Užsisakyti patiekalą Šri Lankoje – lyg dalyvauti loterijoje

„Negailėkite aštrumo ir nedėkite druskos“, – tai būtina pasakyti beveik kiekviename Šri Lankos restorane. Tik tuomet galima tikėtis, kad virėjai atneš tai, apie ką tiek kartų skaityta kelionių žurnaluose: Šri Lankos patiekalai – aštriausi Azijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Jun 30, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:02 AM

Negombo mieste įsikūrusio šeimyninio restorano savininkas mums, dviem baltaodėms turistėms, iš savo virtuvės šūkteli: „Kario troškinį paruošiu vidutiniškai aštrų.“ Į mūsų paburnojimus, jog mėgstame valgyti aštriai, šeimininkas tik numoja ranka ir šypsodamasis ant stalo rikiuoja mažus dubenėlius. Sūru, bet visiškai neaštru.

Nedidelio restorano šeimininką galima suprasti – ugniniais patiekalais jis nenorėjo išgąsdinti turistų. Tačiau autentiškiausi ir aštriausi patiekalai patiekiami ne kur kitur, o viešbučių restoranuose.

Užsisakyti daržovių karį – lyg dalyvauti loterijoje: niekada nežinai, kiek dubenėlių ir su kokiomis daržo gėrybėmis atneš padavėjas. Tačiau beveik visada šiame rinkinyje būna burokėlių kario – tai aštrūs smulkinti burokėliai su kario padažu.

Iš mėsos (dažniausiai vištienos), žuvies, įvairių daržovių, ananasų ir net bananų žiedų ruošiami kariai laikomi populiariausiu Šri Lankos patiekalu, nors vakarais jų galima paragauti ne visuose restoranuose. „Šie patiekalai tiekiami tik pietums“, – dažnai atsako padavėjai.

Šri Lankoje ruošiami kario troškiniai – visiškai kitokie nei Tailande, kur pagrindinis skonio akcentas – kokosų pienas. Jie labiau primena indiškus troškinius, nes iki poilsiautojų pamėgto Indijos Keralos regiono – tik 30 kilometrų. Tik Šri Lankoje gaminant troškinį dedama pakepintų kario miltelių, o indai naudoja neapdorotus.

Patys Šri Lankos virėjai aiškina, jog jų virtuvė – įvairių šalių skonių mišinys. Per daugybę metų Indijos vandenyno salos virtuvėje pėdsakų paliko kaimynai indai, iš arabų šalių atkeliaudavę prekeiviai, imigrantai ir kolonizatoriai – olandai, portugalai bei britai.

Šri Lankos restoranuose galima rasti iš Olandijos, Portugalijos, Anglijos, arabų šalių kilusių valgių. Nors daugumą dabartinių Šri Lankos patiekalų sukūrė atvykėliai iš kitų šalių, jie išliko tik šios salos restoranuose.

Pavyzdžiui, pusryčiai Šri Lankoje neįsivaizduojami be plonyčių dubens formos paplotėlių iš ryžių miltų.

Specialų rinkinį turistams siūlo visi kambarius nuomojantys šeimininkai, tik jį reikia užsisakyti iš vakaro. Geltoname kario padaže plūduriuojantis virtas kiaušinis ir smulkintų svogūnų užtepas patinka ne visiems, todėl svetimšaliai pusryčiams dažniausiai kemša blynus, kurių įdaro Lietuvoje, ko gero, užtektų dar penkioms porcijoms.

Į keptus bananų lapus įvynioti ryžiai su mėsos ar daržovių gabalėliais – salą užėmusių olandų palikimas.

Deserto iš rudojo palmių cukraus, kokosų pieno ir kiaušinių, pagardinto kardamonu ir kitokiais aromatingais prieskoniais, receptą Šri Lankoje kadaise paliko iš Pietryčių Azijos atvykę malajai prekeiviai. Šis desertas išvaizda mums priminė varškės pyragą.

Šri Lankos kavinėse saldumynų pasirinkimas negausus, tačiau visos gali pasiūlyti keptų bananų, patiekiamų su akimirksniu saulėje ištirpstančiais ledais.

Saldumynų mėgėjai gali pasaldinti bet kurį patiekalą ar gėrimą – indelis su sirupu, kurio skonis primena natūralų medų, atnešamas visada.

Sunkiau prisiprašyti padažo žuviai, omletui ar blynams su sūriu. „Aitriųjų paprikų padažo?“ – iškart pasitikslina padavėjai, visiškai nekreipdami dėmesio, koks patiekalas guli svečio lėkštėje. Gaminti padažų niekas nesivargina. Trintų aitriųjų paprikų pasta atnešama stiklainėliuose, lyg ką tik iš parduotuvės.

Šri Lankoje nuo maisto nepasislėpsi: turistus jis lydi visur. Niekur neišvysi taip mikliai dirbančių vietos gyventojų, kaip vandenyno pakrantėje Šri Lankos sostinėje Kolombe. Jie lenktyniauja su besileidžiančia saule. Pasigrožėti saulėlydžiu renkasi didmiesčio šurmulio nuvarginti turistai ir romantiškai pavakaroti susiruošę Kolombo gyventojai.

Kol saulė nusileis, reikia išrikiuoti vežimėlius, užsikurti krosneles ir išdėlioti kepinius. Maždaug per 15 minučių rami pakrantė virsta didžiuliu kepėjų turgumi, kurio populiariausia prekė – nedideli pyragėliai su krevetėmis.

Šiais pyragėliais bei riešutais pagardintais saldumynais nešini prekeiviai kiekvienoje stotelėje įšoka ir į traukinius.

Šri Lankoje neišalksi net iš miesto į miestą važiuodamas taksi. Pakelėse pūpso kalnai mangų ir papajų, o vairuotojai turistams pasiūlo atsigaivinti kokosų sultimis.

Šri Lankoje tai – populiariausias ir, kaip sako vietos gyventojai, greičiausiai jėgas per karščius sugrąžinantis gėrimas.

Kartu ir užkandis. Neįtikėtinu greičiu išmaukę didžiulio kokoso sultis, indą jie grąžina, pardavėjas jį suskaldo ir ištiesia gabalus su baltu sočiu minkštimu.

Burokėlių karis

Reikės:

pusės kilogramo burokėlių

1 šaukšto aliejaus

pusės šaukštelio garstyčių sėklų

pusės arbatinio šaukštelio ožragių sėklų

kario prieskonių

pusės susmulkinto svogūno

2 žalių aitriųjų paprikų

ketvirtadalio arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių

ketvirtadalio stiklinės kokosų pieno

ketvirtadalio stiklinės vandens

ketvirtadalio arbatinio šaukštelio druskos

Nulupkite ir susmulkinkite burokėlius. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite garstyčių bei ožragių sėklas. Kai garstyčių sėklos pradės spragsėti, įdėkite kario lapelį, smulkintus svogūnus, žalias paprikas ir sumaišykite. Sumažinkite temperatūrą, suberkite aitriųjų paprikų miltelius ir greitai maišykite, kad padažas neprisviltų.

Į šį mišinį sudėkite burokėlių kubelius ir įberkite druskos. Įpilkite vandens, uždenkite keptuvę ir troškinkite burokėlius apie 10 minučių.

Kai burokėliai bus gatavi, supilkite pieną ir pavirkite dar 10 minučių. Viską sumaišykite, tuomet nukelkite keptuvę nuo viryklės ir vaišinkite svečius egzotišku patiekalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.