Lietuviai įrodė: ne tik ispanai moka gaminti kumpį su koja

„Ar šis kumpis tikrai lietuviškas? Ne ispaniškas?“ – galvą kraipė moteris, parduotuvėje apžiūrinėdama šaltai rūkytą kiaulės kumpį su koja. Ant vitrinos užkeltas, specialiame stove įtvirtintas, gražiu tinkleliu apvilktas kiaulės kumpis traukte traukė akį. Ne mažiau viliojo ir jo kvapas, primenantis vaikystę kaime.

S.Detkausko teigimu, siekiant pagaminti tikrą kaimišką kumpį nėra naudojamos jokios naujos technologijos, kad būtų paspartintas ilgai trunkantis procesas.
S.Detkausko teigimu, siekiant pagaminti tikrą kaimišką kumpį nėra naudojamos jokios naujos technologijos, kad būtų paspartintas ilgai trunkantis procesas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2015, 10:50 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:29 PM

Prieš kiekvienas didžiąsias metų šventes „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse pasirodo gurmanų vertinamas skanėstas – šaltai rūkytas kiaulės kumpis su koja.

Tai – prekybos tinklo „Norfa“ ir Šilalės rajone įsikūrusios mėsos perdirbimo įmonės „Natanga ir Rovisa“ staigmena kiekvienoms Velykoms ir Kalėdoms.

„Šis šaltai rūkytas kumpis – tikrai lietuviškas. Jo skonio paslaptis – iki kelių mėnesių užtrunkantis sūdymo ir brandinimo procesas ir daug kvapaus kaimiško dūmo. Pagamintas pagal mūsų senolių tradicijas iš lietuviškos žaliavos“, – patikino „Natangos ir Rovisos“ pardavimų vadybininkas Saulius Detkauskas.

Ši įmonė turbūt vienintelė Lietuvoje gamina tokius šaltai rūkytus kumpius su koja, kuriuose lietuviška viskas – nuo receptūros, technologijų iki skonio.

Suvienijo šiuolaikines technologijas ir senolių patirtį

Iš kur šilališkiai sėmėsi receptų ir idėjų, kaip gaminti šiuos skanėstus?

Ne vienas, prisiminęs vaikystę kaime ir pastogėje ar sandėliuke kabančius kumpius, nuo kurių močiutė atrėždavo gabalą ir nešdavo ant stalo, ėmėsi aktyvaus darbo – tartis ir klausinėti savo senelių, tėvų ir pažįstamų, kas ką žino, kas ką prisimena.

Po aktyvių informacijos paieškų abiejų komandų specialistai įsitikino, kad ir dabar kaimuose yra žmonių, kurie taip pat rūko ir džiovina kumpį. Taigi, pasitelkus šiuolaikines technologijas ir pritaikius senolių patikrintus metodus ir būdus, buvo pradėtas gaminti šis šaltai rūkytas kiaulės kumpis su koja.

Lietuvišku kaimišku dūmu kvepiančiam skanėstui pagaminti prireikia net trijų keturių mėnesių. Visą tą laiką įmonės darbuotojai itin kruopščiai seka gamybos proceso žingsnius.

Viskas prasideda nuo žaliavos parinkimo – juk gerą skonį pirmiausia nulemia mėsos kokybė. Ji turi būti šviežia ir kokybiška.

„Perkame tik Lietuvoje užaugintas, specialiai atrinktas kiaules, jas patys skerdykloje paskerdžiame ir išpjaustome“, – pabrėžė S.Detkauskas.

Reikia ir nemažai rankų darbo

Gamybos ceche atsidūrę kumpiai pirmiausia sūdomi. Paruoštais mišiniais iš druskos, prieskonių ir prieskoninių žolelių kiekvienas kumpis įtrinamas rankomis, kaip darydavo ir seneliai.

Tokie rankomis išglostyti kumpiai suklojami į specialias dideles talpyklas ir paliekami „ilsėtis“. Kartkartėmis jie pavartomi, apverčiami ant kito šono, kaip sako patys įmonės darbuotojai, – pavėdinami. Šiame etape reikia daugiausia rankų darbo. Siekiama, kad vienodai pasiskirstytų ir iki kaulo įsigertų druska, prieskoniai.

„Nenaudojame jokių naujų technologijų, kad paspartintume šį ilgai trunkantį procesą“, – patikino S.Detkauskas.

Per visą kumpių sūdymo laiką specialiu aparatu kontroliuojamas druskos kiekis giliai kumpio viduje. Pasiekus reikiamus parametrus, kumpiai keliauja į rūkyklą.

Jie rūkomi specialiose kamerose, kuriose automatiškai reguliuojama drėgmė, temperatūra. Po to patenka į džiovyklą.

„Nuo senolių mūsų gamybos technologija skiriasi tik tuo, kad turime šiuolaikines priemones – įvairūs prietaisai padeda patikimiau pagaminti geros kokybės kumpį. Bet meilės ir kantrybės įdedame ne mažiau nei mūsų protėviai. Todėl rezultatas – garantuotas“, – teigė S.Detkauskas.

Kai kumpiai galiausiai subręsta, jie supakuojami ir išvežami į parduotuves. Šaltai rūkytas kiaulės kumpis su koja gaminamas tik pagal „Norfos“ užsakymą ir parduodamas tiktai šio prekybos tinklo parduotuvėse.

Ėmė pirkti visą kumpį

Pirmąją kumpių partiją „Natanga ir Rovisa“ pagamino daugiau nei prieš porą metų. Iš pradžių žmonės atsargiai vertino naują produktą – pirkdavo po nedidelį gabalėlį.

Supratę, ko vertas šis kaimišku dūmu kvepiantis kumpis, ėmė pirkti nebe pjaustytą gabalais, o visą kumpį, sveriantį maždaug 4–6 kilogramus. Tuo labiau kad šį kumpį galima laikyti net kelis mėnesius nesibaiminant, kad jis pasikeis ar suges. Geriausia jį laikyti sausoje vėdinamoje patalpoje, ne aukštesnėje nei 15 laipsnių temperatūroje.

„Per praėjusias Kalėdas šiuos kumpius žmonės pirko ir sau, ir dovanų. Net įmonė sulaukė skambučių, tad pirkėjus jau sudominome“, – pasakojo „Natangos ir Rovisos“ vadybininkas.

Dabar net svarstoma apie tai, kad šaltai rūkytų kiaulės kumpių su koja parduotuvėse būtų kasdien, ne tik prieš šventes. Kad visi galėtų mėgautis tokiais kumpiais, kokius skanaudavo mūsų senoliai, o dabar su meile gamina šilališkiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.