Iš Žemaitijos kilusiai Živilei Vaškytei žemaičių blynai – mįslė

Blynai – vienas mėgstamiausių žurnalistės Živilės Vaškytės-Lubienės (33 m.) valgių, gal todėl Užgavėnės jai – viena labiausiai laukiamų švenčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Šaltė, „Lietuvos rytas“

Feb 16, 2015, 10:35 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 2:16 AM

Skuode augusi Živilė su kiemo draugais visuomet iš anksto ruošdavosi šiai dienai.

„Persirengdavome būrėjais, gydytojais, pasigamindavome kokį nors gėrimą iš uogienės – neva vaistų ir traukdavome kaimynų lankyti. Aš dažniausiai būdavau burtininkė – burdavau likimus.

Vaišindavome kaimynus savo gėrimu ir linkėdavome jiems sveikų metų. Už tai gaudavome saldainių, obuolių, blynų“, – pasakojo Živilė.

Tada laukdavo ne mažiau smagi Užgavėnių dalis – dovanų dalinimasis ir blynų valgymas.

Ž.Vaškytė iki šiol su malonumu prisimena močiutės keptus mielinius blynus – tokius išsipūtusius, kad jie būdavo labiau panašūs į spurgas nei į blynus.

„Nuo mažens mėgau saldumynus, tad blynai su uogiene buvo didžiausia šventė. Kadangi buvau močiutės lepūnėlė, blynų gaudavau kada tik panorėjusi“, – juokėsi žurnalistė.

Ne mažesnė šventė aplankydavo, kai mama iškepdavo vadinamųjų blynų širdelių.

„Norėčiau ir dabar kepti tokius blynus, tačiau speciali keptuvė yra pritaikyta kepti ant dujinės viryklės, o maniškė – elektrinė“, – apgailestavo Ž.Vaškytė.

Akmenėje gimusi, Skuode augusi Živilė niekaip nesupranta, iš kur atsirado toks patiekalas kaip žemaičių blynai su mėsa.

„Nemačiau, kad Žemaitijoje keptų tokius blynus, tuo labiau iš virtų bulvių. Žemaitijoje itin populiarūs tarkuotų bulvių blynai, tačiau žemaičiai juos valgo kitaip nei kitų regionų atstovai – su uogiene“, – pasakojo žurnalistė.

Dabar ji nekepa tradicinių blynų. Nuo tada, kai su vyru Edgaru tapo vegetarais, jų mityboje neliko ne tik mėsos, bet ir kiaušinių, karvės pieno produktų. Tačiau blynai neišnyko.

Blynų tešlai, pasak Ž.Vaškytės, tinka ir augalinis pienas – sojų, avižų, ryžių. Jis kuo puikiausiai suriša tešlą, tad galima apsieiti be kiaušinių.

Iš tokios tešlos išeina ir skanūs lietiniai, kuriems tinka įvairių vaisių ar daržovių įdarai.

Mamos keptus blynus labai mėgsta Živilės ir Edgaro duktė Frida, kuriai dabar – pusantrų metų.

O per Užgavėnes Živilė blynais pavaišins ir dvi savo seseris, kurios gyvena Vilniuje.

„Pasikviesiu jas į svečius, tačiau persirengėlėmis jau tikrai nebebūsime“, – nusijuokė žurnalistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.