Jauno vyno sutiktuvės - ir su šokiais, ir su vyno voniomis

„Atvyko jaunas božolė!“ (pranc. Le Beaujolais nouveau est arrivé!) – šiuo šūkiu prasideda didžiausia naujojo derliaus vyno šventė visame pasaulyje. Apie 1970-uosius tapusi nacionaline švente, Jauno božolė diena sparčiai išplito už Prancūzijos ribų po Europą, o netrukus ir Jungtines Amerikos Valstijas bei Aziją.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Pravilonis, „Vyno žurnalas"

2014-11-19 17:09, atnaujinta 2018-01-21 02:06

Božolė regionas tapo populiariausias, tačiau tikrai ne vienintelis jauno vyno gamintojas Prancūzijoje. Šiuo metu yra 55 apeliacijos, kuriose yra gaminami vins de primeur – vynai, kuriuos leidžiama pardavinėti tais pačiais derliaus metais. Visi jie, kaip ir jaunas božolė, pirkėjus pasiekia priešpaskutinį lapkričio ketvirtadienį.

Italai taip pat turi božolė pusbrolį, vadinamą vino novello, rinkoje pasirodantį spalio 30 dieną. Skirtingai nei jaunas božolė, kurį būtina gaminti iš ‘Gamay‘ vynuogių, skintų rankomis ir fermentuotų karbonine maceracija, itališko jauno vyno gamybai galima naudoti daugiau nei 60 skirtingų vynuogių veislių, kurių uogas galima skinti ir mechaninėmis priemonėmis, o karbonine maceracija turi būti fermentuojama bent 30 proc. vyno.

Nepaisant šių skirtumų, tiek novello, tiek božolė pasižymi gaivia rūgštimi, lengvumu bei nedideliu taninų kiekiu, o jų pasirodymas parduotuvių lentynose, vyno baruose ir restoranuose žymi derliaus pabaigą, kurią reikia linksmai švęsti.

O 2014-ųjų metų Božolė derlius atrodo išties puikiai. Didžiąją metų dalį oro sąlygos buvo idealios: šiltos dienos, daug saulės, vidutinis kritulių kiekis, todėl vynuogės išvengė ligų.

Rugpjūtį didžioji Prancūzijos dalis nukentėjo nuo itin žemos temperatūros ir nuolatinio lietaus, tačiau Božolė to beveik išvengė. Derliaus nuėmimas visur prasidėjo vidutiniškai dviem savaitėmis anksčiau nei pernai, tačiau vynuogės nurinktos labai geros būklės – be ligų ir pelėsio, puikiai prisirpusios. Pirmosios jauno božolė degustacijos leidžia spėti, kad vynas bus sodresnės spalvos nei pernai, dominuos vyšnių aromatas. Burnoje jie švelnūs, be agresyvių taninų, gerai subalansuota rūgštis ir raudonų uogų skonis.

Didžiausios Jauno vyno šventės, be jokios abejonės, yra švenčiamos Prancūzijoje. Vien Božolė regione kasmet vyksta apie 120 Jauno božolė festivalių, o garsiausias iš jų – „Les Sarmentelles“ – švenčiamas penkias dienas. Jo metu, be muzikos, šokių, vaišių ir fejerverkų, vyksta vyno degustavimo varžybos, o jų nugalėtojas gauna tiek vyno, kiek pats sveria.

O štai japonai – vieni didžiausių jauno božolė gerbėjų pasaulyje – Jauno vyno šventę švenčia maudydamiesi atvirose „vyno“ voniose. Pavyzdžiui, „Yunessan spa“ Kanagavos prefektūroje Jauno božolė šventės proga į savąją 13 000 litrų karštos versmės vonią kas dieną įpila po 9 litrus božolė ir paverčia ją purpurinės spalvos „vyno“ maudykla.

Lietuvoje Jauno božolė šventė taip pat linksmai kasmet švenčiama su muzika, šokiais, skaniu maistu ir degustacijomis jau dešimtį metų. Šie metai – ne išimtis, ypač kai derlius buvo puikus!

Jauno božolė butelius ketvirtadienį atkimš ne vienas restoranas. Suskubkite juos susirasti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.