Pripažinti kulinarai atskleidė ne visas stintų ruošimo paslaptis

Palangoje vykusioje Stintų šventėje J.Basanavičiaus gatvėje stintos ant įkaitusių keptuvių čirškė visose lauko virtuvėse. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad stintų kepimas didelio sugebėjimo nereikalauja – merk žuvis į įkaitiną aliejų ir neužmiršk jų laiku apversti, kad nesudegtų.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Feb 15, 2015, 11:34 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 3:50 AM

Tačiau šeštadienį Jūratės ir Kastyčio skvere vykęs tradicinis Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos Stintos čempionatas įrodė, kad pripažinti kulinarai ir virtuvės virtuozai šią žuvį iškepa taip, kad patiekalas iš stintų gali būti įvairiausių skonių.

Šiemet čempionate dalyvavo šešios komandos iš Vilniaus, Kauno, Tauragės ir Palangos, kurios buvo vertinamos pagal du konkursus. Varžybų dalyviams per pusvalandį reikėjo paruošti patiekalą iš stintų, o vėliau per valandą pagaminti karštą patiekalą iš sterko.

Teisėjams davus startą lauko palapinėse įsikūrusių komandų nariai palinko virš stalų ir prasidėjo kulinariniai burtai. Vieni smulkino daržoves, kiti trynė įvairiausias žoleles, treti stintas mirkė į marinatą.

„Keptai stintai unikalų skonį suteikia įvairūs ingriendientai, pabarstai, kuriuos kulinarai parenka pagal savo fantaziją. Tačiau visi šie prieskoniai neturi nustelbti stintos skonio“, – apie pagrindinį konkurso reikalavimą pasakojo vyriausiasis čempionato teisėjas Donatas Beinoras.

Prie stintų triūsiančios komandos nenoriai pasakojo apie naudojamas savo kulinarines paslaptis. Štai Barbekiu asociacijos komanda „Kadagio uogos“ stintas kepė prieš tai jas pusantros valandos pamarinavę žolelėse, o po to pamirkę imbieriniame medaus karamelės padaže. Tačiau nei žolelių, nei padažo sudėties šios komandos kulinarai neatskleidė.

Geriausiu patiekalu iš stintos teisėjai pripažino „Barbekiu legiono“ iškeptas žuvis, kurias suvalgius buvo juntamas riešutų poskonis. Paaiškėjo, kad prieš kepdami stintas kauniečiai jas pabarstė džiuvėsėliais, sumaišytais su sutrintais lazdyno ir žemės riešutais.

Tauragės komandos kapitonas ir šio miesto restorano „Pasaga“ virtuvės šefas Aivaras Jurgilas prieš čempionato pradžią klausė savo mamos patarimo.

„Seni žmonės prieš kepdami stintas žuvies pūslę išima stintas prapjovę ne per pilvą, o per šoną. Mat tuomet lieka nepažeisti ikrai, kurie iškepus žuvį išlieka traškūs. Pašalinti pūslę prapjovus stintos pilvą yra lengviau, bet tuomet neišvengiamai pažeidžiamas ikrų maišelis, o išsiveržę ikrai pakeičia stintos skonį“, – stintų paruošimo subtilybes aiškino A.Jurgilas.

„Palangos žuvėdros“ poilsio namų virtuvės šefė Liuda Emužienė mokė, kad kepamų stintų negalima volioti miltuose. „Kepant miltai prisvyla ir žuvies skonis pasikeičia. Geriau žuvis pabarstyti peletrūno ar kitomis prieskoninėmis žolelėmis. Prieš kepant stintas galima lengvai pamarinuoti, o į vidų įkišti sviesto trupinuką. Šitaip stintos bus minkštesnės“, – teigė kulinarė.

Anot jos, stintas reikia kepti įkaitusiame aliejuje. Tai patogu daryti ir gruzdintuvėje. Kai į aliejų sumerktos stintos iškyla į paviršių, jas jau galima išgriebti. Tam pakanka poros minučių.

Nors ir kaip komandos stengėsi ruošdamos stintos, čempionato rezultatus nulėmė patiekalas iš sterko.

Šių metų čempionais buvo pripažinta Tauragės „Pasagos“ komanda, kurios sterkas teisėjams buvo pats skaniausias.

„Dauguma komandų kepė sterko suktinukus ir dėl to žuvis gavosi labiau padžiūvusi. Be to, kepėjai pernelyg pagausino garnyro ir tai užgožė žuvies skonį. „Pasagos“ komanda pasielgė racionaliausiai – ji kepė sterko file, kuri buvo labiausiai sultinga“, – pasakojo čempionato teisėjams vadovavęs D.Beinoras.

Likusias prizines vietas Palangoje vykusiame stintos čempionate užėmė abi barbekiu komandos iš Kauno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.