Jurgis Didžiulis: „Bulvės puikuojasi ir ant kolumbiečių stalo“

Kolumbija dažnam asocijuojasi ne tik su pietietiškais ritmais ar magiškojo realizmo tėvu – rašytoju Gabrieliu Garcia Marquezu, bet ir su aromatinga kava, egzotiškais valgiais ir šiek tiek laukine pietietiška laisve.

J. Didžiulio teigimu, Kolumbijos virtuvėje svarbiausią vietą užima kukurūzų miltų patiekalai.<br>T.Bauro nuotr.
J. Didžiulio teigimu, Kolumbijos virtuvėje svarbiausią vietą užima kukurūzų miltų patiekalai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2014, 10:13 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:14 AM

Kolumbiečių virtuvėje karaliauja kukurūzų miltai

Kolumbijai skirto festivalio „In Latino 2014“ ambasadorius Jurgis Didžiulis teigia, jog Kolumbija turi penkis unikalius kultūrinius regionus, o kiekvienas jų – savitą virtuvę.

Kolumbiečiai mėgsta prieskonius, tačiau, skirtingai nei meksikiečiai, jie negamina labai aštrių patiekalų. Jų virtuvėje dominuoja kukurūzų miltų patiekalai.

Regionuose prie jūros, žinoma, valgoma daug jūros gėrybių, kalnuotų vietovių gyventojai gamina daug įvairių patiekalų iš bulvių, kurių Kolumbijoje – virš keturiasdešimt rūšių.

Žinoma, kolumbiečiai mėgaujasi egzotiškais vaisiais, kurių dažnas lietuvis nėra net ragavęs.

Paprašytas įvardyti tradicinį kolumbiečių patiekalą, Jurgis nedvejodamas išskiria arepą. Tai kukurūzų miltų paplotėlis. Viename regione juos kepa orkaitėje, kitame – verda, dar kitur gamina su sūriu ir skirtingais padažais.

„Nuvykęs į Kolumbiją visada prisivalgau daug arepų", – sako Jurgis, žadantis gaminti šiuos paplotėlius „In Latino“ uždarymo vakare.

Kolumbija – kavos Meka

Kavos ruošimo čempionas Domas Ivonis 2011 m. dalyvavo Pasaulio kavos ruošimo čempionate Kolumbijoje. Ten jis pamatė, koks ilgas ir sunkus kelias iki mūsų pamėgto kavos puodelio. Tačiau tai Domą įkvėpė ir padėjo atrasti kavą iš naujo.

„Kiekvienam baristai nuvykimas į kavą auginančią šalį, o ypač į Kolumbiją, yra pats didžiausias tikslas, kurį būtų galima lyginti su musulmono nuvykimu į Meką“, – sakė 2011 m. Lietuvos kavos ruošimo čempionas.

Kolumbija orientuojasi į pačią aukščiausią kavos kokybę ir daugybę skirtingų šio gėrimo rūšių. Tik šioje šalyje kavos derlius nurenkamas du kartus per metus. Kolumbietiška kava pasižymi sodriomis, labai gerai subalansuotomis, uoginėmis ar vaisinėmis (dažniausiai tai vyšnios ir trešnės) skoninėmis savybėmis.

Kavos skonį gali sugadinti cukrus, išankstinės nuostatos bei senumas. Domas teigia, jog kava reikia mėgautis be jokių išankstinių nusistatymų, nebijoti rūgštumo, negalvoti, jog kava bus būtinai karti. Tik tada, pasak pašnekovo, galima pajusti tikrąjį šio gėrimo skonį bei aromatą. Rekomenduojama mėgautis tik šviežia kava, nes ji, kaip ir prancūziškas raguolis ar duona, yra tinkama vartoti tik tam tikrą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.