Katalonijos sostinės gurmanus viliojančiame bare – tuščia ir vėsoka. Lietuvio ir ispano įkurtame bare apsilankėme penktadienį, dešimtą valandą vakaro, kai Barselonos gyventojai šėlsta, o mes buvome beveik vienos. Kai atėjome, prie baro sėdėjo pora žmonių, bet greitai išėjo.
„Čia nelabai jauku. Tikras lietuviškas skonis“, – pakuždėjo man barselonietė draugė Noemi. Ji gali sau leisti reikšti nuomonę apie lietuvišką skonį, nes ketverius metus draugavo su lietuviu, daug sykių viešėjo Lietuvoje.
Ir iš tiesų šalčiu dvelkiančios balta ir žalia neoninės šviesos nešildė rudenėjančio mūsų vakaro. Tą žalią, esu girdėjusi, Šarūnas ir išsirinkęs, atiduodamas garbę Lietuvos rinktinei.
O baro pagrindinis valgiaraštis iš 13 patiekalų atiduoda garbę Šaru vadinamam lietuvių krepšininkui – jis „Barcelona“ komandoje vilkėjo tryliktuoju numeriu pažymėtus marškinėlius.
BY, kaip man dar prieš oficialų atidarymą pasakojo baro direktorius Josepas Maria Toruella Ristolis, yra įkvėptas angliško posakio „hand by hand“ (išvertus iš anglų kalbos – ranka rankon). Suprask – didis krepšinio žaidėjas ir didis virtuvės vadovas.
Bet kodėl baro iškaboje neliko skaičiaus 13?
Beje, tas pats direktorius buvo pažadėjęs mane pakviesti į baro atidarymą, tačiau daugiau niekada nekėlė telefono ragelio. Todėl šį sykį nusprendžiau apsilankyti bare pati ir nesiskelbti, kad esu lietuvė ir dar rašau dienraščiui iš Lietuvos.
Grįžkime prie interjero. Šaro marškinėliai su 13-uoju numeriu ir autografais guli po stiklu ant prekystalio, juosiančio atvirą BY virtuvę, kurioje neradome nei šaldytuvo, nei viryklės.
Labai mielas virėjas Txema Martinezas, vykdantis daug laiko užsienyje praleidžiančio C.Tejedoro kulinarinius įsakymus, viską gamina iš šviežių, tą pačią dieną netoliese esančiame turguje pirktų produktų. Ir kepa juos be aliejaus.
Txemos atidumas ir noras bendrauti tą vakarą buvo vienintelis BY šilumos šaltinis.
Tačiau mus aptarnavęs padavėjas buvo keistas. Toks keistas, kad po vakarienės, eidamos visą Barseloną kertančiu Diagonalio prospektu, mes su Noemi juokavome, kad gal jis koks darbo netekęs krepšinio klubo masažuotojas. Arba mafijos bosas – toks keturkampis jo veidas su dirbtine šypsena.
Keistasis padavėjas bandė paaiškinti mums sudėtingą Šaro baro valgiaraštį. Tai – tarsi stalo žaidimas su 13 ėjimų.
„Visas valgiaraštis – 13 užkandžių. Pusė valgiaraščio – septyni. O „Deluxe“ – 20. Pažįstu tokią labai mažą ir liekną mergaitę, kuri suryja visus 20 patiekalų, o jos aukštas vaikinas ir po pusės būna sotus“, – kalbėjo padavėjas, apibūdindamas rają savo klientę. Bet mums kažkodėl juokinga nebuvo.
Žurnalistės įspūdžius iš baro "BY 13" Barselonoje skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto" žurnale „Gyvenimo būdas".