius jo sveikatos parodymus ir parinktų atitinkamus maisto papildus. Išmanusis telefonas su specialia visus duomenis saugančia programėle taip pat būtų sudėtinė šios sistemos dalis, fiksuojanti, kada ir kiek žmogus dirba sėdimą darbą ar aktyviai juda.

Dar aukštesnę poziciją, patekusi į geriausiųjų 70-uką, užėmė VDA Kauno fakulteto studentė Ingrida Kacėnaitė su koncepcija FABRIC PEN. Tai kišeninis prietaisas, padedantis pataisyti sugadintą drabužį arba atnaujinti jo dizainą. Rašiklį primenantis prietaisas praverstų suplėšius ar ištepus drabužį – tereikia pagal sudėtį pasirinkti audinio tipą, nuskenuoti jo spalvą ir atspausdintu lopu bus galima užtaisyti drabužį. Taip pat šis prietaisas suteiktų galimybę drabužį paversti unikaliu pridedant originalaus dizaino, spalvų ir raštų detalių.

Praėjusiais metais dvi VDA studentės – Evelina Kudabaitė su staltiese-kaitlente „CookCloth“ ir Austėja Stiklerytė su sege-oro valytuvu „AirPin“ – pateko į „Electrolux Design Lab 2013“ penkiasdešimtuką. VDA dizaino katedroje įkurtoje „Electrolux“ maisto ir dizaino laboratorijoje kulinarines dirbtuves konkurso dalyviams vedė restorano „I dublis“ šefas Deivydas Praspaliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.