Pasaulio kulinarijos čempionate lietuviai pateikė sensaciją

Šalies nacionalinė virėjų ir konditerių komanda pateko tarp keturių geriausių planetoje – Liuksemburge šią savaitę vykusiame „World Culinary Cup“ čempionate jie pelnė sidabro ir bronzos medalius. Pirmą kartą tokiose komandinėse varžybose dalyvavę lietuviai nušluostė nosį net senbuviams.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Šaltė

Nov 28, 2014, 2:39 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:55 AM

Puikus komandos įvertinimas turėjo būti netikėtas varžybų organizatoriams, kurie iš pradžių atmetė lietuvių paraišką dalyvauti čempionate.

„Siekdami išlaikyti aukštą čempionato lygį organizatoriai nenori priimti nepatikrintų, niekam nežinomų komandų. Bet mūsų nacionalinė komanda atkakliai beldėsi į jų duris ir į čempionatą pateko tik su paskutiniu traukiniu“, - pasakojo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos direktorė Aušra Lukošienė.

Lietuva tapo 34-ąja šalimi, pasiuntusia savo nacionalinę komandą kovoti dėl apdovanojimų.

Kaip vyksta kulinarinės kovos?

Bronzos medalį lietuviai gavo už namų darbus - užkandžių stalą. O sidabrą iškovojo prestižiškiausiose varžybose - ringe, kai patiekalai ruošiami ir patiekiami čia pat.

Per 6 valandas šeši komandos nariai privalėjo pagaminti tris patiekalus, kiekvieno – po 110 porcijų.

Šiuos patiekalus ragauja 110 žmonių. 100 – eiliniai bilietus įsigiję lankytojai. Tarp jų būna įsimaišę 10 teisėjų. Niekas nežino, kuris žmogus yra teisėjas, tad visos porcijos turi būti kaip viena.

„Jeigu vienoje lėkštėje agurkėlis guli tam tikroje vietoje, lygiai taip pat turi būti ir kitoje lėkštėje“, - pasakojo A.Lukošienė. Žinant, kiek ingredientų buvo kiekviename lietuvių komandos patiekale, tokia užduotis – tikrai ne iš lengvųjų.

Ką gamino Lietuvos komanda?

Valgiaraštis buvo sudarytas dar pavasarį, ir nuo to laiko, kai jį patvirtino čempionato organizatoriai, jame beveik nieko nebuvo galima keisti.

Užkandžiui lietuviai pasiūlė keptą menkę su langustinu, virtu vanilės skonio svieste, menkės pustėsiais, vėžiagyvių sultinio kremu, marinuotomis morkytėmis, karamelinių morkų ir saldžiųjų žirnelių kremais, kardamono ir jogurto sfera, krapų aliejumi gardintais šviežių agurkėlių lakštiniais, obuolių ir kalmaro rašalo traškučiais.

Pagrindiniam patiekalui – brandintą elnienos file su miško grybų musu ir žvėrienos paštetu traškioje žolelių plutelėje, patiektus su sviestiniu moliūgų gratinu, marinuotais burokėliais, karamelizuotų pastarnokų kremu, skrudintais šalotiniais svogūnėliais, bruknių uogų putomis, šilta špinatų žele, aprūkytomis daržovėmis bei padažu iš elnienos sultinio su žolelėmis.

Desertui – baltojo ir juodojo šokolado pyragą su rugių salyklo ledais, daržovių tyre, mėtų panna cotta šokolado sferoje, burokėlių biskvitu su vaisių džemu, beržų sulos ir šaltalankių žele, vyne marinuotais obuoliais bei cukraus vata su žolelėmis ir morengais bei šokolado konstrukcija.

Slaptu balsavimu vertinę teisėjai lietuviams skyrė sidabrą. Du aukso medaliai iškeliavo į Suomiją ir Italiją, dar vienas sidabro – į Kroatiją.

Ruoštis teko po darbo

Nacionalinė Lietuvos komanda ruoštis varžyboms neturėjo nei daug laiko, nei lėšų. Visi komandos atstovai – kasdien skirtingų restoranų virtuvėse dirbantys žmonės. Čempionatui jie ruošėsi laisvu nuo darbo metu ir dažniausiai – už savo lėšas.

LRVVKA prezidentės Rūtos Šiušienės vadovaujamoje delegacijoje buvo dešimt narių – Artūras Braslauskas, Darius Dabrovolskas, Natalija Krasauskienė, Tomas Rimvydis, Jaroslavas Orševskis, Vytautas Zdanauskas, Justinas Kapkovičius, Evaldas Juška, Justinas Misius, Artūras Samavičius.

Puikiai įvertinti buvo ir lietuvių namų darbai – komanda pelnė bronzą. Geras čempionato derlius jiems tapo dar stipresne paskata ruoštis kulinarijos olimpiadai, kuri vyks po poros metų.

Keturios dalyvės – keturi medaliai

Keliomis dienomis anksčiau „World Culinary Cup“ čempionate baigėsi individualios rungtys. Po jų ant lietuvių galvų taip pat žiro medalių lietus.

Keturios vilnietės, dalyvavusios kulinarinio meno („Culinary Art“) rungtyje, į namus parsivežė po medalį: Aldona Gečienė – aukso, Honorata Lyndo ir Liucija Makovska – sidabro, o Halina Višnevskaja – bronzos.

„Kiekvieną kartą prieš tokį konkursą ar jo metu sau pažadu: daugiau nebevažiuosiu. Bet kai į rankas paimu medalį, jau tą patį vakarą imu svajoti: o kur toliau?“ - juokavo A. Gečienė, parsivežusi jau ne pirmą tarptautinėse varžybose pelnytą apdovanojimą.

Dalyvauti tokiuose konkursuose ją ir kitas meistres skatina ne tik sportinis azartas, bet ir galimybė išbandyti, pasitikrinti savo jėgas, tobulėti.

Moterų darbo sąlygos buvo išties sunkios – gaminti patiekalus teko naktimis, mat tik tuomet patekdavo į restorano, kur joms buvo skirta darbo vieta, virtuvę. Paryčiais jų gaminiai buvo gabenami į renginio salę.

Dalyves kamavo ne tik įtampa, kaip geriau pagaminti patiekalus – dalintis virtuve joms teko ir su dešimčia nacionalinės Lietuvos rinktinės dalyvių. Šie taip pat treniravosi prieš užduotis.

„Culinary art“ rungtyje dalyvavo 255 iš 40 pasaulio šalių. Teisėjai šių patiekalų neragauja – vertina jų patiekimą. Kad užkandžiai ar desertai išlaikytų išvaizdą, blizgėtų, jie buvo glaistomi želatina.

„Kiekvieną patiekalo gabaliuką teko nardinti į želatiną po kelis kartus - tai atėmė daug laiko. Kuo sudėtingesnis patiekalas, kuo daugiau dalių, tuo labiau juvelyriškai teko dirbti“, - naktinį darbą prisiminė sidabru įvertinta H.Lyndo.

Konkursui teko gaminti ir ledus – kad jie neištižtų prieš komisijos nosį, reikėjo imtis tam tikrų triukų. „Visada vykstame su iššūkiu - gauti medalį. Labai pavargstame, patiriame daug streso, tačiau geras įvertinimas su kaupu atperka visus patirtus nepatogumus“, - sakė H.Lyndo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.