Arbatos degustuotojo liežuvis - brangiausias pasaulyje

Kuklus arbatos degustuotojas pateko tarp išskirtinių garsenybių. Sebastiano Michaeliso iš Didžiosios Britanijos brangiausias turtas apdraustas, kaip ir Madonnos krūtys, Heidi Klum kojos, Keitho Richardso rankos ar Julios Roberts šypsena. Britų arbatos „Tetley“ gamintojai 1 mln. svarų sterlingų (apie 1,3 mln. eurų) suma apdraudė 32 metų amžiaus vyro liežuvį, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 2, 2015, 8:48 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:25 AM

„Aišku, tai labai glosto savimeilę, - prisipažino britas. - Visgi mano liežuvis ne toks žavus, kaip Heidi kojos ar Julia šypsena. Paprastai geriu labai karštą arbatą, bet dabar turėsiu būti atsargesnis ir leisti jai atvėsti.“

Pasaulyje yra 1500 skirtingų arbatos rūšių, o S.Michaeliso gomurys toks išlavintas, kad vyras gali paragauti ir įvertinti bet kurią iš rūšių per vos 15 sekundžių.

Per devynerių metų karjerą „Tetley“ jis paragavo virš 250 tūkstančių arbatos mišinių.

Skiriasi nuo arbatos gėrimo

S.Michaelisas ne vienerius metus praleido keliaudamas po Afrikos ir Indijos arbatos sodus. Tai ištobulino jo skonio pojūtį.

Pasak brito, reikia penkerius ar daugiau metų ragauti šimtus arbatų per savaitę, kad praplėstum savo žodyną ir galėtum apibūdinti daugybę skirtingų skonių.

„Kai kurių arbatų skoniai neįtikėtini, - sakė jis. - Gerdamas gerai pagamintą „Assam" arbatą pajusi aviečių uogienės skonį. Yra ir tokių Šri Lankos arbatų, kurių skonis primena vaistus.

Arbatos degustavimas – menas, kaip ir vyno ar šampano. Pirmiausiai apžiūriu ir įvertinu arbatžolių spalvą, dydį ir tankumą.

Tada įvertinu pačios arbatos spalvos švarumą, jos svorį burnoje ir patį jausmą, kuris išlieka gomuryje.“

Kyla klausimas: ar A.Michaelisui arbata neįkyri – juk jos degustavimas yra darbas.

„Aš visada geriu daug arbatos, net ir po ilgos darbo dienos, - teigė britas. - Arbatos degustavimas skiriasi nuo jos gėrimo. Degustuodamas turiu siurbtelėti jos iš šaukšto, o tada išspjauti.

Man paruošiama arbata būna labai stipri, kad galėčiau atpažinti jos charakteristiką bei subtilius poskonius. Būtent todėl tai skiriasi nuo arbatos gėrimo namie, sėdint už stalo.“

Degustuotojo darbas - svarbus

Arbatos degustuotojo skonio jutimo organas – apdrausto garsenybių turto sąraše, šalia Madonos krūtų ir Heidi Klum kojų. Pastarosios apdraustos 1,2 mln. svarų sterlingų (1,5 mln. eurų).

Keitho Richardso rankos įvertintos 757 tūkst. svarų sterlingų (967 tūkst. eurų), žaviai Julia Roberts šypsenai skirta 18,6 mln. svarų sterlingų (apie 23,8 mln. eurų), o Davido Beckhamo kojos vertos 43,4 mln. svarų sterlingų (55,4 mln. eurų).

„Mūsų įmonės degustavimo meistrų tradicijai – virš 900 metų, - sakė „Tetley“ vadybininkas Alexas Snowdenas. - Jie kiekvieną savaitę paragauja po 40 tūkst. puodelių arbatos. Tai yra būtina, kad galėtume sukurti geriausius mišinius. Degustuotojų skonio pojūtis labai svarbus mūsų verslui.“

Degustavimo meistro patarimai, kaip paruošti idealią arbata

1. Arbata turėtų būti plikoma verdančiu vandeniu, užvirtu tik vieną kartą. Geriausia, jei jame mažai mineralinių medžiagų. To paties vandens užvirimas antrą kartą sumažina deguonies kiekį gėrime ir pakeičia jo skonį, o nedaug mineralinių medžiagų turintis vanduo leidžia geriau atsiskleisti arbatžolėms.

2. Jei ruoši juodąją arbatą, būk šalia arbatinuko, kad arbatžoles galėtum užplikyti vandeniu, kai tik jis užvirs. Juoda arbata tuo skanesnė, kuo arčiau virimo taško vanduo, kuriuo ji užpilama. Gėrimo skonis lėktuve gali būti kitoks, nes žemesnio slėgio aplinkoje vanduo užverda žemesnėje temperatūroje.

3. Visgi ruošdamas žalią arbatą palik arbatinuką su užvirusiu vandeniu dviem minutėms, kad atvėstų. Arbata neįgaus kartaus skonio. Žalia arbata – subtilesnė už juodą.

4. Arbatą iš pakelio visada pirmiausiai užpilk vandeniu, pieno galima pridėti tik vėliau, kitaip pienas atšaldys vandenį ir sutrukdys arbatoje vykstantiems procesams.

5. jeigu plikai arbatos pakelį, palik jį puodelyje bent dviem minutėms, kad užtektų laiko arbatai įgauti skonį. Tai – tik bendras nurodymas. Kiekvienas turi savo nuomonę apie tai, kokia arbata yra ideali. Visgi negalima baksnoti pakelio, reikia būti kantriam ir leisti procesui įvykti pačiam.

6. Leisk arbatai pravėsti dvi ar tris minutes, kai iš jos išimi pakelį. Arbata įgaus geresnės kokybės skonį, kai temperatūra žemės.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.