Gurmanams - amerikietiški sumuštiniai iš A. Užkalnio rankų

Vilniuje jau parduodama tai, ką į Ameriką kažkada atnešė žydai iš Rytų Europos, ir ko pasiilgo visi pasaulinio maisto mėgėjai Lietuvoje. Mėsos rūšis, jau virš šimto metų populiari Niujorke, ir kilusi iš Europos yra jautiena, vadinama pastramiu. Ją atvežė į Ameriką žydai iš Rumunijos. Į sumuštinį ją sudėjo Lietuvos žydas, todėl sumuštinis su šia mėsa yra Lietuvos dovana pasauliui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2014, 9:17 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 12:17 PM

Pastramis yra sūdyta aukštos kokybės jautiena, šiek tiek padžiovinta, parūkyta, gardinta prieskoniais ir virta garuose, labai plonai supjaustyta. Tai pagrindinė skaniausio Amerikos sumuštinio – pastramio sandwich‘o – dalis. Jos ruošimas užima net devynias dienas – procesas, kurio pagreitinti nėra įmanoma.

„Drama Burger“ virtuvės vadovas Adomas Jegnoras sakė: „Pastrami istoriją ir jos sąsajas su Lietuva žinojom nuo pat idėjos apie „Drama Burger“ gimimo. Visuomet norėjome patys pasigaminti pastrami mėsą. Ilgai ieškojome tinkamo recepto ir eksperimentavome, siekdami gauti norimą rezultatą. Užtrukome ilgai: pagaminti pastrami trunka devynias paras. Jautienos krūtininę marinuojame vieną savaitę. Po savaitės mėsą įtrininame tam tikrų prieskoniu mišiniu ir rūkome. Galiausiai išrūkytą mėsą verdame net dvi paras.“

„Didžiuojamės gautu rezultatu ir tikimės, kad pastrami taps populiarus ir Lietuvoje,“ - pridūrė A.Jegnoras. Su pastrami gaminamas būtent sandwich‘as, ne sumuštinis: ant duonos ar bandelės, su garstyčiomis, majonezu ir raugintais agurkėliais, sugalvotas vilniečio žydo, mėsininko vardu Sussman Volk, XIX amžiaus pabaigoje Niujorke.

Gaminys pasidarė toks populiarus, kad mėsininkas uždarė parduotuvę ir pradėjo siūlyti vien šiuos sumuštinius. Vilniuje pirmieji pastrami gamina ir sandwich‘us ruošia burgerių meistrai, „Drama Burger“. Dabar šis, „Laukinių Žąsų“ įvertintas restoranas yra lyg Niujorko ambasada Vilniaus mieste, nes čia irgi siūlo skaniausią ir garsiausią pasaulio sumuštinį. Sumuštinį pristatęs susirinkusiems garsiems svečiams ir smalsuoliams tarptautinio maisto entuziastas ir maisto kritikos portalo „Laukinės Žąsys“ vadovas, Andrius Užkalnis, sakė: „Tai dar vienas laiptelis, kuriuo palypėjo Vilnius pasaulinio didmiesčio link. Pastrami sandwich‘as tik atrodo kaip paprastas dalykas; kulinariniais mastais tai – dešimtmečio pasiekimas“.

„Šis sumuštinis su švelnia mėsa ir labai lietuviškais, europietiškais, rauginto agurkėlio, majonezų ir garstyčių priedais yra vienas klasikinių patiekalų, Niujorke įsitvirtinusių tada, kai miestas gyveno didžiausio savo pakilimo ir dinamizmo šimtmetį. Aš galiu pažadėti, kad jau po metų lietuviai negalės patikėti, kad jo neturėjo,“ - sakė Andrius Užkalnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.