Praalkusiems – įvairių tautų suvožtinių rojus

Manote, kad sumuštiniai pusryčiams ar priešpiečiams nuobodu? Pakeiskite savo nuomonę išbandę šiuos skirtingose pasaulio šalyse pamėgtus sumuštinius!

Britų damos prie arbatos puodelio visuomet skanauja vadinamuosius arbatos arba “Finger” sumuštinukus.<br>123rf nuotr.
Britų damos prie arbatos puodelio visuomet skanauja vadinamuosius arbatos arba “Finger” sumuštinukus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė

Sep 30, 2014, 7:08 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 5:23 AM

Kuri šalis - sumuštinių tėvynė?

Sumuštinių tėvyne vadinamoje Didžiojoje Britanijoje bene populiariausias užkandis - skrudintos duonos sumuštiniai. Kitaip tariant, dvi suvožtos skrudintos baltos duonos riekelės su įdaru viduje. Įdarus rinkitės pagal skonį, tačiau nepamirškite svarbiausių sudedamųjų dalių – šviežios baltos duonos ir sūrio. Aptirpusio bei gardaus.

Tikros britų damos prie arbatos puodelio visuomet skanauja vadinamuosius arbatos arba “Finger” sumuštinukus. Dažniausiai tai tėra užkandis, todėl “Finger” sumuštiniai yra nedideli. Paprastai trikampio formos, paruošti iš dviejų sudėtų baltos duonos riekelių ir skirtingų įdarų. Pavyzdžiui, agurko, kiaušinių salotų ir sūrio. Šiems sumuštiniams puikiai tinka ir rūkyta ar sūdyta lašiša su tepamuoju sūreliu.

Vokietijoje sumuštiniai taip pat populiarūs. Tačiau čia pirmenybė teikiama pikantiškiems havajietiškiems sumuštiniams. Priešingai nei britiški, jie nėra suvožti. Havajietiškam sumuštiniui pagaminti tereikia baltos duonos riekelės skrudinimui, kumpio, aptirpusio sūrio, ananso griežinėlio ir kokteilinės vyšnaitės ant viršaus.

Jei norite dar pikantiškiau ir egzotiškiau, išbandykite Singapūre populiarius “Kaya toast” suvožtinius. Jums reikės kelių ant griliaus paskrudintų baltos duonos riekelių ir kaya – į džemą panašaus kokosų ir cukraus tepinio. Juo apteptas duonos riekeles kraukite vieną ant kitos, suformuokite mažus bokštelį ir ragaukite. Egzotiška ir skanu.

Net ir rinkdamiesi sumuštinius japonai pirmenybę teikia minimalizmui. Japonai dievina neperkrautus Katsu – sando suvožtinius. Jų sudėtis paprasta – skrudintos baltos duonos riekelės, į šnicelius panašūs japoniški kiaulienos kotletukai tonkatsu, apvolioti duonos džiūvėseliuose, bei pjaustyti kopūstai. Pirmą kartą restorane pateikti 1899-aisiais, šie sumuštiniai buvo laikomi Vakarų kultūros patiekalu.

Airijoje bene populiariausi “Rasher” suvožtiniai. Jų sudėtis labai paprasta. Balta duona, skrudinta šoninė ir HP padažas, laikomas vienu geriausiu pagardu prie mėsos. Paprasta ir sotu. Vyrams tikrai patiks.

Turbūt nerasite nė vieno amerikiečio, kuris nemėgtų žemės riešutų sviestu apteptų baltos duonos riekelių. Ar žinojote, kad amerikiečių vaikai per 12 mokslo metų sužiaumoja daugiau nei pusantro tūkstančio tokių sumuštinių? Palepinkite savo mažuosius ir jūs.

Jei manote, kad prancūzai sumuštinių nevalgo, labai klystate. Sotiems pusryčiams ar priešpiečiams prancūzai renkasi klasikiniais vadinamus karštus suvožtinius “Croque Madame”.

Šie sumuštiniai Prancūzijos kavinėse ir baruose pasirodė dar 1910-aisiais ir iki šiol yra laikomas vienu populiariausių užkandžių praalkusiems.

Pasigaminkite patys prancūziškus sumuštinius

Jei artimiausiu metu neplanuojate kelionės į Prancūziją, pasigamintkite “Croque Madame” namuose. Užtruksite ilgiau nei ruošdami kitus sumuštinius, bet, patikėkite, išbandyti verta.

Jums reikės paskrudintos baltos duonos riekelių, kumpio, sūrio, svogūnų (jei mėgstate), kepto ar be lukšto virto kiaušinio ir “Bešamelio” padažo.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Pirmiausia pasiruoškite „Bešamelio“ padažą. Į nedidelę keptuvę dėkite vieną šaukštą sviesto, jam ištirpus berkite 1,5 šaukšto miltų. Nuolat maišydami juos pakepinkite. Tuomet pilkite stiklinę pieno ir nuolat maišydami leiskite jam užvirti.

Maišydami virkite apie 5 minutes, kol padažas sutirštės. Tuomet berkite mėgstamus prieskonius ir 200 gramų Parmidžano ar mocarelos sūrio. Viską išmaišykite ir palikite atvėsti.

Tuomet į įkaitusią orkaitę dėkite skardoje išdėliotas baltos duonos riekeles. Tam idealiai tiks “Prancūziška Toste” duona. Paskrudinkite iš abiejų pusių maždaug 5 minutes. Tuomet pusę duonos riekelių aptepkite “Bešamelio” padažu. Ant viršaus dėkite kumpio riekeles, sūrį ir svogūnus.

Po to užvoškite likusias duonos riekeles. Suvožtinių viršų taip pat aptepkite „Bešamelio“ padažu, apibarstykite Parmidžano sūriu ir palikite kepti maždaug 10--15 minučių.

Prieš ištraukdami suvožtinius iš orkaitės, keptuvėje su trupučiu aliejaus iškepkite kiaušinius (vienam sumuštiniui, vienas kiaušinis). Kepkite trumpai, tik kol baltymas pabaltuoja. Ant iškeptų sumuštinių kraukite iškeptus kiaušinius. Bon Appetit!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.