Į madingų vyninių žemėlapį būtina įtraukti ir Lietuvą

Jau kuris laikas terminas „mada“ vis plačiau ir plačiau vartojamas restoranų verslo sferoje. Kas nors tampa madingu, kas nors išeina iš mados, kada nors madinga tampa klasika, o kada nors į madą ateina modernumas. Pasiaiškinkime, kokios mados vyrauja užsienio šalyse ir kas klasiško Lietuvos vyninių pasaulyje.

„Čiop čiop“ studijoje ir atviroje virtuvėje vykstant renginiams, akies krašteliu galima stebėti visą procesą, mėgautis išskirtiniais vynais ir vaizdais - vyninė ir studija įsikūrusi prie Neries, priešais karališką krantinės vaizdą bei su vaizdu į Gedimino pilį.<br>L. Narkevičiūtės nuotr.
„Čiop čiop“ studijoje ir atviroje virtuvėje vykstant renginiams, akies krašteliu galima stebėti visą procesą, mėgautis išskirtiniais vynais ir vaizdais - vyninė ir studija įsikūrusi prie Neries, priešais karališką krantinės vaizdą bei su vaizdu į Gedimino pilį.<br>L. Narkevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Urtė Mikelevičiūtė ( www.dervynas.lt )

Aug 9, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:06 AM

Ar užtenka tiesiog vyninės?

Užsienio koncepcijos byloja, jog mėgautis vynu ir pritraukti jo mylėtojų auditoriją nebeužtenka tiesiog atsidaryti įprastą jaukią vyninę, kur prie stalų, pagamintų iš vyno statinių, vakarais svečiai kvatojasi grauždami grissini lazdeles ir užsikąsdami prossiuto riekele.

Tose naujose madingose vietose integruotos išskirtinio vyno parduotuvės (angl. boutique), organizuojami mokymai, degustacijos įgauna naują pagreitį ir apjungia interaktyvias kelių ekspertų diskusijas. Svečiuose nuolat sutiksi kviestinius vyndarius, mados egzistuoja net ir taurėse – įpilama daugiau vyno nei įprasta degustacijų metu.

Ir visai neseniai buvo pareikšta, jog dabar madinga šampaną gerti iš baltajam vynui skirtų taurių, o dar madingiau iš 'Pinot Noir' vynuogių pagaminto vyno taurių. Pasižvalgykime tolėliau ir pasvarstykime, ar mums, lietuviams, to paties reikia.

Burgeriai vyninėje ir  „pasikaustęs“ someljė prie baro

Prekybinė oazė „The Old Town“ (Gamia Stan) Stokholme jau kelinti metai yra laikomas pagrindiniu traukos centru (angl.hot spot) mėgstantiems kulinarines pramogas. Šiame centre yra įsikūrusi vyninė "Gaston".

Labai svarbu paminėti, jog jos įkūrėjas garsus šefas Bjornas Frantzenas, kuriam taip pat priklauso dviejomis „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtas restoranas bei gastro baras (angl.gastropub). Kas įprasto? Įkūrėjai norėjo, jog vyninėje tinkamo vyno rastų, tiek ekspertai, tiek tiesiog užsukę pasimėgauti taure vyno. Vyninės interjeras modernus, o valgiaraštyje puikuojasi prie vyno pamėgti užkandžiai, žinoma, madingieji burgeriai ir fish & chips (klasikinis Britanijos patiekalas). Kas neįprasto? Ten nesutiksite barmeno, kaip įprastai, jus aptarnaus "pasikaustęs" someljė. Bet nieko formalaus, priešingai – kuriama labai jauki ir neįpareigojanti atmosfera. O socialiniame tinkle ir puslapyje vykdoma komunikacija labai vientisa ir moderni.

Daugiau: www.gastonvin.se https://www.facebook.com/gastonvin

Pasimėgaukite prabangiu vynu prieš skrydį!

