Pietų Afrikos litvaką išgarsino grilyje keptas viščiukas

Robertas Brozinas (54 m.), litvakas iš Pietų Afrikos Respublikos, dirbęs elektronika prekiaujančioje tėvo įmonėje, kiekvieną dieną labiausiai laukdavo pietų meto. Tuomet kartu su draugu Fernando jis traukdavo į netoliese esantį apšepusį restoranėlį ir kasdien mėgaudavosi tuo pačiu patiekalu: viščiuku, iškeptu grilyje pagal portugališką receptą ir gausiai aplietu aštriais aitriųjų paprikų ir nariuotųjų viksvuolių (angl. piripiri) padažais. Kalbėdamiesi apie tai, kaip nemėgsta technikos, vieną dieną vyrai nusprendė: jie pasako „sudie“ įgrisusiam darbui biure ir abu įsigyja šį restoraną.

N.Degutienės, „Wikimedia“ nuotr.
N.Degutienės, „Wikimedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė

Nov 6, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 5:11 AM

Tuomet 27-erių Robertas pusiau juokais savo draugo Fernando garbei pasiūlė restoraną pavadinti „Nando’s“. Nebrangiai įsigiję pirmąjį svajonių verslą, vyrai nė sekundės nesvarstė, kokius patiekalus siūlys „Nando’s“.

„Juk viščiuko, gaminamo pagal autentišką portugalų receptą su aštriais aitriųjų paprikų ir nariuotųjų viksvuolių padažais, daugiau niekur kitur pasaulyje negalima rasti.

Šį receptą portugalai atsivežė į Angolą ir Mozambiką, į tuometes savo kolonijas.

Portugališkas maistas daug vėliau pasiekė Pietų Afrikos Respubliką (PAR) ir buvo populiarus tik Johanesburge“, – aistringai pasakojo po pasaulį išplitusio restoranų tinklo „Nando’s“ įkūrėjas ir savininkas R.Brozinas.

Puoselėdami svajonę savo dievinamą portugališką maistą parodyti pasauliui, vyrai nėrė į nežinomus vandenis.

„Niekada nemaniau, kad restoranų verslas toks sudėtingas“, – 27 metų įvykius prisimena Robertas. Dabar 25-iose šalyse visame pasaulyje abu partneriai valdo net 1080 „Nando’s“ restoranų tinklą, kuriame pluša beveik 40 tūkstančių darbuotojų.

Didžiausiu pasiekimu partneriai įvardija ne pasaulinę verslo plėtrą ir net ne minias „Nando’s“ viščiukus dievinančių klientų. Labiausiai Robertas didžiuojasi, kad jiems pavyko sukurti kompaniją, kurioje savo darbą mėgstantys darbuotojai jaučiasi tarsi vienos šeimos nariai.

Neseniai centriniame Johanesburge duris atvėrė naujas „Nando’s“ centras. Jame įrengti madingi biurai, sporto salė ir erdvi terasa, kurioje kiekvieno penktadienio popietę visi darbuotojai gali pakelti vyno taurę už sėkmingą savaitę.

Vien PAR menininkų darbams išleista apie 2 milijonus JAV dolerių (per 5 milijonus litų). Po erdvaus ir modernaus pastato stogu įsikūrė maisto technologai ir maisto inovacijų centras, čia veikia aukščiausio lygio laboratorija, kurioje kuriami naujų „Nando’s“ patiekalų ir padažų receptai.

Šviesos jau įsižiebė ir 5 žvaigždučių kulinarijos studijoje, kurioje vyks geriausių pasaulio virtuvės vadovų mokymai darbuotojams. Šalia studijos įrengtas atskiras kambarys, skirtas jutiminiams bandymams atlikti: kaip pasikeis patiekalo skonis, jei jis bus apšviestas raudona, žalia šviesa?

Šis centras įkurtas merdėjančiame rajone, kuris tris pastaruosius dešimtmečius galėjo pasigirti nebent nevaldoma kriminogenine padėtimi. Sprendimas 8 milijonus JAV dolerių (per 20 milijonų litų) investuoti nepatraukliame ir nesaugiame rajone stebina R.Brozino draugus ir artimuosius.

