Kokteiliai, kurių nedrįsta plakti net geriausi barmenai

Išeiti iš kokteilio baro girtutėliui – dar ne pats blogiausias dalykas, kuris gali nutikti pasilinksminti nusprendusiam žmogui. Neseniai viename Panevėžio klube barmenei ruošiant degantį gėrimą, nutiko nelaimė – jaunam vaikinui užsiliepsnojo veidas.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jul 28, 2014, 10:31 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:30 PM

Deganti taurelė stipraus alkoholio mišinio – ne vienintelė, kurios ragavimas gali būti labai pavojingas. Pasaulyje yra tokių keistų ir pavojingų vieno gurkšnio gėrimų, kurių Lietuvoje sunkiai pamatysi.

Nudegė veidą

Beveik prieš dvi savaites panevėžietis klube „Naktinis Tbilsis“ sumanė išgerti kokteilio „Flaming Lamborghini“. Šis gėrimas yra stiprus, jį reikia gerti greitai ir jis atrodo įspūdingai. Į jo sudėtį įeina įvairūs likeriai, kurių vienas – Sambuka – uždegamas.

Vidurnaktį užsisakęs šio gėrimo, 23 metų vaikinas smarkiai apdegė veidą. Barmenė, pildama į piramide sustatytas taures alkoholį, kur jau degė ugnis, aptaškė jaunam vyrui veidą ir šis beregint užsiliepsnojo. Degantį vaikino veidą užgesino kiti klubo lankytojai.

„Šiam kokteiliui galima statyti įvairias piramides. Pirma statoma martinio taurė, o toliau bokštas statomas iš kitų taurių – vyno, įvairių taurelių ir pan. Tai yra pavojinga, nes visas taurių bokštas yra degantis“, – pasakojo kokteilių baro „Salionas“ barmenas Giedrius Rimgaila.

Šis barmenas yra patyręs kokteilių maišytojas, pelnęs ne vieną apdovanojimą įvairiuose kokteilių ruošimo čempionatuose.

„Mano darbo patirtyje nebuvo tokių incidentų, kad kas nors užsidegtų – veidas, ar kokia kita kūno dalis. Keletas lašų gali užtikšti ant baro, bet tik tiek. Nelaimės nutinka, kai kas nors daroma neteisingai ir nepaaiškinus“, – pasakojo G.Rimgaila.

Jis pabrėžė, kad darbas su degančiais kokteiliais visuomet yra pavojingas. Kokteilis, kurį užsisakė po to nudegęs panevėžietis nėra kuo nors ypatingas. Anot G.Rimgailos, taurės statomas įmantriai vien dėl to, kad toks reginys džiugina lankytojus.

„Bokštas yra visai nebūtinas. Tai yra tik dekoracija. Paprastai tai yra tik martinio taurė ir dvi taurelės šalia. Uždegamas martini taurėje esantis gėrimas, jis per šiaudelį yra geriamas, o iš kitų dviejų taurelių įpilama kas yra likę. Tačiau pilama papildomai, tai jau yra nedegus alkoholis.

Taip pat, nors barmenė Panevėžyje stiprų alkoholį ant degančios taurių konstrukcijos pylė tiesiai iš butelio, paprastai jis yra pilamas iš mažų taurelių. Pilant iš butelio, liepsna gali pasiekti visą butelyje esantį degų alkoholį.

Saugos reikalavimų nėra

Ruošti degančius kokteilius gali savamoksliai barmenai. Lietuvoje nėra specialių sertifikatų, kuriuose būtų nurodyta, kad barmenas gali ir moka saugiai paruošti vieną ar kitą pavojingą kokteilį.  Jeigu baro valdžia leidžia tokius kokteilius, jie ir yra plakami.

Kibiro vandens ar gesintuvo barmenai po stalu irgi nelaiko – su savimi baro darbuotojas visada turi tik nedidelį rankšluostį.

G.Rimgaila pabrėžė, kad barmenas gali bet kada atsisakyti paruošti kokteilį. Pavyzdžiui, jeigu klientas yra per daug išgėręs.

„Visą laiką išlieka sveikas požiūris į aplinką. Turi žiūrėti kas vyksta, pasižiūrėti į žmogų, ar tikrai jam to reikia, ką jis su juo darys. Gali žmogų įspėti, supažindinti su medžiaga. Atsargumo priemonių reikia laikytis. Galų gale, visko gali įvykti, jeigu ir su šiaudeliu trauksi ne į tą pusę“, – aiškino barmenas.

Jo nuomone, barmenas yra paskutinis kuris priima sprendimą – todėl turi visuomet paaiškinti klientui apie kokteilio specifiką, pasiūlyti ne trumpą, o ilgą šiaudelį ir panašiai.

Ruošia su sausu ledu

Be degančių, dar labai pavojingi yra kokteiliai su skystu azotu arba sausu ledu. Jie nebūtinai turi būti alkoholiniai.

Patyręs barmenas pasakojo, kad lietuviai mėgsta egzotiką ir mielai išbando neįprastus kokteilius. Barmenas yra ruošęs gėrimų su sausu ledu. Šios medžiagos tiekėjai iš karto supažindino su ledo naudojimo specifika.

Sausas ledas yra gaunamas iš anglies dioksido. Proceso metu atsiradęs –78 laipsnių šalčio anglies dioksido sniegas presuojamas į granules arba nedidelius kubelius.

Šildomas sausas ledas iš kietos būsenos iš karto pereina į dujinę. Beskonio ir bekvapio sausojo ledo vėsinamoji galia yra daugiau nei tris kartus didesnė nei vandens ledo.

Įmetus į skystį dujos išgaruoja, tačiau visiškai nepakeičia kokteilio skonio. Iš taurės tik pradeda virsti dūmai. Siekiant išvengti nušalimų, sausą ledą draudžiama imti plikomis rankomis – būtina mūvėti pirštines. Kokteilį gerti galima tik atsargiai gurkšnoti, kai sausas ledas yra ištirpęs.

Skystas azotas - itin pavojingas

Tačiau apdovanojimus už meistriškumą gavęs G.Rimgaila niekada nėra daręs kokteilio su skystu azotu. Ir turbūt nedarys.

„Skystas azotas labai pavojingas. Nesu bandęs su juo dirbti, nes reikia specialių sąlygų: azoto laikymui turi būti specialus konteineris, reikia išklausyti jo naudojimo instruktažą. Nemačiau, kad kas nors iš kolegų būtų daręs kokteilį su skystu azotu. Asmeniškai aš bijočiau liestis prie tokios medžiagos“, – sakė jis. Ši medžiaga būna kelių šimtų laipsnių šalčio.

Tai nestebina, prisiminus prieš kelerius metus visame pasaulyje nuskambėjusią istoriją. Didžiojoje Britanijoje norėdama atšvęsti savo 18-ąjį gimtadienį, mergina paragavo kokteilio kuris ruošiamas su skystu azotu. Pabandyti egzotišką gėrimą pasiūlė barmenas.

Viskas baigėsi tuo, kad merginai teko pašalinti skrandį. Skystas azotas merginos skrandyje pradegino skylę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.