Kontinentiniai pusryčiai. Kuo ypatingi ir kodėl taip vadinami?

Planuojate kelionę ir rinkdamiesi viešbučius sustojate ties teiginiu: „Rytą nemokami kontinentiniai pusryčiai“? Jei kyla klausimas, kuo ypatingi tie kontinentiniai pusryčiai, šis tekstas – kaip tik jums!

Europiečiai pageidavo, kad pirmasis dienos valgis būtų lengvesnis – su vaisiais, duona ir pyragėliais.<br>123rf nuotr.
Europiečiai pageidavo, kad pirmasis dienos valgis būtų lengvesnis – su vaisiais, duona ir pyragėliais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė

Oct 20, 2014, 8:38 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 3:52 PM

Frazė „kontinentiniai pusryčiai“ pradėta vartoti dar XIX amžiuje. Ji iki šiol populiari turizmo ir maitinimo paslaugų sferose. Kontinentinius pusryčius siūlo kone kiekvienas Europos ir Šiaurės Amerikos viešbutis.

Kodėl lengvi, dažniausiai kuklūs pusryčiai vadinami kontinentiniais arba žemyniniais? Paslapties jokios nėra. XIX amžiaus pabaigoje europiečius turistus prisivilioti troškę Jungtinių Amerikos Valstijų viešbučiai sumanė jiems pasiūlyti „kontinentinius“ pusryčius.

Visai kitokius nei buvo ir yra įpratę valgyti amerikiečiai. Didelės porcijos ir gausi riebių keptų blynų, kiaušinių, šoninės ir įvairiausių šaltos mėsos patiekalų fiesta kažin ar būtų sužavėjusi vidurinės klasės europiečiu.

Europiečiai pageidavo, kad pirmasis dienos valgis būtų lengvesnis – su vaisiais, duona ir pyragėliais.

Iki šiol kontinentiniai pusryčiai susideda iš duonos skrebučių, sviesto, džemo, medaus, kumpio, saliamio, sūrio, pyragaičių, dažniausiai prancūziškų ragelių, avižinių dribsnių, vaisių ir, be abejo, puodelio kavos su pienu ar arbatos. Ne visur, tačiau dažniausiai viešbučiai pusryčiams pasiūlo ir vaisių sulčių.

Jau XIX amžiuje susiformavo praktika, kad kontinentiniai pusryčiai įeina į viešbučio kambario kainą, tad papildomai už juos nereikia mokėti. Beje, nuo tų laikų susiformavo ir kontinentinių pusryčių organizavimo būdas – bufetas.

Viešint Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje jums greičiausiai bus pasiūlyti angliški arba dažnai dar vadinami pilni pusryčiai. Visiška priešingybė kontinentiniams lengviems pusryčiams. Tradiciniai angliški pusryčiai labai sotūs.

Dažniausiai į juos įeina avižiniai dribsniai ar košės, troškintos džiovintos slyvos, melionas, jogurtas, virti kiaušiniai ar kepta kiaušinienė su šonine, keptos dešrelės, kepti grybai ir pomidorai, taip pat skrebučiai su marmeladu, kava arba arbata.

Kokie valgiai dažniausiai garuoja ant kitų tautų pusryčių stalo?

Pavyzdžiui, kaimynai lenkai pusryčiams valgo daug duonos. Ją gardina tradicinėmis dešromis, olandišku ar savo tradiciniu varškės sūriu ir marinuotais agurkėliais.

Danai su pusryčių kava ar arbata dažniausiai valgo baltą duoną su geltonu sūriu ir džemu.

Ant tipiško vokiečių pusryčių stalo visuomet rasite daug duonos, sviesto, džemo, kumpio, įvairios šaltos mėsos, sūrių, virtų kiaušinių ir kavos.

Graikai pusryčiams renkasi šviežią duoną, pagardintą sviestu, džemu ar medumi bei puodelį kavos su pienu.

Italai valgo greitus pusryčius – duoną su sviestu ir džemu.

Maltoje persipynusios angliškų ir kontinentinių pusryčių tradicijos. Maltiečiai mėgsta dieną pradėti su dubenėliu avižinių dribsnių, pagardintų pienu, skrebučiu su džemu ar šokoladiniu kremu ir kava ar arbata.

Tačiau savaitgaliais jie dažniausiai kerta kaip britai – kiaušinius, keptas dešreles, šoninę.

Jei organizuojate darbinius pusryčius, kontinentiniai pusryčiai tam tiks puikiausiai. Greita, paprasta ir tinka daugelio skoniui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.