Šios uogos ne tik labai skanios, bet ir labai naudingos. Braškėse yra vitaminų C, B, K, taip pat daug geležies ir fosforo. Būtent dėl šių elementų braškės puikiai tinka įvairiems negalavimams gydyti. Pavyzdžiui, braškes rekomenduojama valgyti sergantiems podagra.
Raudonos saldžios uogos stiprina akis ir dantis. Braškės puikiai tinka ir dantims balinti.
Ar žinojote, kad šios uogos mažina patinimą ir yra puiki prevencinė priemonė nuo mažakraujystės? Jei karščiuojate, taip pat griebkite braškių dubenėlį. Braškėse gausu antioksidantų, kurie ne tik stiprina imuninę sistemą, gerina širdies darbą, bet ir stabdo senėjimo procesus. Braškės maitina odą.
Jei nesate alergiški šioms uogoms, būtinai palepinkite odą braškių drėkinamosiomis kaukėmis.
Sakoma, kad geriausia braškes valgyti neapdorotas. Vis dėlto jei norite save palepinti ypač gardžiu ir lengvai paruošiamu desertu, būtinai išbandykite šiuos receptus. Skanaus!
Virtų braškių desertas
Reikės:
2 vidutinio dydžio dubenėlių nuplautų ir smulkiai supjaustytų šviežių braškių
1,5 stiklinės vandens
2 šaukštų sumaltų graikinių riešutų
1,5 stiklinės miltų
1 pakelio kepimo miltelių
pusės arbatinio šaukštelio druskos
1 stiklinės pieno
3 ar 4 šaukštų smulkaus cukraus
1 vidutinio dydžio kivio
1 šaukšto lengvai pakepintų sezamų sėklų
ledų ar grietinėlės (patiekti)
Į tefloninį puodą įpilkite vandenį, sudėkite cukrų, braškes ir virkite ant mažos ugnies neuždengę dangčiu. Kol braškės verda, miltus, kepimo miltelius, druską, smulkintus graikinius riešutus ir pieną maišykite dubenyje tol, kol išeis lipni minkšta tešla. Iš jos suformuokite nedidelius rutuliukus ir apibarstykite sezamų sėklomis. Suformuotus kamuoliukus dėkite į verdamas braškes. Puodą uždenkite dangčiu ir ant mažos ugnies virkite 5–10 minučių, kol tešlos kamuoliukai išsipūs ir prisigers braškių sirupo. Išvirusius kamuoliukus patiekite lėkštėje su kiviu, ledais ar plakta grietinėle.
Braškių kalnelis su plakta grietinėle
Reikės:
200 g plaktos grietinėlės
pusės arbatinio šaukštelio malto cinamono
arbatinio šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės
arbatinio šaukštelio sumaltų lazdynų riešutų
arbatinio šaukštelio medaus
arbatinio šaukštelio labai smulkiai supjaustytų šviežių mėtų
arbatinio šaukštelio smulkintų pistacijų
dubenėlio į keturias dalis pjaustytų braškių
Suplakite grietinėlę. Sudėkite maltą cinamoną, tarkuotas apelsino žieveles, pasmulkintus lazdynų riešutus, medų ir viską sumaišykite. Imkite stiklinę ir sluoksniuokite grietinėlę su braškėmis – sluoksnis grietinėlės, sluoksnis braškių, kol stiklinė bus pilna. Desertą patiekite atšaldytą. Prieš patiekdami papuoškite šviežiomis mėtomis ir smulkintomis pistacijomis.