Delikatesas, gydantis depresiją ir prilygstantis viagrai

Ko dar nežinojote apie ikrus? Tai ne tik vienas seniausių delikatesų, bet ir vaistas nuo depresijos bei vyriškos negalios.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-31 14:49, atnaujinta 2017-10-09 12:45

Eršketo ikrai delikatesu buvo pripažinti anksčiau nei austrės, trumai ar šampanas. Ikrais mėgavosi dar Senovės Graikijos ar Romos gyventojai. Ir, žinoma, juos šaukštais kabino Rusijos valdovai, mat daugiausia eršketų veisiasi Kaspijos ir Juodojoje jūroje.

Dabar ikrai prieinami daugumai. Žinoma, tai nėra pigus delikatesas, kitaip nebūtų taip vertinamas. Tačiau ikrų kaina pastaruoju metu mažėja, nes daugėja ūkių, auginančių eršketus, tad ir ikrai pinga. Be to, šiais laikais dėl ikrų nebūtina užmušti žuvies.

Kaip vertinti ikrus? Vertinama jų spalva, tekstūra, skonis ir subrendimas. Kuo ikrai senesni, didesni, tuo jie šviesesni – tokie ikrai yra brangiausi. Žemesnės kokybės ikrai yra jaunesni, turi mažiau žuvies skonio, tamsesni.

Patys brangiausi ikrai - didžiojo eršketo. Už kilogramą prašoma 7-10 tūkst. JAV dolerių (iki 28 tūkst. litų)

Tačiau rekordinė kaina, pasiūlyta už eršketo ikrus - 35 tūkst. JAV dolerių už kilogramą (beveik 100 tūkst. litų). Šie ikrai buvo išgauti iš Irane sužvejoto didžiojo eršketo, kuriam, manoma, buvo 60-100 metų.

Istoriniuose šaltiniuose randama duomenų, kad ikrai būdavo skiriami depresijai palengvinti. Šiuolaikinės studijos įrodė, kad didelės omega-3 riebiųjų rūgščių dozės gali palengvinti depresijos ar bipolinio sutrikimo simptomus.

Taip pat ikrai senovėje būdavo skiriami, kai vyrą užklupdavo potencijos sutrikimai. Pasirodo, ikruose yra daug taurino - natūralaus stimulianto, ir arginino - medžiagos, plečiančios kraujagysles. Būtent taip ir veikia žydroji viagros piliulė.

Kaip valgomi ikrai? Rusai senovėje juos valgydavo su šalta bulve arba dėdavo kaip pagardą prie blynelių. Dabar ikrai dedami visur - pradedant sumuštiniais, baigiant picomis ir mėsainiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business