Miksologai tekilą derino su medumi, kmynais ar rūtomis

Ketvirtadienio vakarą populiarus Vilniaus baras „Qpolo“ alsavo Meksika – geriausi Lietuvos miksologai čia kūrė įspūdingus tekilos kokteilius, siekdami laimėti kelialapį į gegužės mėnesį Meksikoje vyksiantį pasaulinį tekilos kokteilių čempionatą. Geriausiai komisija įvertino Martyną Feser, dirbančią Klaipėdos bare „Kaštonas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-13 10:13, atnaujinta 2018-01-13 08:11

Savo kurtą kokteilį ji pavadino „Quinceanera“, mintyje turėdama Meksikoje svarbią to paties pavadinimo šventę – mergaičių penkioliktąjį gimtadienį – ir į recepte naudotus svarainius (angliškai vadinamus „quince“).

Antrąją vietą užėmė Vilniaus bare „Gringo“ dirbanti Dovilė Katiliūtė, trečioje liko sostinės „Alchemiko“ miksologas Šarūnas Čėsna.

Tekila man labai patinka, – patikino nugalėtoja M. Feser. – O svarainius pasirinkau todėl, kad šiuo metų laiku tiesiog nėra daug kitų šviežių ingredientų, kurie išlaikytų savo tikrąjį skonį – nei žolelių, nei uogų. Labai mėgstu natūralius ingredientus, o svarainiai yra ne tik sveiki, bet ir labai skanūs“.

Dalyvius vertino tekilos „Olmeca“ atstovas Patrick Seppa, profesionalus virtuvės šefas Linas Samėnas bei stipriųjų gėrimų ekspertas, meksikiečių baro „Sofa de Pancho“ bendrasavininkis Linas Starkus. Pagrindinis kriterijus, pagal kurį kiekvienoje šalyje renkami geriausi kokteiliai, yra kuo originaliau atspindėtas regioninis autentiškumas.

Konkurso dalyviai nestokojo fantazijos ir originalumo – tekila čia buvo derinama su tokiomis lietuviškomis gėrybėmis kaip medaus koriai, miško uogos, apyniai, šaltalankiai, svarainiai bei įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, puošiami pušų spygliais, kmynais ar net rūtomis.

„Man pirmoji asocijacija, išgirdus žodį „tekila“, yra sombreras, – nusijuokė šefas L. Samėnas. – O iš skonių – tikriausiai, laimas. Tad kai kurie dalyvių sugalvoti deriniai tikrai gerokai nustebino – buvo keli visiškai netikėti sprendimai, apie kuriuos nebūčiau pagalvojęs ir pats. Tarkime, džiovinta jautiena ir maltos salotos – skamba kaip visiškai nesąmonė, tačiau buvo tikrai labai skanu!“

Patenkintas ir L. Starkus: „Barmenams mokytis būtina nuolatos, nes jie yra tiesioginiai vartotojų gidai. Per porą metų situacija pasikeitė į gerąją pusę – anksčiau žmonėms būdavo beveik nesvarbu, ką būtent jiems įpilsi – o dabar jie gėrimus jau skiria, atpažįsta. Stebint bendrus rinkos pokyčius, šuolis taip pat yra labai didelis. Manau, kad už kokių poros metų Lietuvoje tekila turėtų įžengti į tikrąjį savo aukso amžių“.

Organizatoriai džiaugėsi, kad konkursas išsiskyrė dideliu dalyvių skaičiumi – tarpusavyje varžėsi net penkiolika profesionalių barmenų iš visos Lietuvos. Nemaža dalis jų tokiose varžybose dalyvavo pirmą kartą – ne vienam demonstruojant savo sugebėjimus komisijos akivaizdoje drebėjo rankos, o viena iš dalyvių susijaudinusi net pamiršo savo sukurto kokteilio pavadinimą.

„Tahona Society“ kartu su „Olmeca“ kas dvejus metus rengia didžiausią pasaulyje tekilos kokteilių čempionatą, kuriame varžosi profesionalai iš viso pasaulio. Prieš kiekvieną nacionalinę atranką dalyviai išklauso ir specialius seminarus, skirtus dar geriau labiau pagilinti supratimą apie tekilą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.