Norite, kad būtų lengviau pasiruošti gurmaniškam vakarui, šeimininkauti pakvieskite ir svečius. Ragaudami užkandžius tikrai apsilaižysite pirštus ir dar ilgokai nepamiršite pikantiško skonio.
„Geriausi vakarėliai vyksta virtuvėje!“ - taip skelbia kulinarijos studija „Čiop Čiop“ ir joje dirbantis Edvinas Ališauskas, atskleidęs gurmaniškų užkandžių receptus.
Serano kumpis su naminiu kavos majonezu
Reikės:
itališkų duonos lazdelių „Grissini“ (be prieskonių)
ispaniško vytinto Serano kumpio (pjaustyto)
naminiam majonezui reikės:
1 kiaušinio trynio
5 g „Dijon“ garstyčių
3 ml baltojo vyno acto
250 ml rapsų aliejaus
druskos pagal skoni
stiprios kavos
„Grissini“ lazdeles apvyniokite Serano kumpiu ( svarbu nevynioti likus nemažai laiko prieš serviravimą, nes lazdelės praras traškesį).
Majonezo ruošimas. Atskirkite kiaušinio trynį ir jį sumaišykte su garstyčiomis, baltojo vyno actu ir druska. Po to įpilkite kelis lašus aliejaus - maišykite, kol įgaus vientisą masę ir toliau pilkite aliejų po truputį, kol viskas išsimaišys( jeigu masė pradės labai tirstėti, galima įpilti kavos maišymo metu). Pabaigoje majonezo tirštumą galite reguliuoti įpilant kavos, o jei nenorite intensyvaus kavos skonio - įpilkite vandens.
Svarbūs patarimai
Kava turi būti šalta.
Kiaušinis (trynys) turi būti kambario temperatūros.
Jeigu maišant majonezas pradeda skilti, įpilkite kelis lašus šilto vandens.
Keptos juodos duonos lazdelės su grybų padažu
Reikės:
juodos duonos
rapsų aliejaus
druskos
300 g rudųjų pievagrybių
200 g japoniškų grybų „Shitake“
3 ml trumų aliejaus
drusko, pipirų pagal skonį
rapsų aliejaus kepimui
Duoną susipjaustykite norimo dydžio lazdelėmis. Jas iš abiejų pusių patepkite aliejumi bei pabarstykite druska. Lazdeles išdėliokite ant skardos, padengtos kepimo popieriumi. Duona kepkite orkaitėje, įkaitintoje 180C 10-15 minučių (su ventiliatoriumi). Lazdelės kepant turi apsitraukti lengva plutele, kuri, ištaukus lazdeles iš orkaitės, sukietės ir taps traški.
Grybų padažas. Grybus nuplaukite ir nusausinkite (plaukite po tekančių šaltu vandeniu tam, kad grybai nepermirktų).
Po to išilgai perpjaukite per pusę. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Grybus kepkite po kelis, plokščia puse į apačią tam, kad gerai apskrustų ir įgautų skrudinimo skonio. (Nebijokite, jei vienas a kitas grybas apskrus per daug). Iškeptus grybus atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite.
Po to lengvai patroškinkite puode, kol suminkštės, bet neišgaruos visos sultys. Kai grybai suminkštėja, sudėkite į smulkintuvą ir smulkinkite, įpilkite trumų aliejaus ir kai viskas įgaus kreminę tekstūrą,įberkite druskos ir pipirų.
Svarbūs patarimai
Jeigu grybai bus netekę sulčių, smulkinimo procesą galite palengvinti įpildami rapsų aliejaus.
Trumų aliejaus galite ir daugiau įpilti. Tai priklauso, kaip jums patinka trumų skonis.