Ar tikrai putojantis vynas - prastesnis už šampaną?

Ką verta žinoti prieš pripildant taures šampano ar putojančio vyno? Ką bendro turi šampanas ir kreida? Ar tikrai šampano „pusbrolis“ putojantis vynas – mažiau rafinuoto skonio gėrimas? Šių gėrimų gamybos paslaptis atskleidžia ir mitus apie juos griauna Régis Camus – šampano namų „Piper-Heidsieck“ vyndarys, įvairiuose vynų čempionatuose net septynis kartus pripažintas geriausiu putojančio vyno gamintoju.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 9:21 PM

- Ar putojantis vynas – tai prastesnio skonio šampano versija?

- Putojantis vynas tikrai nenusipelno būti laikomas prastesnės kokybės gėrimu. Visi geriausi šampano gamintojai savo kolekcijose turi puikaus skonio ir kokybės putojančio vyno, o šios kategorijos vynų čempionatuose konkurencija labai didelė.

Šiemet konkurse „International Wine Challenge“ laimėtoju buvo pripažintas mūsų namų 2002-ųjų derliaus putojantis vynas, jis taip pat buvo geriausiai įvertintas tarp prancūziško putojančio vyno. Kad įsivaizduotumėte, koks dėmesys skiriamas putojančiam vynui, galiu pasakyti, jog gaminant šį gėrimą naudojamos net septyniolikoje skirtingų vynuogynų sunokusios uogos.

- Ar geriausias kriterijus renkantis šampaną - kaina?

- Be abejo, kokybiško šampano butelis kainuos daugiau nei pigus baltasis vynas, prisodrintas angliarūgštės. Vis dėlto, geriausias kriterijus renkantis – jo gamintojas. Jei tai seni, garbinga istorija besididžiuojantys šampano namai, galiu garantuoti – nenusivilsite jo kokybe. Vyndario garbės žodis (šypsosi).

- Kaip šampanas susijęs su kreida?

- Šimtmečiais skaičiuojama istorija ir ilgametė patirtis parodė, kad palankiausios sąlygos šampanui brandinti – kreidos kasyklų rūsiai. Šiandien Šampanės regione yra vos penki šampano namai, turintys kreidos rūsius.

Auksinė aukštos kokybės gėrimo taisyklė – leisti kuo daugiau darbo atlikti pačiai gamtai. Juk ji – geriausia šampano gamintoja.

- Yra nemažai žmonių, kurie tiesiog nemėgsta šampano. Ką patarsite jiems?

- Galbūt tiesiog dar neradote savojo skonio? Šampano skonių pasaulis tuo ir nuostabus – jis pasižymi didele įvairove. Pasaulyje yra gausybė gerų šampano ir putojančio vyno gamintojų? Visų jų atradimai - neišsenkantys.

- Ar tikrai prie šampano dera tik austrės?

- Austrės ir šampanas, žinoma, - klasika. Tačiau su viena sąlyga – austrės turi būti šviežios ir kokybiškos. O juk tokių tikrai gausi ne visuomet ir ne visose šalyse. Bet dėl to tikrai neverta nusiminti – šampano skonis puikiai dera ir su kitokiais užkandžiais bei patiekalais.

Tačiau įsidėmėkite – jis netinka prie aštraus ir riebaus maisto. Tačiau papildo žuvies ir kitų jūros gėrybių, vištienos ar net grybų skonį. Baltojo pelėsio sūriai – taip pat geras pasirinkimas. Nors jų skonis gana intensyvus, šampano skonio ir aromato natų jis neužgožia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.