Keli patarimai padės pažinti jauną vyną

Šiemetinio derliaus jaunas vynas nustebino vyno žinovus. „Kadangi oro sąlygos Europoje buvo nelabai palankios, nuolat lijo, prognozės buvo nekokios. Tačiau maloniai nustebino tiek prancūziškasis, tiek itališkasis jaunas vynas", - teigė Vilniuje gyvenantis italas someljė Francesco di Marco.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2014, 9:18 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:07 AM

Jauno vyno vakare, vykusiame restorane „Soul & Pepper", jis išsamiai paaiškino, kuo skiriasi prancūziškas ir itališkas jaunas vynas, kokie patiekalai jam tinka į kompaniją ir kokių klaidų nedaryti.

- Kuo skiriasi jaunas prancūziškas nuo jauno itališko vyno?

- Pirmiausia prancūziškas „Beaujolais Noveau" yra gaminamas tik iš 'Gamay' vynuogių. Kadangi Božolė regionas pasižymi atšiauriu, drėgnu ir vėsiu oru, šios rūšies vynuogės turi ypatingas savybes, būdingas būtent to regiono vynuogėms. 

Tuo tarpu Italijoje vynuogės, iš kurių gaminamas jaunas vynas, auga visuose šalies regionuose. Nors ir naudojama ta pati gamybos technologija, kalnuotose vietovėse dirvožemis yra sausesnis. Nors ir lyja, drėgmė dėl akmenų neužsilaiko. Tai turi įtakos vynui, kuris paprastai būna skystenis ir vaiskesnis nei Božole regione.

- Kuo ypatingas šių metų derlius?

- Kadangi oro sąlygos šiaurės Europoje buvo nelabai palankios, nuolat lijo, prognozės buvo nekokios. Bet tikrai labai nustebino tiek „Beaujolais", tiek „Bardolino". Vynas tvirtas, neputoja atidarius ir išlieka vientisas. Jauną vyną privaloma išgerti kuo greičiau, nes jis nėra skiras ilgam laikymui. Ilgiau laikomas jis tampa nebeskanus.

- Su kuo tinka derinti vieną ir kitą vyną?

- Tiek itališkas, tiek prancūziškas jaunas vynas tinkas prie lengvų užkandžių, minkštų sūrių, įvarių mėsos gaminių (rūkytos ar vytintos dešros, kumpiai).

Jaunus vynus rekomenduojama atvėsinti, bent dešimčiai minučių iki atidarymo palikite šaldytuve, ilgiau nereikia. Net ir raudoną jauną vyną.

Atvėsintas jis tinka prie gėlų vandenų žuvies patiekalų, kaip kad vakaro svečiams pasiūlyta granatų sultyse marinuota lašišos filė su avokadais. Jaunas vynas geriamas kaip lengvas raudonas vynas „gomuriui nuplauti". Labai tinka ir su antiena.

- Kaip patiems parduotuvėje išsirinkti gerą „Beaujolais" arba „Bardolino" vyną?

- Visada labai svarbus kainos ir kokybės santykis. Lietuvoje toks vynas turi kainuoti apie 10-15 eurų (35-50 litų). Žinoma, Italijoje ar Prancūzijoje galima įsigyti pigiau - kuo arčiau regiono, gaminančio vyną, perkama, tuo kaina yra žemesnė.

Beje, gabenant vyną į kitas šalis po pristatymo vynas yra paliekamas „pailsėti" bent dešimt dienų. Nes „pavargsta" nuo tolimos kelionės. 

- Papasakokite šiek tiek apie save - kiek laiko Lietuvoje, apie savo darbą.

- Kaip ir daugumą italų, mane į Lietuvą atviliojo meilė - meilė teatrui. Italijoje dirbau teatro vadybinku. Kai atvykau į Lietuvą, „iš pirmo žvilgsnio" įsimylėjau Eimunto Nekrošiaus kūrybą. Teatro aplinkoje sutikau savo antrąją meilę - savo dabartinę žmoną, lietuvių aktorę.

Nors trumpam ir buvau grįžęs į gimtąjį Palermą, sunki situacija Italijoje padėjo apsispręsti ir likti gyventi Lietuvoje. Ir taip - jau penkiolika metų.

Esu  F.I.S.A.R.(Federazione Italiana Sommelier Albergatori Ristoratori )- Italijos someljė restoranų ir viešbučių srities asociacijos narys. Gastronomijos pasaulyje dirbu jau apie 20 metų. Nors ir prieš tai dirbau teatro vadybinku ir (atrodo) tai nėra susiję su dabartine veikla, tačiau Italijoje labai gaji maisto ir vyno kultūra. Tai neatsiejamas šalies įvaizdis ir taip yra iš tikrųjų. Visoje Italijoje. Tai ir buvo kelio pradžios į gastronomijos pasaulį priežastis. Drįstu teigti, kad vynas - tai maisto produktas!

Prie jauno vyno - lašišos užkandėlė

„Soul & Pepper" virtuvės šefo Gedimino Albrichto sukurta lašišos užkandėlė, tinkanti į kompaniją jaunam vynui:

Jums reikės:

150 g šviežios lašišos filė

2-3 granatų

1 avokado

2 morkų

1 apelsino

150g vyšninių pomidorų

natūralių apelsinų sulčių

1 laimo

druskos, pipirų

balzaminio acto

sviesto (kepti lašišai)

Padažui:

Porto vyno 150ml

granatų sulčių 100ml

Papuošti:

saulėgrąžų daigų

Lašišos filė pamarinuokite granatų sėklose. Lengvai pabarstykite druska ir cukrumi santykiu 2/1. Avokadus sutrinkite su laimu ir kalendra iki vientisos masės ir pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.

Plonomis juostelėmis supjaustykite morkas ir užmarinuokite apelsinų sultyse ir balzamiko acte, druskoje, cukruje santykiu 4/1/1/1.

Vyšninius pomidorus nublanširuokite karštame vandenyje ir nulupkite odelę.

Padažui puode iki pusės nugarinkite porto vyną ir sumaišykite su natūraliomis granatų sultimis.

Marinuotą lašišą pakepkite ant sviesto – minutę vieną pusę. Apverskite ir nuimkite nuo ugnies. Į lėkštę dėkite gabalėlį lašišos, šiek tiek avokado masės, truputį marinuotų morkų, kelis pomidoriukus, užpilkite ant lašišos truputį padažo. Lašišą pabarsykite džiovintos duonos pabarstukais, tai patiekalui suteiks traškumo.

Papuoškite patiekalą keliais saulėgražų daigais. Šiuo metų laiku ragaukite su jaunu prancūzišku „Beaujolais Nouveau" arba itališku „Bardolino Novello" vynu. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.