„Man norisi grąžinti skolą apleistam rajonui, kuriame kadaise gyveno visi į PAR atsikraustę Lietuvos žydai. Juk šiose gatvėse prieš 27 metus atsirado mūsų prekės ženklas, būtent čia stovėjo tas legendinis portugališkas vištienos restoranėlis, į kurį su malonumu kasdien per pietus traukdavome mudu su Fernando.

Dabar gyvenimas čia pasikeitęs, namai su lietuviškos architektūros akcentais baigia sugriūti. Bet mes pasiryžę prikelti šį rajoną naujam gyvenimui, suartėti su čia dabar gyvenančia neturtingų juodaodžių bendruomene“, – sakė Robertas.

Tačiau labiausiai man rūpėjo sužinoti, kodėl „Nando’s“ restoranų darbuotojai, kurie už sunkų darbą negauna krūvos pinigų, jaučiasi laimingesni nei jų kolegos kitose maistą tiekiančios įmonėse.

Robertas pakvietė mane užsukti į patalpą, iš kurios kiekvieną ankstyvą rytą į visus „Nando’s“ restoranus transliuojama speciali radijo programa.

Ne, ji nėra skirta pardavimui skatinti ar prisidurti pajamų skelbiant komercines reklamas. Šios radijo programos tikslas – kasdienis bendravimas su po visą šalį išsibarsčiusiais „Nando’s“ restoranų darbuotojais.

Tipiškas darbuotojas – tai juodaodis, gyvenantis toli už didmiesčio esančioje gyvenvietėje. Jis keliasi 4 valandą ryto ir pėsčiomis arba keliais sausakimšais autobusais mažiausiai dvi valandas keliauja į darbą. Nuo 8 iki 10 valandos, prieš restorano duris atveriant klientams, šis žmogus turi galybę darbų: išvalyti patalpas, iššveisti grilius, marinuoti mėsą.

„Tik įsivaizduokite, kokie pavargę darbuotojai būna dar neprasidėjus oficialiai restorano darbo dienai! O šypsotis klientams jie dar turės ne vieną valandą. Todėl mums reikia juos uždegti, pakelti nuotaiką visai dienai“, – pasakojo R.Brozinas, paklaustas, kaip kilo mintis įkurti darbuotojams skirtą radijo stotį.

„Nando’s“ radijas – tarsi laimės fabrikas. Svarbiausias jo elementas – linksmas pusryčių šou, kurį veda populiarus vietos serialų aktorius Mzwa Ngubeni.

Rytinės laidos metu pasveikinamas restorano dienos nugalėtojas, pasiekęs pardavimo rekordą. Taip pat vyksta savotiški mokymai apie kompanijos vertybes. Tik tie mokymai – ne nuobodžios paskaitos, per kurias visi snūduriuoja, o be galo linksmi pokalbiai, į kuriuos mielai įsitraukia visi darbuotojai.

„Mes esame kaip šeima, tad savo džiaugsmais dalijamės visi kartu. Pavyzdžiui, sekmadienį dirbantys žmonės neturi galimybės nueiti į bažnyčią, todėl visą valandą radijas groja gospelus.

Energingasis „Nando’s“ radijo laidų vedėjas M.Ngubeni geriausiai žino, kaip pasiekti darbuotojų širdį – jis kasdien kelias valandas praleidžia su įmonės vadovais rengdamas kitos dienos rytinį šou.

Radijo bangomis jis moko darbuotojus, kaip elgtis su nauja įranga, pristato naujus receptus ar primena įmonės taisykles. Laidos vedėjas skambina į restoranus, žaidžia žaidimus, teikia prizus, laido juokelius ir sveikina darbuotojus su gimtadieniu.

Šios laidos netransliuojamos plačiai visuomenei, iš studijos signalas keliauja išskirtinai į 300 „Nando’s“ restoranų PAR ir skirtas 7500 darbuotojų.

Pasibaigus rytiniam šou, eteryje likusią dienos dalį skamba specialiai sudarytas grojaraštis – dainos parenkamos pagal tai, kokią nuotaiką restoranuose norima sukurti skirtingais darbo dienos tarpsniais.

Tiek verslą sukūrę partneriai, tiek darbuotojai – nuo dūmais kvepiančio kepėjo iki biuro sekretorės – visa širdimi gyvena kompanijos nuotaikomis: jie vilki specialiai dizainerių sukurtus marškinėlius ir aitriosiomis paprikomis puoštas uniformas, o tų uniformų atlapuose spindintis užrašas „Nando’s“ išsiuvinėtas aštriame nariuotųjų viksvuolių padaže išmirkytais siūlais.

