Varlių kojelės kauniečiams primena vištieną, sraigės – grybus

Apie prancūzų virtuvę

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 31, 2015, 2:37 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:26 PM

„Klausimų dėl lietuviams neįprastų prancūziškų patiekalų pateikimo ir skonio sulaukiame nuo pirmų restorano atidarymo dienų.

Tiesa, anksčiau jų būdavo gerokai daugiau. Dabar žmonės drąsesni. Galbūt todėl, kad pas mus ateina ne pirmą kartą, o galbūt įtakos turi ir tai, kad lietuviai daug keliauja, stengiasi išmėginti įvairių šalių virtuvę“, – svarstė restorano rinkodaros vadovė Eglė Mažeikienė.

Ji tikino, jog žmonės, kurie  pirmą kartą ateina ir ryžtasi paragauti sraigių, nustemba, kad jų skonis primena grybų, o varlių šlaunelės  panašus į vištieną ar kitą paukštieną.

Daugelio nuolatinių restorano lankytojų ir kitų drąsesnių kauniečių jau nestebina Prancūzijoje pamėgtos svogūnų sriubos, jaučio uodegų, jautienos tartaro, ančių kepenėlių, pomidorų padaže ruoštų midijų skonis.

Užsieniečiai dažniau renkasi ilgai brandintos jautienos didkepsnius, marinuotas ėriuko blauzdeles, griliuje keptus kalmarus, tuną.    Restorano darbuotoja pastebėjo, jog pirmą kartą į restoraną atėję lietuviai šiek tiek nusivilia dėl čia pateikiamų gurmaniškų valgių porcijų dydžio.

Tačiau tikėtis, kad lėkštės bus perpildytos, nereikėtų – prancūziškos porcijos mažesnės, nei lietuviškos.

„Užsisakius vieną patiekalą neverta tikėtis, kad pasisotinsi. Juk čia ne cepelinai ar bulvių plokštainis. Tradiciškai prancūziška vakarienė susideda iš trijų ar keturių patiekalų. Prie jos prancūzai mėgaujasi vynu ir sūriu.

Nereikėtų pamiršti dar ir to, kad pietauti restorane Prancūzijoje įprasta maždaug dvi valandas, o vakarieniauti – ne mažiau tris“, – tvirtino E.Mažeikienė.

Pietūs, o ypač vakarienė, be deserto Prancūzijoje neįsivaizduojama. Restorane svečiai taip pat gali pasimėgauti desertais, kuriuos mėgsta Paryžiaus ir kitų Prancūzijos vietovių gyventojai: Creme brulee, prancūziškais ledais, šokoladiniu ar bananų sufle, gaiviuoju žaliųjų citrinų šerbetu, migdoliniu desertu su braškių putėsiais.

Prancūzų virtuvės tikrieji gurmanai neįsivaizduoja be austrių. Tai – vienas iš labiausiai išskirtinį prancūzų skonį pabrėžiančių valgių.

„Restorano lankytojams suteikti galimybę mėgautis austrėmis kasdien negalime, nes jos ant stalo turi būti patiekiamos šviežios. Tačiau Valentino dieną kauniečiai meilės afrodiziakų paragauti tikrai galės“, – patikino E.Mažeikienė.

Apie prancūzų virtuvę

Ši virtuvė, žavinti nuostabaus skonio patiekalais, Vakarų pasaulyje pripažinta bene geriausia.

Prancūzų virtuvė – labai gausi. Prancūzų virtuvėje yra tiek patiekalų, kad jų visų išragauti neįmanoma per visą gyvenimą.

Prancūzijoje per dieną vidutiniškai išleidžiamos dvi kulinarinės knygos.

Prancūzai yra estetai. Valgymas jiems yra ir ritualas, ir gyvenimo būdas. Estetiką prancūzai mėgsta restorane, ant stalo, lėkštėje.

Lėkštė su maistu neturi būti perkrauta, todėl prancūziškos porcijos nėra labai didelės.

Vakarienės metu įprasta patiekti ne mažiau nei tris patiekalus ir desertą.

Viena populiariausių sriubų Prancūzijoje – svogūnų. Tačiau ji ruošiama pagal daugybę įvairių receptų, todėl jos skonis daugelyje vietų skirtingas.

Prancūzai maistui gardinti naudoja daugybę žolelių, kurios patiekalams suteikia įstabaus aromato ir skonio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.