Kodėl prancūzės lieknos? Viena priežasčių - jų pusryčiai

Jos nesilaiko dietų ir neįsivaizduoja savo gyvenimo be desertų, šviežių duonos gaminių, ančių kepenėlių pašteto, riebių sūrių, mėsos, desertų ir vyno. Kur slypi prancūzių paslaptis, kad nepaisant visų šių gardumynų išlieka lieknos ir sveikos?

Prancūziškas skrebutis su avietėmis ir medumi.<br>123rf nuotr.
Prancūziškas skrebutis su avietėmis ir medumi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2014, 8:16 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:24 AM

Ar žinojote, kad tik maždaug 10 procentų suaugusių prancūzių yra nutukusių. Tai yra beveik dvigubai mažiau nei Lietuvoje.

Nors prancūzų kasdieniame racione gausu nesveikais laikomų produktų, jie ilgiau gyvena ir rečiau miršta nuo širdies ligų.

Šis fenomenas vadinamas „prancūzų paradoksu“, kuris ne vienerius metus nedavė ramybės mokslininkams ir dietologams.

Prancūzės neleidžia sau apkerpėti ir užsiauginti nereikalingų kilogramų. Tačiau atsisakyti savo mėgstamų produktų jos taip pat nenori. Bet to ir nereikia. Jos žino, kad svarbu saikas ir disciplina.

Prancūzės net ir skubėdamos rytą į darbą visuomet atras laiko lengviems elegantiškiems pusryčiams. Taip, būtent pusryčiai yra viena iš „prancūzų paradokso“ paslapčių. Valgymas prancūzams – malonumas. Todėl net ir pusryčius jie valgo lėtai ir mėgaujasi kiekviena valgio akimirka bei kiekvienu kasniu.

Prancūzų pusryčiai paprasti. Beveik kas rytą tokie patys, todėl daugeliui gali pasirodyti nuobodūs. Nei ypatingai sveiki, nei ypatingai gurmaniški. Tačiau elegantiški. Kažko panašaus į vokiškas dešreles su kopūstais ant jų pusryčių stalo nepamatysite.

Ant prancūzų pusryčių stalo dažniausiai rasite puodelį juodos kavos ar arbatos, stiklinę šviežiai spaustų sulčių ir prancūzišką skrebutį („French toast“). Kartais prancūzišką skrebutį keičia sezoninių vaisių lėkštė, nesaldus jogurtas ir kelios riekelės skrudintos duonos su džemu.

Prancūziški pusryčiai be gardžios duonos sunkiai įsivaizduojami. Kai daugelis aplinkui tvirtina, kad norint išlaikyti dailias kūno linijas, būtina atsisakyti miltinių patiekalų, prancūzai purto galvą.

Prancūzai dievina duonos gaminius ir jų nemainytų į nieką. Dėl gardžios šviežios duonos jie iš pat ankstaus ryto pasiryžę važiuoti į kitame miesto rajone esančią kepyklą ar parduotuvę.

Maistą mylintys prancūzai visuomet teikia pirmenybę kokybei ir vadovaujasi taisykle – geriau mažiau, bet to, kas kokybiška ir šviežia.

Jei norite valgyti kaip prancūzės ir atrodyti ne prasčiau, prisiminkite šias kelias taisykles:

Pusryčius valgyti privaloma.

Nebijokite duonos gaminių -- svarbiausia, kad jie būtų kokybiški.

Pamirškite užkandžiavimus tarp pagrindinių dienos valgių.

Niekuomet nevalgykite bėgdamos ar stovėdamos.

Mėgaukitės maistu ir džiaukitės gražia figūra.

Pasiruoškite prancūziškus pusryčius ir jūs

Užtruksite vos kelias minutes. Pasirinkite gardžią ir kokybišką duoną skrudinimui. Idealiai tinka „Prancūziška Toste“ duona. Paskrudinkite ją skrudintuve. Ant duonos riekelės tepkite šiek tiek sviesto, o ant viršaus džemo (pageidautina naminio).

Gardžiuokitės taip paruoštomis 2 ar 3 duonos riekelėmis su kava, arbata ar kakava. Mėgaukitės kiekvienu kasniu, neskubėkite ir pamirškite bet kokį kaltės jausmą. Prisiminkite - iki pietų nebus jokių užkandžiavimų.

Jei pusryčiams norite kažko ypatingesnio, paruoškite gardžius prancūziškus skrebučius su šviežiais vaisiais ir uogomis.

Jums reikės:

6 riekelių baltos duonos skrudinimui (puikiai tinka „Prancūziška Toste“ duona)

2/3 puodelio pieno

2 kiaušinių

žiupsnelio druskos

½ arbatinio šaukštelio vanilės aromato

pusės arbatinio šaukštelio cinamono

žiupsnelio muškato (nebūtina)

šiek tiek aliejaus.

Vidutinio dydžio dubenyje suplakite pieną, kiaušinius, prieskonius, vanilę ir druską. Merkite duonos riekeles į šį plakinį, gerai pamirkę dėkite į įkaitusią aliejumi pateptą keptuvę. Kepkite, kol abi pusės įgaus gražią aukso spalvą (maždaug 2-3 minutes kiekvienai pusei). Ant iškeptų duonos riekelių dėkite pjaustytus šviežius vaisius ir uogas.

Vaisius ir uogas galite keisti klevų sirupu, medumi, cukrumi, mėgstamu džemu, sviestu, jogurtu ar sūrio riekele. Idealiai paruoštas prancūziškas skrebutis yra gerai apkepęs, traškus iš išorės, bet viduje purus ir ne per daug saldus.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.