Popiežiaus kulinarinės silpnybės – iš pirmų lūpų

„Ką valgai, tas ir esi“, – teigia senolių išmintis. Baltą virtuvės vadovo kepurę į šveicarų gvardiečio uniformą išmainiusio 24 metų Davido Geisserio dėka kiekvienas mirtingasis gali supanašėti su popiežiumi. Bent jau per maistą.

Vatikane dabar dažnai kepamos argentinietiškos empanados. Jas mėgsta popiežius Pranciškus.<br>123rf nuotr.
Vatikane dabar dažnai kepamos argentinietiškos empanados. Jas mėgsta popiežius Pranciškus.<br>123rf nuotr.
D.Geisseris visam pasauliui savo knygoje atskleidė Vatikano gyventojų mitybos įpročius.<br>AP nuotr.
D.Geisseris visam pasauliui savo knygoje atskleidė Vatikano gyventojų mitybos įpročius.<br>AP nuotr.
D.Geisseris virėjo prijuostę išmainė į renesansinį Šveicarų gvardijos kostiumą.<br>AP nuotr.
D.Geisseris virėjo prijuostę išmainė į renesansinį Šveicarų gvardijos kostiumą.<br>AP nuotr.
Vatikane dabar dažnai kepamos argentinietiškos empanados. Jas mėgsta popiežius Pranciškus.<br>123rf nuotr.
Vatikane dabar dažnai kepamos argentinietiškos empanados. Jas mėgsta popiežius Pranciškus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Daiva Lapėnaitė, „Lietuvos rytas“

Feb 22, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Apr 15, 2017, 4:21 PM

Lietuvių pamėgtus kibinus primenančios argentinietiškos empanados, su daržovėmis troškinta jaučio pasturgalio mėsa, matė ir karamelinis („dulce de leche“) desertas. Jei tikėtume patarle, toks valgiaraštis neabejotinai padės supanašėti su popiežiumi Pranciškumi.

Tapti tokiam kaip šventasis Jonas Paulius II padės tradiciniai lenkiški mėsa, raugintais kopūstais, grybais, varške ar net uogomis įdaryti koldūnai (pierogi) ir obuolių pyragas.

O jei labiau prie širdies popiežiaus posto atsisakęs Benediktas XVI, valgykite Rėgensburgo dešrelių salotas su svogūnais, actu ir garstyčiomis, kiaulienos kepsnį ir vyšnių pyragą.

Tokias pastarųjų trijų Šventojo Sosto vadovų kulinarines silpnybes savo knygoje „Gero apetito“ („Buon appetito“) eiliniams mirtingiesiems atskleidė Šveicarų gvardijos alebardininkas D.Geisseris.

Išrinktųjų silpnybės

192 puslapių knygoje iš viso yra 60 patiekalų, kuriuos mėgsta Vatikane gyvenantys išrinktieji, receptų.

Štai Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas dievina ne tik santūrumą, bet ir bazilikų padažu su šoninės kubeliais aplietus bulvinius kukulius.

Atletiškas Benedikto XVI asmeninis sekretorius ir Popiežiaus namų prefektas monsinjoras Georgas Gänsweinas negali atsispirti tradiciniam Romos patiekalui – veršienos, kumpio ir šalavijų lapelių kepsneliui, vadinamam „saltimbocca“ (išvertus iš italų k. – „šok į burną“).

O mėgstamiausias mažiausios pasaulyje kariuomenės narių patiekalas – keptų baklažanų su pomidorų tyre ir parmezano sūriu apkepas.

Penktadienį – be mėsos

Popiežiaus saugumu besirūpinančių 110 gvardiečių maistu kasdien rūpinasi penkios lenkės vienuolės. Todėl rizotą neretai pakeičia virtos dešrelės su raugintais kopūstais.

„Kasdien valgome vaisių ir daržovių, o penktadieniais nevalgome mėsos“, – pasakojo Šveicarų gvardijoje penkiolika metų tarnaujantis seržantas Erwinas Niederbergeris.

Konditerininkų šeimoje gimęs E.Niederbergeris taip pat prisidėjo prie knygoje atskleidžiamų paslapčių. Jis parašė tarp receptų esančius tekstus apie gvardiečių istoriją ir kasdienybę.

Kartą per mėnesį lenkes vienuoles gvardiečių valgyklos virtuvėje pakeičia kulinarijos mokyklą baigęs D.Geisseris. Jis savo kolegoms ruošia šveicariškus patiekalus.

„Ne vieną kamuoja tėvynės, namų ilgesys, o savas patiekalas sušildo ne tiktai skrandį“, – sakė D.Geisseris.

