Arbata vietoje kavos?

Retas iš mūsų įsivaizduojame dieną be kavos puodelio – be papildomos energijos dozės šiame sparčiai besikeičiančiame pasaulyje būtų sudėtinga. Tačiau dėl nepageidaujamo kavos šalutinio poveikio – atsirandančios priklausomybės, nemigos, padažnėjusio pulso ir kitų – daugelis ieško alternatyvių šaltinių, kurie padėtų gauti energijos. Ar yra tokių priemonių?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:27 AM

Taip, tai matės arbata.

Kas yra „yerba mate“?

Išvertus iš ispanų kalbos, „yerba mate“,  – tai arbata iš Pietų Amerikos, gaunama sumalus bugienio lapus ir šakeles.

Amerikos indėnai, tikėję gydomosiomis matės galiomis, šį gėrimą daug metų vadino „Dievų gėrimu“. Matėje yra daugiau kaip 24 rūšių vitaminų ir mineralų, 15 aminorūgščių, gausybė antioksidantų. Ji puikiai tonizuoja, padeda sukoncentruoti dėmesį, išvaiko mieguistumą, aktyvina smegenų veiklą.

Matės arbata kartu su mėta yra labiausiai organizmą šarminančios arbatos pasaulyje. Tai ypač aktualu tiems, kurių mityba nėra kruopščiai subalansuota, tiems, kurių dienos raciono didžioji dalis nėra sudaryta iš šviežių vaisių ir daržovių.

Kuo matė pranašesnė už kavą?

1. Energizuojantis matės arbatos poveikis trunka net iki 8-10 val. Išgėrus kavos, didelis kiekis kofeino iškart patenka į kraują, tuo metu pajaučiame stiprų energijos antplūdį, bet labai greitai jis baigiasi, ir po valandėlės norime antro puodelio kavos.

Geriant matės arbatą kofeinas į kraują patenka po truputį, per ilgą laiką, todėl išgėrę matės gerą pusdienį jausitės energingesni ir žvalesni.

2. Matė nesutrikdo miego. Galite drąsiai išgerti matės puodelį 15 min. prieš miegą, ir tai nesutrukdys užmigti.

3. Jeigu jaučiatės išsekę, o dar šiandien laukia daugybė būtinų darbų, galite drąsiai išgerti 5, 6 ar net 7 puodelius matės. Užkietėję matės mėgėjai Argentinoje per dieną išgeria net iki 3-4 litrų matės ir nejaučia jokio šalutinio poveikio, jokio rankų drebėjimo ar pulso padažnėjimo, kaip gali nutikti po 3-4 puodelių stiprios, juodos kavos.

4. Matė ypač rekomenduojama tiems, kas kenčia dėl širdies problemų. Ji netgi padeda sureguliuoti kraujo spaudimą. Tuo tarpu žmonėms, turintiems širdies ligų, kavą gerti apskritai nerekomenduotina.

5. Skirtingai nei kava, matė netamsina jūsų dantų.

6. Matė yra naudinga sveikatai: ji mažina cholesterolio kiekį kraujyje, lėtina senėjimą (teigiama, kad Madonna negali gyventi be matės), mažina nervingumą, didina vyrų potenciją, mažina kūno svorį ir panašiai. Kaip gerti matę?

Matė tradiciškai geriama iš kalabaso – specialiai paruošto tikro moliūgo, per specialų vamzdelį – bombilę. Dabar kalabasai yra gaminami ir iš medžio, metalo ar keramikos.

Geriant tradiciniu būdu kalabasas iki pusės užpildomas matės žolelėmis, jos užpilamos 70-80 laipsnių vandeniu, ir arbata – paruošta. Tas pačias žoleles užpilti galima daug kartų (30-40 kartų), kol jaučiamas arbatos skonis.

Matę galima gerti ir kaip paprastą arbatą, pasigaminant įprastame arbatinuke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.