Kaip nesuklysti renkantis raudonuosius ikrus

Vistik daug ikrų neprisivalgysi - ir pirmiausia dėl kainos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 22, 2014, 11:39 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:08 PM

Raudonieji ikrai - ne tik delikatesas. Tai puikus produktas, kuriame yra nemažai naudingųjų medžiagų - baltymų, kalcio, fosforo, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, vitaminų A, D ir E.

Vistik daug ikrų neprisivalgysi - ir pirmiausia dėl kainos.

„Pirmos rūšies ikrai. Kuprės ikrų indelis (140 g)  - 20, ketos - 25 litai", - savo prekę gyrė sostinės Halės turgaus prekeivis.

Kurios žuvies ikrai geresni? „Žinoma, kad ketos", - patikino vyriškis. Pasak jo, ketos ikrai labiau vertinami dėl to, kad yra didesni, standesni. Vyras išdavė ir kitą taisyklę - geriausia pirkti pirmosios rūšies ikrus, tuomet neteks ir nusivilti.

„Kuprės ikrai populiaresni, jų parduodame daugiau, nes jie pigesni nei ketos ikrai. Keta žvejojama Ramiajame vandenyne, o kuprės yra auginamos, todėl kurpių ikrai pigesni, tačiau jie nėra prastesni", -  teigė vienos ikrais prekiaujančios parduotuvės atstovė.

Vistik gurmanai, pasak jos, renkasi brangesnius ketos ikrus. Nerkos ikrų pasitaiko rečiau, tačiau jie prilygsta kuprės ikrams.

Kuprės ikrai būna 3-5 mm skersmens, oranžinės ar šviesiai oranžinės spalvos. Nerkos ikrai - apie 3 mm skersmens, ryškiai raudonos ar tamsiai raudonos spalvos, lengvai karstelėję.

Ketos ikrai - iki 7 mm skersmens, gintarinės-oranžinės spalvos su raudonu atspalviu. Jų skonis - švelnus. Tai riebiausi ikrai.

Kiek turi kainuoti geri ikrai, kuriuos verta įsigyti?

„Jeigu įsigyji ikrų skardinę už 11 litų, nereikia tikėtis gero produkto", - teigė ikrų pardavėja.

Už tokią kainą dažniausiai parduodami antros rūšies ikrai. Paprastai pakračius tokių ikrų skardinę jie kliuksi, o atidarius ją ikrai tars plaukioja. Valgant tokius ikrus jie lengvai bliūkšta ir limpa prie dantų.

Gerų ikrų skardinė neturi kliuksėti.  Ikrų grūdeliai turi būti vientisi, nesutraiškyti, vienos spalvos. Jie turi būti vos drėgni arba sausi, be skysčio. Ikrų grūdelių apvalkalėlis - ne per kietas ir ne per silpnas.

Kaip saugoti ikrus? Raudonuosius ikrus būtina laikyti šaldytuve, bet neužšaldyti. Atidarytos skardinės negalima laikyti ilgiau nei 5 dienas.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.