Popiežius pagyrė

Idėja Vatikano gyventojų mitybos įpročius paviešinti visam pasauliui gvardiečiui kilo ne pačiam. Ją pasiūlė į prestižinės kariuomenės gretas jį priėmęs kariuomenei vadovavęs pulkininkas Danielis Rudolfas Anrigas.

„Jau buvau žinomas virėjas tėvynėje, buvau parašęs dvi kulinarijos knygas. Kai stojau į gvardiečių gretas, pulkininkas pasiteiravo, kodėl nusprendžiau atsisakyti daug žadančios karjeros“, – apie knygos idėjos atsiradimą pasakojo mažame miestelyje Ciuricho kantone gimęs D.Geisseris.

„Mano tėvas buvo gvardietis, nuo vaikystės juo tapti svajojau ir aš, todėl atsakiau, kad dabar mielai nustumčiau virtuvę į antrąjį planą. Tada pulkininkas ir paklausė, ar nenorėčiau parašyti knygos“, – prisimena karys.

Beveik dvejus metus užtruko surinkti ir išbandyti gvardiečių bei aukštų prelatų mėgstamų patiekalų receptus, paversti juos visiems prieinamais, nufotografuoti ir sudėti į knygą.

Vokiškasis 47 eurus kainuojantis leidimas iš knygynų buvo iššluotas per porą mėnesių. Velykoms turėtų pasirodyti angliškas, prancūziškas ir itališkas knygos variantai.

Kuo gi nepigi receptų knyga taip sudomino?

„Tai ne tik receptų knyga. Joje per maistą pasakojama Šveicarų gvardijos istorija, gvardiečių gyvenimas, kai jie nusivelka uniformą. Receptai atskleidžia istorijas ir asmenybes“, – intrigavo D.Geisseris.

„Net tie, kuriems neįdomu popiežiaus istorija ir religija, bet kurie mėgsta gerą virtuvę, knygoje gali atrasti kai ką įdomaus apie Šveicarų gvardiją ir popiežius“, – teigė seržantas E.Niederbergeris.

„Gerai pavalgęs karys geriau kovoja“, – įsitikinęs receptų knygos idėjos autorius D.R.Anrigas. Popiežių su senoviniu ieties ir kirvio hibridu saugantis D.Geisseris savo knygą padovanojo ir Šventajam Tėvui Pranciškui. Jis padėkojo, pavartė ir maloniai nusišypsojęs pagyrė savo kareivį.

Popiežiaus Pranciškaus valgiaraštis

Argentinietiškos empanados – pyragėliai su mėsa

Reikės:

druskos, apie 100 ml šilto vandens, alyvuogių aliejaus, 250 g miltų, balto svogūno, maltos mėsos, 1 kietai virto kiaušinio, saujelės razinų, aitriosios paprikos, alyvuogių.

Tešlos paruošimas

Ištirpdykite druską šiltame vandenyje. Į dubenį supilkite miltus, aliejų, vandenį su druska ir rankomis išminkykite tešlą.

Įdaro paruošimas

Išmirkykite razinas. Supjaustykite svogūną ir suberkite į aliejumi apšlakstytą įkaitintą keptuvę, sudėkite maltą mėsą ir aitriąją papriką, pasūdykite ir kepkite apie 20 min. Likus kelioms minutėms suberkite griežinėliais supjaustytas alyvuoges ir razinas.

Empanadų paruošimas

Iškočiokite tešlą, išpjaukite skritulius ir dėkite po šaukštą įdaro, ant viršaus griežinėlį virto kiaušinio, patepkite kraštus vandeniu, perlenkite ir kraštus užspauskite šakute. Kepkite su saulėgrąžų aliejumi ir valgykite šiltus.

Jaučio pasturgalio mėsa su daržovėmis

Įpjaukite mėsos kraštą, į įpjovas įdėkite kelias česnako skilteles ir rozmarinų. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, apkepkite mėsą iš abiejų pusių, suberkite pjaustytus porus, morkas ir svogūnus, pabarstykite druska ir kepkite ant lėtos ugnies dvi valandas arba apie 30 min. orkaitėje.

Karamelinis desertas („Dulce de leche“)

Reikės:

1 litro pieno, 300 g cukraus, vanilės lazdelės, žiupsnelio geriamosios sodos.

Supilkite pieną į puodą, pastatykite ant silpnos ugnies ir lėtai pilkite cukrų maišydami mediniu šaukštu. Įdėkite vanilės lazdelę, o kai pienas užvirs, įberkite žiupsnelį geriamosios sodos.

Maišykite, kol skystis virs tiršta karamelės spalvos mase. Išjunkite ugnį, išimkite vanilės lazdelę ir palikite ataušti. Prieš patiekdami išmaišykite.

Gero karamelinio deserto paslaptis – kantrybė, nes reikia ne mažiau kaip valandą virti ant labai silpnos ugnies ir nuolat maišyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.