Pažaislio vienuolyno restorane - G.Ramsay mokinio vaišės

Prie visų patiekalų buvo priderintas vynas.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 20, 2014, 5:51 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 8:25 AM

Nuo šio rudens restorano valgiaraštis pasikeitė kone kardinaliai. Paragauti ir įvertinti naujo restorano virtuvės šefo sukurtų skanėstų buvo į restoraną susirinko kviestinė publika.

Jo virtuvei nuo spalio ėmėsi vadovauti naujas profesionalus šefas – Ernestas Viršilas, kuris ketverius metus tobulinosi Londone, pasaulinės gastronomijos žvaigždės ir virtuvės virtuozo Peterio Gordono restorano virtuvėje.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios E.Viršilas prieš kelerius metus paliko vieno iš 5 žvaigždučių Lietuvos viešbučio vyriausiojo virtuvės šefo chalatą ir išvyko į užsienį – kūrybinio tobulėjimo duobė bei noras mokytis.

„Norėjau tobulėti. Tačiau Lietuvoje tuo metu stiprių šios srities vedlių ir mokytojų neradau. Svarsčiau, ką rinktis ir kur vykti – Paryžių ar Londoną, bet tai, kad moku anglų kalbą, nulėmė, kodėl pasirinkau Didžiąją Britaniją“, – kalbėjo virtuvės šefas.

Lietuvio virėjo karjera Londone prasidėjo dirbant 80–100 valandų per savaitę, o jo kulinarinę pasaulėžiūrą apvertė šefas Gordonas Ramsay, su kuriuo lietuvis dirbo Michelino žvaigždute įvertintame restorane „Gordon Ramsay Maze“.

Su virtuvės virtuozu G.Ramsay neseniai galimybę susipažinti turėjo ir mūsų šalies televizijos žiūrovai.

„Londone pradėjau nuo žemiausios pozicijos, kurių aukšto lygio restoranuose yra iki 9. Per ketverius metus perėjau visus lygius. Išvažiuodamas buvau dešinioji virtuvės šefo ranka restorane „Kopapa Ltd.“, – pasakojo E.Viršilas, kuris prieš išvykdamas į Londoną žinojo, kad grįš į gimtinę.

Parvykti į Lietuvą ir įsidarbinti vienuolyno komplekse esančiame restorane virėjui padėjo jo savininkų suteikta kūrybinės laisvės galimybė: nuo receptų kūrimo, komandos formavimo iki virtuvės aprūpinimo reikalinga įranga.

E.Viršilo ruošiamų patiekalų stilius – šiuolaikinėmis technologijomis išpildyta klasika. Prioritetas – patiekalų skonis, švari ir subtili estetika, o ne šou elementai.

„Virtuvė šefui yra filosofija ir gyvenimo būdas, kuris išsirutulioja nuo darbinių veiksmų ir taip įtraukia, jog galima teigti, kad tai tampa jo kūrybine platforma“, – kalbėjo pašnekovas.

E.Viršilas į Lietuvą parsivežė ne tik naudingos patirties ir londonietišką požiūrį į tiekiamą maistą. Vyras taip pat spėjo užmegzti ne vieną pažintį su lietuviais ir kitų tautų atstovais, vadovaujančiais ar dirbančiais geruose Londono bei kitų Europos didmiesčių restoranuose.

„Jau yra laukiančių, kada pakviesiu juos į Kauną. Žadame rengti bendras vakarienes, apjungiant kelių šefų, kultūrų patirtį ir žinias“, – sakė E.Viršilas.

E.Viršilas gamina ne tik restorane. Pasijusti ypatingu kūrėju, galinčiu eksperimentuoti, klysti ir kaip alchemikas atrasti paslaptis jam labiausiai sekasi namų virtuvėje.

„Jau taip yra, jog maždaug savaitei namuose kone įsimyliu kokį nors produktą, derinį ar naują technologiją. Vėliau ieškau naujo objekto“, – neslėpė vyras.

Restorane „Monte Pacis“ surengtos vakarienės šefo E.Viršilo pasisveikinimu tapo rūkyta lašiša, patiekta su namine duona ir trijų rūšių sviestu: trumų, kanapių bei garžgarsčių.

Šaltajam užkandžiui šefas patiekė antieną su miško grybų kremu ir kepintomis voveraitėmis.

Karštuosius patiekalus E.Viršilas patiekė net du: Baltijos jūros menkė perliniu kuskusu ir šiltomis ant grotelių keptomis daržovių salotomis bei 30 dienų sausai brandintą jautienos nugarinę su rūkyta bulvių koše.

Desertai taip pat buvo du: naminis bazilikų ir laimų šerbetas bei patobulintas šventinis kamaldulių vienuolių pyragas. Šefas šį kepintų riešutų skanėstą papildė karamele bei „Maldon“ druska.

Prie visų patiekalų buvo priderintas vynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.