Vieno vakaro restorane - tūkstančiai baltai pasipuošusių svečių

Geras maistas ir netradicinės pramogos vis labiau užvaldo Lietuvą ir tenkina kulinarinių įdomybių megėjų poreikius. Naujausios tendencijos byloja, jog pasaulyje jau kelintus metus, o Lietuvoje dar visai šviežiai viena geidžiamiausių pramogų – vieno vakaro restoranai ir netradicinės vakarienės.

Daugiau nuotraukų (1)

Urtė Mikelevičiūtė ( www.dervynas.lt )

Jun 11, 2014, 1:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:27 PM

Gražūs ir pasipuošę svečiai, įdomūs pokalbiai, gyva muzika, nuostabus maistas ir nepamirštami įspūdžiai – toks vieno vakaro restoranų ir vakarienių tikslas.

Vieno vakaro restoranai dažniausia įrengiami netikėtoje erdvėje ir nelegaliai - restoranai atsirandantys “iš niekur” – pasaulinis fenomenu tapęs reiškinys, Jo pradininkais drąsiai galima laikyti Diner en Blanc (liet. vakarienė baltai). Dar 1988 metais pirmą kartą Paryžiuje įvyko didžiulė suneštinė vakarienė.

Dabar kiekvienais metais tame pačiame Paryžiuje, Barselonoje, Londone, Madride, Maskvoje, Milane, Stokholme, Kanadoje, Argentinoje, Brazilijoje, Naujoje Zelandijoje, Sidnėjuje, Sigapūre, Mumbajuje ir net Afrikoje susirenka šimtais ir tūkstančiais baltai apsirengusių žmonių. Jie visi apsirėdę baltai – nešini piknikų krepšeliais, pilnais gurmaniškų užkandžių bei gėrimų. Kiekvienais metais renginys įvyksta vis kitoje vietoje, kurią svečiai sužino vos prieš pusvalandį.

Išskirtinės vieno vakaro vakarienės su pliusais. Jų esminis skirtumas tas, jog jos vyksta jau įrengtose vietose, studijose, restoranose ar dažnu atveju namų erdvėje. Pridėtinė vertė kuriama pasitelkus atvirą gaminimą koordinuojant šefui, sukuriant pridėtinės vertės priderinus specifinius gėrimus, pasikvietus profesionalius someljė, pasitelkiant žaidimą kvapais, vaizdais ar garsais. Rengiant skirtingų tematikų vakarienes, kur skaitoma poezija, žiūrimi temas atitinkantys filmai ar netgi prie vyno priderinus muziką.

Stikliai” nutarė pateikti save kitu amplua ir susijungdami su moderniu ir neformalias kulinarines pramogas pristatančia kulinarine studija ”Čiop Čiop” kviečia į specialių ir išskirtinį naujo meniu pristatymą.

Visai neseniai “Stikliuose” lankėsi garsus šefas iš Prancūzijos Davidas Nysas, kuris kūrė naują meniu – tarp modernumo ir klasikos.

“Nutarėme išbandyti kitokią patirtį ir pasirodyti nauju amplua. Nepaslaptis, jog esame nusiteikę ir pasiruošę priimti gastronomiją ir kokybišką maistą vertinančią naują auditoriją. Tad pasikvietę į pagalbą Urtę iš “Čiop Čiop” kulinarijos studijos nutarėme surengti šiek tiek neįprastą mums meniu pristatymą”, - dalijosi mintimis apie būsimą renginį Aleksandras Cupijus.

“Prabangi kelionė”

Jau birželio 12d. renginys, pavadintas “Luxury Journey”. Lietuviškai, tai skambėtų – prabangi kelionė. Kelionė per skirtingas sostines: vakaras bus pradedamas su ‘Moscow mule’ kokteiliu, tuomet bus pristatyta 6 patiekalų vakarienė su prancūzišku atspalviu.

Prabangų meniu sudarys: smidrai su šilkine pastarnokų tyre (pastarnokų traškučiai, smidrų kremas, trumų bei riešutų skonio puta; Foie gras įdaryti koldūnai su aksomini moliūgų, medaus bei citrinų kremu, paskaninti kavos aliejumi ir spragintomis moliūgų sėklomis, jūrų ešerys su peletrūnų sviestu, porų trintiniu, troškintais porais, virtų bulvių virtinukais (gnocchi), mėlynųjų bulvių traškučiais ir dūmų skonio emulsija, agurkų ir degtinės šerbetas, traški troškinta aviena su kokosinėmis morkomis, saldžiųjų svogūnų kremu ir “Harissa” padažu.

Pabaigai – nuostabus morenginis – citrininis desertas – citrinų kremas su karamelizuotomis avietėmis, morengais ir aviečių šerbetu. Vakaro metus koncertuos žavi ir talentinga daininkė Gabrielė Laškaitė.

Apie naujo meniu kūrybinius gimdymus

Prieš 5 metus Davidas Nysas pradėjo dirbti su Jean-Francois Rouquette, kurį dabar drąsiai vadina savo vedliu ir mokytoju. O prieš 15 metų “Stiklių” bendrasavininkai Romas Zakarevičius, Aleksandras ir Ana Ciupijai Paryžiuje vienoje tuomet įdomų pavadinimą turėjusioje “Gurmanų valgykloje” (“La Cantine des Gourmets”) susipažino su Davido būsimu darbdaviu Jean-Francois Rouquette. Tuomet ten gurmaniškais patiekalais mėgavosi viso pasaulio gurmanai, ir ne tik iš restoranų ir viešbučių industrijos, bet garsūs ir nusipelnę menų, muzikos ir kitų verslo sferų atstovai.

Ten ir prasidėjo “Stiklių” ‘trejybės’ draugystė su paryžiečiu, perkėlusiu gastronominius stebuklus į jų virtuvę Lietuvos ir viso pasaulio gero maisto mėgėjams. Šį pavasarį Davidas Nysas buvo atvykęs kaip Jean-Francois Rouquette pagrindinės rankos ir patariamoji galva pristatyti naujai sukurto vasaros meniu ir apmokyti “Stiklių” šefų komandos.

Jau buvę vieno vakaro restoranai ir išskirtinės vakarienės “One Two” klubo netradicinėje aplinkoje – už bibliotekos sienų dar kovo mėnesį buvo atidarytas restoranas vienam vakarui “SOCIAL AFFAIR”, kurio metu specialiai dekoruotoje ir įrengtoje patalpoje su kilnojama “Electrolux” virtuve “Druskos namų” šefas Šarūnas Paškauskas ruošė specialią vakarienę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.