Ekspertai „Krušovice Imperial“ skyrė auksą

Šventosios Romos imperatorius Rudolfas II, itin mėgęs čekišką „Krušovice“ alų, turėjo labai gerą skonį. Šįmet tą patvirtino prestižinio konkurso „World Beer Awards“ komisija, „Krušovice Imperial“ rūšį pripažinusią geriausia tiek Europoje, tiek visame pasaulyje čekiško „Pilsner“ alaus kategorijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-20 12:07, atnaujinta 2018-01-21 00:54

Puikiai subalansuotas „Pilsner“ tipo alus, pasižymintis išskirtiniu skoniu ir solidžiu, burnoje išliekančiu kartumu. Taip vertintojų komisija apibūdino šios kategorijos nugalėtoją.

„Krušovice Imperial“ šiame prestižiniame Jungtinėje Karalystėje vykstančiame konkurse nurungė pagrindinius konkurentus – 16 Čekijos ir 29 Vokietijos aludarių gaminius.

Maža to, konkursui buvo pristatyta daug „Pilsner“ alaus rūšių iš Šiaurės bei Pietų Amerikos ir Azijos.

Paslaptys. Kuo „Krušovice Imperial“ alus nusipelnė tokio įvertinimo? Galbūt tuo, kad jame atsiskleidžia geriausios Čekijos aludarių savybės: kruopštumas ir sąžiningumas.

Ši šviesiojo alaus rūšis verdama iš salyklo, kuris gaminamas iš Bohemijoje užaugintų miežių. Išskirtinio skonio suteikia visame pasaulyje puikiai žinomi čekiški 'Saaz' apyniai.

Kiekvienam aludariui žinoma, kad jo produkto skonis labai priklauso nuo vandens. „Krušovice Imperial“ verdamas naudojant vandenį iš šaltinio, esančio Krivoklato miške.

Tinkamai suderinus šias kruopščiai atrinktas žaliavas ir gaunamas išraiškingo saldumo, gilaus aromato bei malonaus apynių kartumo derinys.

„Krušovice Imperial“ viso pasaulio alaus mėgėjams įsimena ir sodriu, ilgai burnoje išliekančiu skoniu bei poskoniu.

Istorija. O kodėl „Imperial“? Todėl, kad netoli Prahos esančiame Krušovicų kaime 1581 metais įkurta alaus darykla jau po poros metų perėjo į Šventosios Romos imperatoriaus bei Bohemijos karaliaus Rudolfo II nuosavybę.

Ne veltui daryklos herbe iki šių laikų išliko Austrijos imperijos karūnos atvaizdas.

Pasakojama, kad Rudolfas II itin mėgo Krušovicuose verdamą alų ir asmeniškai rūpinosi, kad vietos aludariai jo galėtų pasiūlyti kuo daugiau, tačiau naudodami tik aukščiausios kokybės žaliavas.

Nors per Trisdešimtmetį karą ir kitus konfliktus darykla nukentėdavo, jos veikla būdavo greitai atkuriama, todėl tradicijos be pertrūkių tęsiamos nuo pat XVI amžiaus.

Šiuo metu „Krušovice“ alaus darykla yra viena moderniausių visoje Čekijoje. Jos išskirtinis bruožas – imperatoriškas reiklumas tiek žaliavų, tiek verdamo alaus kokybei.

Įrodymai. „World Beer Awards“ aukso medalis leidžia neabejoti Krušovicų aludarių darbo kokybe.

O jei abejonių kam nors dar kyla, galima pasidairyti toliau: šįmet tarptautiniame konkurse „International Beer Challenge“ bronzos medalį nuskynė tamsusis lageris „Krušovice Černé“, tokio pat apdovanojimo sulaukė ir „Krušovice Imperial“.

„Krušovice“ yra viena seniausių alaus daryklų Čekijoje, tačiau ji vienintelė gali vadinti karališka, nes ją valdė Bohemijos karaliai.

Šios daryklos alus pastaruoju metu platinamas trijose dešimtyse pasaulio valstybių. „Krušovice“ yra stipriausias ir sparčiausiai augantis Žekijos alaus prekės ženklas Baltijos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.