Greitai paruošiami makaronai: daugiau naudos ar žalos?

Apie greitai paruošiamų makaronų naudą ir žalą apstu legendų. Dažnai žmonės abejoja: kaip gali būti valgomas maistas, kuris pakeičia savo išvaizdą - išsipučia užpylus vandeniu ir galioja beveik metus? Ar tikrai viename pakelyje esantis druskos kiekis viršija dienos normą? Ar tikrai šiuose makaronuose  pilna sveikatai kenksmingų priedų? Kodėl šių makaronų galiojimo laikas toks ilgas?

Dažnai žmonės abejoja: kaip gali būti valgomas maistas, kuris pakeičia savo išvaizdą - išsipučia užpylus vandeniu ir galioja beveik metus?<br>123rf nuotr.
Dažnai žmonės abejoja: kaip gali būti valgomas maistas, kuris pakeičia savo išvaizdą - išsipučia užpylus vandeniu ir galioja beveik metus?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2014, 8:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:32 PM

Vargu, ar kas nors apie tai žino daugiau nei greitai paruošiamų makaronų fabrike dirbantys technologai.

Į klausimus apie daug diskusijų keliančius makaronus atsako bendrovės „Kauno grūdai“ greitai paruošiamų makaronų gamybinio padalinio vyriausioji technologė Asta Žemaitienė.

Makaronai ir prieskoniai - atskirai

A.Žemaitienės teigimu, greitai paruošiamų makaronų gamybos procesas susideda iš kelių etapų: visų pirma, pagal atitinkamą receptūrą paruošiamas prieskonių mišinys, kuris supakuojamas į mažus pakelius. Specialiais įrengimais sumaišoma tešla makaronams, iškočiojama, o tada formuojami makaronai. Makaronai išverdami garuose ir apkepami aliejuje. Pagaminti makaronų briketai fasuojami į skirtingo dizaino pakuotes kartu su paruoštais prieskonių pakeliais.

„Taip pagaminti makaronai jau yra visiškai paruošti vartojimui. Juos drąsiai galima valgyti sausus vos tik išėmus iš pakelio arba užpylus karšto vandens. Šiuos makaronus galima net pavirti keletą minučių“, - apie greitai paruošiamų makaronų savybes papasakojo technologė.

Kokybė, pasak jos, užtikrinama kiekviename gamybos etape. Visos gamybos metu imami mėginiai. Sudedamosios dalys ir jau paruošti prieskonių mišiniai, kuriems kai kurie žmonės gali būti alergiški (pvz.: salierui, garstyčioms ar pieno produktams), griežtai laikomi jiems skirtoje patalpoje ir gamyba vykdoma atskirai.

Ragina rinktis pagamintus ES

Ar iš tiesų greitai paruošiamuose makaronuose viršijama dienos druskos norma ir konservantų kiekis?

„Greitai paruošiamuose makaronuose nėra daugiau „E“ nei kituose kasdien vartojamuose produktuose. Gamybą kontroliuoja maisto ir veterinarijos tarnyba, įvairūs Lietuvos ir Europos Sąjungos reglamentai, taip pat pasaulinės kokybės sertifikatus suteikiančios agentūros bei užsakovai, kurie nuolatos atlieka auditą ir stebi tiek receptūrų kūrimą, tiek gamybą. Jei greitai paruošiamus makaronus gamintume netinkamai, tikrai jų negalėtume nei parduoti Lietuvoje, nei eksportuoti į įvairias pasaulio šalis“, - kalbėjo specialistė.

Ji pabrėžė, kad vartotojai, rinkdamiesi greitai paruošiamus makaronus, atkreiptų dėmesį į jų sudėtį ir pasirinktų tik pagamintus Europos Sąjungoje, nes tik tokių produktų kokybė yra užtikrinama.

Pačių makaronų pagrindinės sudedamosios dalys yra kvietiniai miltai, vanduo ir aliejaus, o skonį suteikia atskirai pridedamas prieskonių pakelis. Šis pakelis yra optimalus, pritaikytas naudoti tam tikram kiekiui makaronų, užpiltų ant pakuotės nurodytu vandens kiekiu.

„Vieni žmonės valgo sūriau, kiti mėgsta prėskesnį maistą. Pridedamas prieskonių mišinys subalansuotas taip, kad tiktų kiekvienam. Jei žmogus nemėgsta intensyvaus sultinio skonio, prieskonių jis turėtų berti mažiau“, - sakė vyriausioji technologė.

Taip pat ji pridūrė, kad druska žmogaus organizmui yra būtina. Kai jos trūksta, sutrinka kūno skysčių (kraujo, ašarų, prakaito, seilių) gamyba, organizme mažėja kalcio, kuris būtinas nagams, plaukams ir kaulams. Natrio reikia organizmo audiniams augti, formuotis ir atsinaujinti.

Išsivirkite savo sriubą

A.Žemaitienė siūlo greitai paruošiamų makaronų nepaversti siaubais. Visiems juose dedamiems priedams yra griežtai nustatytos maksimalios ribos, kurių kiekvienas gamintojas privalo laikytis ir nuolat produktus tikrinti laboratorijoje.

„Greitai paruošiamų makaronų prieskoniams naudojamas natūralus prieskonis - ciberžolė, kuri sultinį nudažo gražia geltona spalva, rudai jautienos ar grybų skonio spalvai išgauti dedamas karamelizuotas cukraus sirupas, o gaminant aštrius makaronus beriami paprikos milteliai“, - greitai paruošiamų makaronų gamybos subtilybes atskleidė technologė.

„Į greitai paruošiamus makaronus nereikia žiūrėti tik kaip į greitą, nenaudingą maistą, juos galima suberti į jau pakaitintą sultinį ir kelias minutes pavirti, pridėti vištienos šlaunelių ar grybų, ir turėsite fantastišką sriubą, o makaronai bus visai kitokio skonio ir tekstūros“, - receptu pasidalijo Asta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.