Kulinarijos sostinių mėsainių barų žemėlapis: išsirink geriausią

Gatvės maisto burgeriai ir kasdienėse burgerinėse (teatleidžia man kalbininkai,nes neįprantu vartoti žodžių "mėsainis", "mėsainių" baras) burgerių su ikrais gal ir nerasite, bet mėsa ten jau seniai bebuvo "tiesiog mėsa". Jūsų visuomet pasiteiraus, ar mėsa turi būti su krauju ar be kraujo; papasakos iš kokiame regione gyveno jautukas, pomidorų padažas bus gardintas tai aitriosiomis paprikomis, tai rozmarinais ar net trumų aliejumi.

Daugiau nuotraukų (1)

Urtė Mikelevičiūtė ( www.dervynas.lt )

Jun 7, 2014, 10:29 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:32 AM

Paprasti pomidoriukai tapo vytinti, o agurkus keičia grilintos cukinijos. Atsirado pusryčių burgeriai su be lukšto virtu (poached) kiaušiniu, bekonu ir pupelėmis.

Kur užkąsti Londone?

Meatliqour – laikomas vienu sėkmingiausiu start-up’u Londone. Jie savo burgerinėje nepabijojo sukurti išskirtinio interjero su grafičiais ant sienos, ir grafičiais ne šiaip sau grafičiais, o gan kompromituojančiais.

Jie pasiūlė puikią pramogą ir maistą festivalių lankytojiems, gatvės maisto susibūrimo vietose ir, žinoma, privatiems vakarėliams – galite užsisakyti atvykstantį "mėsos furgoną" (meat wagon). Jų burgeriai labai giriami ir dėl jų skonio. Beje, ten rezervacijos nepriimamos, o ne eilėje gali tekti pastovėti ne dešimt minučių.(https://www.meatliquor.com)

Kur geriausi mėsainiai Maskvoje?

"The Burger Brother" – itin madingas ir populiarus projektas, kuris Maskvoje startavo ne taip ir seniai. Kuo jie įdomūs?

Burgerius pardavinėja pro langą ir Maskvoje jie labai visų mylimi ir lankomi taip pat dėl itin gerų burgerių.

Valgiaraštis ne toks ir platus, bet ten galite paragauti imbierinio burgerio su jautiena ir imbiero - pomidorų padažu bei špinatais, ir, žinoma, itin madingo visame pasaulyje – su čederio sūriu ir laiškinių svogūnų marmeladu.

Stebina svečius vaišindami kava iš vagonėlio prikabinto prie dviračio, papildomai siūlo ankstyvuosius ir vėlyvuosius pusryčius ir vykdo smagią viešą komunikaciją.(https://bb.smartomato.ru)

Mėsainiai prašmatnioje Niujorko vietoje

Burger Joint at Le Parker Meridien viešbučio burgerinė dėl savo itin prabangios vietos Niujorko centre ir dėl savo buvimo prabangiame viešbutyje laikoma viena geriausiu Niujorke.

Įtakingasis "The Guardian", įtakingi burgerių blogeriai ir įtakingi burgerių ragautojai teigia, kad ten daromi pasakiško skonio burgeriai. O tai, jog jie daromi prašmatnioje vietoje tik patvirtina jų paplitimą tarp visokio rango žmonių.

Nors pačiai neteko ten būti, bet sprendžiant pagal internete publikuojamas nuotraukas ten palaikomas visiškai amerikietiškas paprastas stilius ir jokių meno šedevrų iš burgerių nėra kuriama: garstyčios, majonezas, pomidorų padažas ir tradicinė sudėtis. (https://www.parkermeridien.com/eat/burger-joint/)

Dramos? Ieškokite Vilniuje

Kaip ir minėjau, užsidėjusi džinsus ir krimsdama burgerį rašau apie burgerius. Planavau pradėti nuo kito galo, bet kadangi visada mėgau dramą, pradėsiu nuo dramos.

Kalbinu Martyną Praškevičių, vieną iš burgerinės “Drama Burger” įkūrėjų. Martynas vadovauja restoranui “Stebuklai” ir “Briusly” virtuvei.

Atrodo, jog niekada idėjų, ką veikti ir ką atidaryti, nestokojantis Martynas puikiai pataikė su burgerine į pasaulinį pastaraisias metais vyraujantį stilių. Burgeriai čia ne greitas maistas, burgeriai čia gastronominiai ir patenkantys į "slow food" maisto kategoriją.

“Londone mus labiau suprastų”, sako Martynas. Ir jis iš dalies teisus. “Kai tik atsidarėme “Drama Burger” gerus du mėnesius žmonės stovėjo eilėse, tuomet prasidėjo kritikos banga, o dabar atėjo mūsų laikas.

