Kaip mirusiųjų dieną mini katalonai? Šiltai, saldžiai ir sočiai

Katalonijos (Ispanija) miestų ir gyvenviečių gatvių dar visiškai neužgožė Helovino šurmulys - norintys puoselėti vietines tradicijas mėgaujasi lauže keptais kaštainiais, saldžiosiomis bulvėmis ir marcipanais.

Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė

Nov 2, 2014, 8:04 AM, atnaujinta Jan 23, 2018, 6:38 PM

„Castanyada“(kat. kaštainių šventė) – taip katalonai vadina Visų šventųjų dienos išvakares. Ir išeina taip, jog daugiau dėmesio čia skiriama rudens gėrybėms ir pilvo malonei nei mirusiųjų vėlėms. Katalonai neskuba bėgti tvarkyti kapinių ar degti žvakučių. Jiems šios dienos – tai odė rudens gėrybėms.

Iki šiol - vasariškai šilta

Tiesa, šiemet katalonams prie laužo šildytis nereikės – šį savaitgalį jie sutinka vilkėdami marškinėlius trumpomis rankovėmis. Vasariška šiluma šalies pietuose užsilaikė iki dabar. Kad ir kaip norėtųsi sutikti šias rudens šventes apsimuturiavus šalikais, kai prie laužo iš burnos sklinda garai, o kūną šildo saldus vynas, šiemet jos bus vos ne karibietiškos. Šaltukas prie Katalonijos dar net nepriartėjo - dienomis saulė orą įšildo net iki 25 laipsnių.

Katalonijos paaugliai vis labiau susižavi zombių ir vampyrų vaidmenimis, o vyresnės kartos labiau linksta prie senosios – kaštainių - tradicijos.

Ir maistas, ir vaistas

Šiomis rudens dienomis iš Katalonijos kalnų į miestus ir gyvenvietes nusileidžia legendinės kaštainių pardavėjos (kat. castanyera). Jos atgabena krepšius valgomųjų kaštainių, tikro rudens vaisiaus. Kaštainiai skrudinami ant ugnies metaliniuose bidonuose ir pardavinėjami gatvėse. Skrudintų kaštainių kvapas – tai ne tik Vėlinių, bet ir žiemos pradžios ženklas.

Visi Katalonijos vaikai žino pasaką apie aklą kaštainių pardavėją, kuri į krepšį prisirinko sraigių ir, nusileidusi į kaimą, nustebo radusi jį tuščią – kaštainiai ėmė ir išsibėgiojo...

Kaštainiai – tai labai maistingas vaisius, net 40 % jų sudaro angliavandeniai.

Pasak tradicinės kinų medicinos, kaštainiai šildo organizmą iš vidaus, todėl juos ypač tinka valgyti šaltojo sezono metu. Kaštainiai ypač naudingi tiems, kurie turi inkstų problemų – šio vaisiaus medicininės savybės skatina inkstų veiklą.

Paruošti kaštainius nėra sudėtinga. Katalonai kepa juos ant laužo specialiai tam skirtose skylėtose keptuvėse (patys galite pasigaminti tokią iš aliuminio dėžutės) arba tiesiog orkaitėje. Kad neatšaltų, kaštainius reikia suvynioti į popierių (gatvėse jie parduodami tiesiog suvynioti į laikraštį).

Elegancijos mėgėjai gali įsigyti specialių kaštainiams laikyti medžiaginių maišelių.

Prieš kepant kaštainiuose reikia įpjauti dvi ar tris įpjovas, jei norite, kad jie būtų geriau virškinami– pamerkte juos nakčiai į vandenį.

Kai kaštainiai iš vidaus suminkštėja – jie jau paruošti. Lieka tik nusilupti ir mėgautis.

Kokia šventė be saldumynų?

Dar vienas tradicinis kataloniškas akcentas – tai saldžiosios bulvės - batatai. Juose tereikia suvynioti į aliuminio foliją ir įmesti į laužą. Kai bulvės suminkštėja, perpjaukite ją per pusę ir valgykite tiesiog su šaukšteliu – šildantis, maistingas, tiesiog puikus desertas!

Na ir paskutinis, būtinas ir karūnuojantis Vėlinių akcentas Katalonijoje – „panellets“ (kat. duoniukai). Tai orkaitėje kepti marcipaniniai skanėstai, puošiami kedro riešutais ar migdolais.

Šie paprasti ir daugybę kalorijų turintys mažučiai saldūs pagrandukai yra tiesiog privalomi. O juos pasigaminti – labai nesudėtinga. Tereikia sutrintų migdolų, cukraus (pagal skonį, katalonai jo niekada nepagaili) ir virtos paprastos arba saldžiosios bulvės. Viską reikia suminkyti į vientisą masę ir palikti nakčiai šaldytuve.

Tuomet formuoti nedidelius rutuliukus, aplipdyti juos kedro riešutais (prieš tai patepus rutuliukus kiaušinio baltymu, kad geriau priliptų) ar uždėti ant viršaus migdolą. 10 minučių paskrudinti orkaitėje ir – viskas. Mėgstantys įvairovę gali  įmaišyti kakavos ar kokoso drožlių.

Pasigaminkite svarainių sūrio

Mėgstamiausi mano „panellets“ – įdaryti svarainių sūriu. Svarainis – dar viena rudeninė gamtos dovana. Katalonai ir ispanai iš jų verdą nuostabų sūrį, kuris labai tinka su sūriu iš karvės, ožkos ar avies pieno.

Receptas toks: Supjaustykite svarainius gabaliukais, išimkite sėklas ir šerdį. Užpilkite cukrumi (maždaug du trečdalius svarainių masės) ir palaikykite uždengę per naktį. Ant nedidelės ugnies virkite, kol sutirštės. Tuomet sumalkite mikseriu ir suverskite košę į maistui laikyti skirtą dėžutę, palaukite, kol atvės. Apverskite dėžutę ir peiliu atskirkite sūrį. Pamatysite, kaip iš ten išvirs puikus svarainių sūris – tikras rudens skanėstas.

Norint įdaryti marcipanus su svarainių sūriu, tereikia iškočioti gabalą marcipanų masės ir į ją įvynioti svarainių sūrio juostą. Suvynioti dešrą ir pjaustyti 3-4 cm gabalėliais. Vėliau gautus „panellets“ skrudinti orkaitėje.

Štai tokios – šiltos, skanios ir saldžios – tos Katalonų Vėlinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.