Dar viena įdomi vyninės koncepcija Skandinavų šalyse. Helsinkio oro uoste įsikūręs vyno baras „Wine & View“ stebina savo asortimento gausa, moderniu ir stilingu interjeru. Čia belaukiantieji skrydžio gali pasilepinti vynais tiek iš Europos, tiek iš Naujojo Pasaulio.

Įdomu, jog vyno kortoje galie rinktis net iš 60 rūšių! Kas net daugelyje vyninių yra didelis skaičius.

Kas įprasto? Šampanas, vynas ir kitoks alkoholis nėra neįprastas reiškinys oro uostuose. Ir turbūt nieko įprasto, kad daugiausia pardavimų sudaro šampanas ir putojantys vynai.

Kas neįprasto? Įsikurti oro uoste ir siūlyti labai platų asortimentą, siūlyti skirtingas vyno rūšis profesionaliuose ir specialiai parinktose taurėse bei į meniu įtraukti "prabangius" sumuštinius, užkandžius ir specialius pusryčių pasiūlymus su taure cavos.

Daugiau:

https://www.sspfinland.fi/fi/etusivu/

Pasipildykite vyno tiesiai iš statinės

Pamenate, kai keliaudavote į parduotuvę pasipildyti gazuoto vandens? Dabar tai galite padaryti Londone.

Ir dar ne bet kur. O prestižiniame Londone rajone. Jau vien savo vieta ji yra netradicinė, nes sutikite, jog vyninė oro uoste ar ant stogo skamba labiau neįprasta vieta nei prabangus Londone rajonas.

Bet kai vyno parduotuvė yra su specifine koncepcija - ji tampa neįprastu reiškiniu. Vyno baras, restoranėlis ir vyno parduotuvė "Toasted” atidaryta 2013 ir labai sėkmingai vykdo savo veiklą.

Klientai čia priimami nuo 8 ryto iki vėlyvo vakaro. Kas įprasto? Čia galima įsigyti šviežių, tiesiai iš fermerių atvežtų užkandžių, sūrių ar vietoje krosnyje kepamos duonos. Vyno asortimentas buteliuose ir pasimėgauti vietoje didesnis nei 200 rūšių.

Kas neįprasto? Klientai čia gali įsigyti išskirtinio vyno ne tik buteliuose, bet pagrindinė esmė, jog galite atkeliauti su savo buteliu ir pasipildyti vynu, alumi ar atvežto iš biodinaminių, organinių ir tiesiog mažųjų vyndarių ūkių, kuris talpinamas 300l plieno statinaitėse.

Daugiau: https://toastdulwich.co.uk

Keliaujanti vyninė Ypač populiarūs vienadieniai pop-up restoranai, kavinės ar keliaujantys furgonėliai neaplenkia ir vyno mėgėjų. Į Lietuvą tik šiais metais ateinanti tokių koncepcijų mada Didžiojoje Britanijoje jau penkti metai yra ant bangos.

Netruko spėlioti, ar toks stilius sudomins ir vyno megėjus, vieni Jungtinėje Karalystėje veikiantys vyno tiekėjai „Bibendum“ ėmė ir atidarė.

Dar 2011 metais jie įkūrė keliaujančią vyninę – furgonėlį „Wondering Wine Company“. Atnaujinę ir sumoderninę vintažinį Citroen furgonėlį ir surinkę tam tinkamą komandą jie sėkmingai keliauja po sporto renginius, įvairius koncertus ir festivalius.

Kas įprasto? Pati vagonėlio koncepcija sporto renginiuose ar įvairiuose festivaliuose nėra visai neįprastas dalykas, juk hot dog’ų kioskeliams jau daugiau nei pusšimtis metų!

Kas neįprasto? Integruoti į seną vintažinį Citroen vyninę atrodo gan rimtas išbandymas, juolab, kad tokių švenčių, į kurias furgonėlis keliauja, metu vynas prieš tai nebuvo pardavinėjamas. Ir juolab savo važinėjamajame asortimente turint ne pigiausio pilstomo vyno, o kokybiškų Chateau Margaux ar net tikro šampano galima nustebinti kone kiekvieną.

