Metas prie pusryčių stalo: nepusryčiavę žmonės – irzlūs ir pikti

Nors pastaruoju metu pasirodė studijos esą pusryčiai nebėra svarbiausias dienos valgis, dauguma dietologų tvirtina, kad atsisakyti pusryčių - nevalia. Kodėl? Nes nepripažinti milžiniškos pusryčių naudos tiesiog neįmanoma.

Tiek skandinavai, tiek piečiau gyvenantys vengrai mėgsta gausius pusryčius ir ant sumuštinių deda ne tik sūrį ir kumpį, bet ir kiaušinius bei daugybę kitų produktų.<br>123rf nuotr.
Tiek skandinavai, tiek piečiau gyvenantys vengrai mėgsta gausius pusryčius ir ant sumuštinių deda ne tik sūrį ir kumpį, bet ir kiaušinius bei daugybę kitų produktų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 14, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 10:55 AM

Mamos mus vertė pusryčiauti ne šiaip sau. Pusryčiai suteikia energijos visai dienai, aprūpina organizmą reikalingomis medžiagomis, padeda sutelkti dėmesį, būti fiziškai stipresniems ir aktyvesniems, sumažina cholesterolio kiekį, skatina medžiagų apykaitą bei apsaugo nuo alkio priepuolių per pietus.

Pusryčiai ypač svarbūs vaikams ir paaugliams. Tyrimai rodo, kad papusryčiavę vaikai pasiekia geresnių mokymosi ir sporto rezultatų. Jiems lengviau sekasi sutelkti dėmesį, spręsti uždavinius bei iškilusias problemas.

Jei manote, kad sumažinsite per dieną suvartojamų kalorijų kiekį atsisakydami pusryčių, labai klystate. Daugybė tyrimų patvirtina, kad tie, kurie kas rytą valgo pusryčius, yra lieknesni nei tie, kurie pamiršta svarbiausią dienos valgį.

Sakote, kad neturite laiko pusryčiams? Pripažinkite, kad tai tik ieškojimas pasiteisinimų. Gardžius pusryčius galite pasigaminti vos per kelias minutes. Tereikia tik noro.

Imkite pavyzdį iš prancūzų, kurie kas rytą valgo skrudintas duonos riekeles su džemu ir sviestu arba tradicinį prancūzišką skrebutį. Abejojate, ar tai neigiamai neatsilieps jūsų figūrai? Liaukitės. Nutukusį prancūzą sutikti ne taip jau paprasta. Viena jų lieknumo priežasčių – kas rytą valgomi pusryčiai.

Skanus bei geras pasirinkimas yra ir sumuštiniai. Juk ne šiaip sau juos pusryčiams renkasi ne vienos Europos šalies gyventojai.

Sveiku gyvenimo būdu garsėjantys norvegai paprastai pusryčius valgo namuose. Dažniausias rytinis patiekalas – sumuštiniai su sūriu ir kumpiu.

Sumuštiniai su sviestu, sūriu ar kumpiu yra dažniausias ir suomių pusryčių pasirinkimas. Priešingai nei jų kaimynai danai, suomiai nemėgsta saldžių džemų ar šokolado ant savo pusrytinių sumuštinių.

Ant švedų pusrytinių sumuštinių rasite ne tik kumpio ir sūrio, bet ir ikrų, varškės, virtų kiaušinių bei daug daržovių.

Daržovėmis pagardinti sumuštinius su kumpiu ir fetos sūriu mėgsta ir serbai.

Gausius pusryčius mėgstantys vengrai taip pat dažniausiai dieną pradeda su sumuštiniais. Ant jų rasite sviesto, tepamųjų sūrelių, geltonojo kietojo sūrio, kumpio, kepenėlių pašteto, salamio, jaučio liežuvio, šoninės, įvairių dešrelių. Vengrijoje populiarūs ir į prancūziškus skrebučius panašūs skrudintos duonos sumuštiniai.

Atraskite ir jūs laiko pursyčiams su sumuštiniu bei kava. Jei norite sumuštinius pagaminti ne tik greitai, bet ir sveikus, pasirinkite šviežius produktus.

Gamindami sumuštinius nepamirškite jų pagardinti keliais griežinėliais avokado. Šie žali vaisiai padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį, aprūpina organizimą daugiau nei 20 skirtingų vitaminų bei mineralų ir su ligomis kovojančiais antioksidantais.

Vietoj majonezo ar gausaus sviesto sluoksnio ant duonos tepkite iš trintų avinžirnių ir sezamų sėklų pastos pagamintą užtepą. Jis aprūpins organizmą naudingomis maistinėmis medžiagomis, augalinės kilmės baltymais, vitaminais, mineralais ir antioksidantais.

Bet kokį sumuštinį pagardins keli lapeliai šviežio baziliko. Šis prieskoninis augalas turi daug antibakterinių savybių, yra puiki priemonė kovojanti su uždegiminiais procesais, stabdo senėjimo procesus, saugo nuo lėtinių ligų ir nutukimo. Be to, baziliko lapeliai stiprina imuninę sistemą. Tai ypač svarbu prasidėjus drėgnam ir šaltam rudens sezonui.

Pora griežinėlių svogūno ant jūsų pamėgto sumuštinio, ir jūsų organizmas jums už tai padėkos. Svogūnas padeda kovoti su uždegimais, apsaugo kraujagysles ir mažina blogojo cholesterolio kiekį. Svogūnai stiprina kaulų tankį, padeda subalansuoti cukraus kiekį kraujyje, stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo lėtinių ligų.

Keli lašeliai acto ant pusrytinio sumuštinio gali padėti kontroliuoti svorį. Keletas tyrimų įrodo, kad actas gali padėti sumažinti per dieną suvartojamų kalorijų kiekį.

Pačiame acte yra mažai kalorijų, bet gausu antioksidantų. Actas padeda kontroliuoti kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje ir mažina riebalų kaupimąsi. Rinkitės balzamiko raduonojo vyno ar bet kurio kito mėgstamo skonio actą.

Tyrimai rodo, kad nepusryčiavę žmonės būna irzlūs ir pikti. Jūs juk norite būti geros nuotaikos, tiesa? Tad metas prie stalo. Pusryčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.