„Buvo atvejis, kai įvykus didelei nelaimei „Nando’s“ dirbantis žmogus, gulėdamas mirties patale, pageidavo tik vieno: kad jį palaidotų su „Nando’s“ uniforma“, – nelinksmą atvejį prisimena R.Brozinas.

Restoranų „Nando’s“ viščiukus ir jų nariuotųjų viksvuolių padažus nuo Australijos, JAV, Singapūro iki Europos dievina ir eiliniai žmonės, ir žvaigždės.

Tinklo restoranuose lankosi ir Didžiosios Britanijos princas Haris, ir JAV prezidento Baracko Obamos dukros Malia Ann, Natasha. Gal R.Brozinas naudoja kokias nors stebuklingas priemones, skatinančias „Nando’s“ prekės ženklą pamėgti ne tik darbuotojus, bet ir klientus?

„Vienintelis dalykas, ką gali padaryti ir tikėtis, kad tave mylės klientai, – tai plačiai šypsotis ir paruošti porciją paties gardžiausio portugališko viščiuko su aitriųjų paprikų ir nariuotųjų viksvuolių padažais“, – įsitikinęs Johanesburgo litvakas, kurį pasaulyje išgarsino grilyje keptas viščiukas.

Lipnūs vištų sparneliai

Siūlome porą receptų iš „Nando’s“ valgiaraščio. „Nando’s“ padažą pakeiskite mėgstamu aštriu padažu su aitriąja paprika.

Reikės:

12 sparnelių

80 ml citrinų sulčių

80 ml sojų padažo

80 ml abrikosų džemo

80 ml aštraus padažo

Abrikosų džemą ištirpinkite ir sutrinkite, kad būtų vientisas. Sumaišykite visus skystus ingredientus.

Sparnelius sudėkite į karščiui atsparų indą, apipilkite marinatu, palaikykite valandą ar ilgiau.

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių. Kepkite sparnelius maždaug valandą nuolat vartydami, kol jie įgaus aukso spalvą.

Aštrios vištų kepenėlės su makaronais

Reikės:

6 valg. š. alyvuogių aliejaus

2 valg. š. sviesto

500 g kepenėlių

250 ml aštraus padažo

4 jaunų cukinijų, supjaustytų 0,5 cm pločio juostelėmis

500 g makaronų

3 valg. š. kapotų petražolių

50 g parmidžano sūrio

Išvirkite makaronus. Jiems verdant įkaitinkite keptuvėje 5 valg. š. aliejaus, sudėkite kepenėles ir kepkite 4 min. Supilkite aštrų padažą, kaitinkite dar 2 min. ir nuimkite keptuvę nuo ugnies. Kitoje keptuvėje (geriau rantytoje) aliejuje pakepinkite cukinijų juosteles. Dėkite į lėkštę išvirtus makaronus, ant jų – kepenėles ir cukinijas. Apibarstykite petražolėmis ir tarkuotu sūriu.

Gruzdinta vištiena su sezamais

Reikės

3 valg. š. aliejaus

4 vištų krūtinėlių, supjaustytų juostelėmis

125 ml aštraus padažo, pagardinto aitriosiomis paprikomis ir česnakais

4 česnako skiltelių

pusės raudonojo svogūno

2 saliero stiebų

150 g ridikėlių

120 g svogūnų laiškų

2 valg. š. paskrudintų sezamų sėklų

Supjaustykite salierus, ridikėlius ir svogūnų laiškus. Keptuvėje įkaitinkite 2 valg. š. aliejaus, o kai įkais, sudėkite vištieną. Kai ji apskrus, supilkite aštrų padažą ir leiskite lengvai virti.

Kitoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepkite supjaustytus česnakus. Išimkite juos ir leiskite apdžiūti ant popierinio rankšluosčio. Toje pačioje keptuvėje paskrudinkite supjaustytą raudonąjį svogūną, o kai jis apkeps, sudėkite salierą, ridikėlius ir svogūnų laiškus. Šiek tiek pakepinkite, bet daržovės turi likti traškios.

Sudėkite vištienos juosteles, apibarstykite sezamų sėklomis ir patiekite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.