A.Užkalniui tobulas pusryčių valgis – Benedikto kiaušiniai

Pusryčiauti mieste yra vienas didžiųjų gyvenimo malonumų. Diena tik prasideda, viskas prieš akis, galima skaityti laikraštį popieriuje arba internete, planuoti dienos darbus ir užsirašyti sumanymus, kurie lenda į galvą. Aš rytais dažnai sugalvoju geriausias savo temas ir labiausiai svilinančias mintis arba nusigvelbiu svetimas (nesisuksi – negyvensi). Ir čia ne namai, kur žmonės valgo apsivilkę chalatus ir klausydami išeinančių į mokyklą bamblių zirzimo. Restoranas nuteikia iškilmingai, ir per pusryčius pradedi pats sau atrodyti dar svarbesnis.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

Dec 11, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:27 AM

Pusryčiai tokiu būdu yra svarbiausias dienos valgis. O tobulas pusryčių patiekalas yra Benedikto kiaušiniai – ant angliškos bandelės (ji taip tik vadinasi, pats kepinys yra amerikietiškas) šoninė ir kiaušiniai marškinėliuose, aplieti riebiu „Hollandaise“ padažu. Mano pareiga ir darbas yra išbandyti restoraną, kurį pusryčiaujantys mieste draugai rekomenduoja kaip geriausią pasirinkimą.

Restorane „Stebuklai“ aš ne pirmą kartą. Pirmasis bandymas pietauti (kas buvo, tas buvo) nepadarė didelio įspūdžio. Dabar pradedu nuo švaraus popieriaus lapo – ir iš ryto tai daryti geriausia.

Žinote, kaip rimtai aš tai darysiu? Išbandysiu restoraną per porą kartų.

Kavą geriu jos nepastebėdamas – man tai geras ženklas, vadinasi, normalus produktas. Pusryčiams juoda, su šaltu pienu (negaliu pakęsti visų tų putų, putelių ir putyčių ir nė nepradėkite man pasakoti apie sirupus, nors kavos aparatų pardavėjai sako, kad Lietuvoje nacionalinis kavos gėrimas yra kapučino kava, kad ją kur galas).

Angliški pusryčiai (22 Lt) – sakyčiau, labai restoraniniai ir išradingi, gana tolimi nuo tradicinės angliškos dienos pradžios. Čia kiaušiniai, dešrelės, itin panašios į angliškas „bangers“, kraujinė dešra, užkeptas pomidoras, skrudinta saldžios duonos bandelė.

Dar ir pupelės pomidorų padaže atskirame indelyje. Ant mano stalo civilizacija. Porcija nėra didelė, tačiau viskas pabrėžtinai rafinuota. Manau, čia nepatiks tiems, kurie sako, kad jiems viskas skanu ar kad namie pasikepa kiaušinių ir tai būna kur kas pigiau.

Tačiau neleiskite man atitrūkti nuo pagrindinės temos. Benedikto kiaušinis (16 Lt). Nenustebkite, kad kaina tokia nedidelė – standartinėje porcijoje kiaušinukas yra vienturtis. Pažiūrėkite: Jungtinėse Amerikos Valstijose paprastai gero viešbučio restorane šio patiekalo porcijoje yra trys kiaušiniai. Vakarų Europoje – du. Lietuvoje čia mes matome vieną.

Na, ir kas, kad vienas, užtat koks. Šoninė – ne tas lašiniuotas marmalas, kuris paprastai būna siūlomas. Sausa, gerai iškepusi. Kiaušinis marškinėliuose išvirtas tobulai. „Hollandaise“ padažas – švelnus kaip svajonė, šilkas ant lūpų. Ir pačių kepta angliška bandelė („English muffin“). Ši nesaldi mielinė bandelė tik už Anglijos ribų vadinama angliška, tai, kaip jau sakiau, amerikietiškas sumanymas, bet yra šio patiekalo baigiamoji sudėtinė dalis: „Stebuklai“ patys jas kepa.

Kai patiekale viskas tobula, bet vis tiek lyg ir ne iki galo, belieka ateiti dar kartą ir išbandyti, kaip suveiks pirmoji receptūros korekcijos taisyklė: kai patiekalui kažko trūksta, dvigubink porciją. Aš kažkada taip sukūriau „Užkalnio burgerio“ receptūrą sostinės restoranui „Drama Burger“, pasiūlęs du mėsos paplotėlius. Suveikė puikiai.

Taip ir padarau, ir štai jums rezultatas: prieš mane dviguba Benedikto kiaušinio porcija, oficialiai geriausi pusryčiai sostinėje ir, kiek žinau, visoje Lietuvoje. Liejasi ryškus kaimiško kiaušinio trynys, o mano rytas sužiba naujomis spalvomis, ir aš pasijuntu mylintis Vilnių ir savo skaitytojus (ne visus). Kodėl sakau, kad oficialiai geriausi pusryčiai? Nes aš taip pasakiau. Metai praėjo ne veltui.

Pusryčiai vienam žmogui: dviguba Benedikto kiaušinio porcija ir kavos puodelis su arbatpinigiais – 40 Lt. Pagalvokite – tik 11,58 euro (dar keli litai už automobilio statymą). Galėčiau valgyti kasdien. Gal taip ir darysiu.

Penkios žąsys iš penkių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.