Patys žinome, kad darome burgerius iš aukščiausios kokybės produktų, pas mus atkeliaujanti mėsa yra iš aukščiausią kokybę siūlančių ūkininkų, bandeles kepame patys, patys vytiname pomidorus, marinuojame agurkus, svogūnus, cukinijas, pomidorų džemą maišome su anyžiais, o garstyčias siunčiamės pagal specialių užsakymą”.

Apkalbėjome daug burgerinių Londone, kurias prieš atidarant “Drama Burger” savininkai lankė. “Kartais net pykindavo nuo burgerių” – sako Martynas, kuris su savo partneriu ir draugais daug savaičių be perstojo valgė vien burgerius.

Abejoju, jog Vilniuje dar kas nors sugeba pagaminti tokius burgerius, kokius gamina ši burgerinė – gourmet ir šiltus. Bet šiltus ne tik dėl bandelės šiltumo, šiltus dėl pačių šefų požiūrio.

“Drama Burger” savo valgiaraštyje klientams siūlo paskaityti tokį įvadą: “prieš atidarant dramą, ilgai keliavome po pasaulį ir ragavome skirtingais būdais paruoštus burgerius. Valgėm juos stovėdami lauke, stumdydamiesi pabuose ir net prisėdę už baltų staltiesių.

Paprasčiau tariant: yra “greitas” burgeris, kurį valgai paryčiais iš bėdos, yra klasikinis baro burgeris, kuris visur daugmaž vienodas ir yra ‘gourmet’ burgeris, kuriam reikia žymiai daugiau pastangų.

Nusprendėme, kad skaniausia ir įdomiausia mums ruošti būtent ‘gourmet’ arba kitaip – dramatiškąjį burgerį”.

Iš jautienos ir chorizo maltinuko, ilgai keptų pomidorų, chipotle majonezo ir avokadų padažo bei burgerio su pelėsiniu sūriu bei marinuotų agurkėlių relish burgerio pavyko suprasti, ką jie norėjo pasakyti.

Nepriklausomas baras - taip pat Vilniuje

Kita vieta, į kurią degiau smalsumu nuvykti - neseniai atsidariusi burgerinė “Indie Bar”. Su viso ko įkūrėju Arvydu susitikome vėlai vakare ir kalbėjomės prie XXL burgerio bei vyno.

Atviras ir labai nuoširdus pokalbis tik patvirtino, kad bet kuri vieta gali gerai veikti tik tuomet, kai ją kuruoja teisingai nusiteikęs žmogus. Arvydas ilgą laiką buvęs vienas iš vienos Vilniuje esančios kavinės baro savininkų nutarė būti nepriklausomas ir atidaryti “Indie”, supraskite “independent” barą.

Supratęs, ko reikia žmonėms – neįpareigojančių vakarų, didelių porcijų, kokybiško maisto ir skanių kokteilių – surinko spalvingą komandą ir pasidavė kūrybai. Daug laiko taip pat praleidęs kelionėse ir beragaujant burgerius pajuto, ko reikia daugumai lietuvių.

Lietuviams reikia įvariapusiško meniu, kur jie rastų ir mėgstamų salotų, ir sriubų, ir užkandžių, ir pyragų, ir ledų, ir kokteilių, ir alaus, ir romo, ir vyno. Gal todėl “Indie Bar” neturėtų būti laikomas tikra burgerine, o taip pat neįpareigojančių vakarų su kokybiškais burgeriais, alumi, romu (kuriame vienas plačiausių romo pasirinkimų) bei skaniais kokteiliais praleidimo vieta.

Beje, prie kurios taipogi tik atsidarius buvo susidariusios eilės, o šiai dienai burgerių megėjai užpildo kone visus staliukus.

Entuziastingi šefai puola

Tik dar vienas detalė, kuri neiškrito iš galvos. Tiek “Drama Burger”, tiek “Indie Bar” yra labai skirtingos koncepcijos, bet su dideliu sėkmės potencialu: ir būtent dėl to, jog abiejų virtuvėms vadovauja tikrai labai užsidegę, jauni ir perspektyvūs šefai – “Drama Burger” virtuvėje pagrinindiniu instrumentu groja, tarp kitko ilgus metus muzikavęs talentas, dvidešimt vienerių metų Adams, o “Indie Bar” labai energingas trisdešimtmetis Augustinas.

Ir abi vietos iš esmės yra su dideliu sėkmės užtaisu, tik labai skirtingai publikai, su labai skirtinga pasiūla ir labai skirtingų stilių. Bet abi vietos labai vienareikšmiškai pagrindžia, jog burgerių lietuviai nori. O ar tai mada, ar kompleksiškas maisto produktų derinys, ar gurmaniškas patiekalas – jums spręsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.