Daugiau:

www.wonderingwine.com https://www.facebook.com/pages/Wondering-Wine-Company/

Vyninė – kulinarijos studijoje

Džiugu, jog Vilniuje galima kalbėti ir apie netradicinį vyninės pavyzdys. „Čiop čiop“ vyninė integruota į „Čiop čiop“ kulinarijos studiją.

Studijoje ir atviroje virtuvėje vykstant renginiams, akies krašteliu galima stebėti visą procesą, mėgautis išskirtiniais vynais ir vaizdais – vyninė ir studija įsikūrusi prie Neries, priešais karališką krantinės vaizdą bei su vaizdu į Gedimino pilį.

Vyninė kartais veikia restorano principu ir siūlo paragauti įvairių patiekalų, kuriuos kaskart ruošia vis kitas šefas. Atrinktinis vyno asortimentas, iš kurio galite įsigyti ir vyno išsinešimui. Kiekvieną savaitę parenkamas kitoks savaitės vynas.

Kas įprasto? Beveik viskas yra neįprasta.

Kas neįprasto? Neįprasta, jog visuomet reikia sekti naujienas ir renginių planą. Neįprasta, jog tik trečiadieniais veikiama pilnu restorano režimu ir kaskart virtuvėje dirba kitas šefas bei pristatomos skirtingų šalių virtuvės: nuo klasikinių europietiškų Itališkos, Prancūziškos, Ispanijos, Britų iki egzotinių Tailando, Maroko, Peru, Indijos.

Neįprasta, nes atviroje virtuvėje kartu su šefu galima dalyvauti maisto gamybos procese. Neįprasta, nes dirba įvairių tautybių ir skirtingas virtuves išmanantys šefai. Besimėgaujant vynu vaizdas taip pat neįprastas ir kone vienas geriausiu sostinėje.

Daugiau: https://www.facebook.com/pages/Čiop-Čiop/173680336006482'

Įsikurti vyninę sau

Nebūtų ponas Arūnas Oželis naujovių nešėjas mums, lietuviams. Išskyrus tai, jog pirmasis įkūrė pranzūciškos virtuvės restoraną „La Provance“, pirmasis ir atidarė šviežienos krautuvėlę.

Bet ne tik šviežios duonos ar sūrio – šviežių jūros gėrybių ir neįprastų mėsos gaminių. Virš restorano „Marche de Provance“ ir šviežienos parduotuvės dar visai šviežiai prieš metus įkurta vyninė ir vyno parduotuvė „Wine&Fire“.

Pasikvietęs vieną geriausių Lietuvoje vyno asortimento derintojų surinko nepriekaištingą ir kainos ir kokybės santykį atitinkantį vyno asortimentą.

Kas įprasto? Pasikviesti gerą ekspertę, surinkti puikų asortimentą ir tiekti gardžius prie vyno tinkančius užkandžius.

Kas neįprasto? Kaip Lietuvos vyninėms tikrai išskirtinis ir prabangus interjeras – aukščiausios kokybės mediena, modernios detalės, židinys, specialiai šaltesnė ir tamsesnė zona vynui laikyti., aukštos kokybės taurės. Ir kas neįprasta čia, gan žemos kainos lyginant su kitomis vyninėmis ar vynų kainomis restoranuose.

Ar ši vyninė vykdo labiau poreikio „turėti individualiai atrinktą“ asortimentą šalia restorano, ar kurta tam, kad praturtintų „La Provance“ tinklą, vienok ten labai gražu, jauku ir galima išgerti skanaus vyno. Bet visgi kolkas netapo mados klyksmu.

Daugiau: https://www.facebook.com/WineFire

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: įvykiai Sakartvele – nauja kova tarp Rusijos ir Vakarų?