Andriaus Užkalnio išgirtas šamas dingo iš restorano valgiaraščio

Penkios žąsys iš penkių. Toks maisto kritiko ir „Laukinių žąsų“ autoriaus Andriaus Užkalnio vertinimas neseniai pradžiugino klaipėdiečio virėjo Vytauto Samavičiaus komandą restorane „Momo grill“.

Silkė su kiaušiniu, virtu be lukšto, papirko A.Užkalnį.<br>A.Užkalnio (laukineszasys.lt) nuotr.
Silkė su kiaušiniu, virtu be lukšto, papirko A.Užkalnį.<br>A.Užkalnio (laukineszasys.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 6, 2015, 4:02 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:14 AM

„Ir komanda, ir aš įgijome daugiau pasitikėjimo. A.Užkalnis išryškino, ką iš tiesų mokame daryti – gerai kepame kepsnius“, – pasakojo pripažintas virėjas.

Po straipsnio pasirodymo restorane dažniau pasigirsta klausimas: „Kiek laiko dirbate? Anksčiau nieko apie jus negirdėjome.“

Prieš porą dienų viena lankytoja tiesiai šviesiai užsakė: „Duokit man to šamo, kurį Užkalnis valgė.“ Ją patraukė A.Užkalnio pagyros.

Restoranų kritikas itin teigiamai atsiliepė apie žuvies patiekalą: „Rezultatas pribloškia. Čia ne tik geriausiai paruoštas šamas, kokį tik esu valgęs, – tai yra vienas įspūdingiausių žuvies patiekalų, kuriuos esu valgęs Lietuvoje.“

A.Užkalnio pagyras sustiprino ir jo įsitikinimas, kad šią žuvį itin sunku skaniai paruošti.

Bet V.Samavičius su tuo nesutinka: „Šamą paruošti sudėtinga, jei nežinai kaip. Jei žinai – nesunku. Svarbiausia – neperkepti, kad mėsa būtų sultinga, neperdžiūvusi.“

Šamas buvo vienintelė žuvis tos savaitės valgiaraštyje. Minėtai restorano viešniai, kuri užsakė „Užkalnio šamą“, pasisekė – ji dar gavo paragauti gardžiosios žuvies. Užtat kitiems teks laukti iki rudens.

„Atsiranda šio sezono žuvų, todėl artimiausiu metu šamo negaminsime. Valgiaraštį keičiame kas dvi savaites. Stengiamės gaminti patiekalus pagal sezonus. Šamas – jau praeitis“, – aiškino V.Samavičius.

Jis negalvoja pavadinti patiekalo Užkalnio vardu. „Mūsų valgiaraščio koncepcija – visai kitokia. Nebent rašytume kaip vakaro šefo patiekalą“, – aiškino virėjas.

Vertinimas pakilo dviem žąsimis

A.Užkalnio pietūs Klaipėdos restorane praėjo be aštresnių svečio komentarų ar įžvalgų. „Jis žinojo, ko nori“, – sakė V.Samavičius.

Maisto kritikas pradžiai pasirinko lengvesnį patiekalą – ant grilio keptas cukinijas su ožkos sūriu. Vėliau įvertino silkę. Antri patiekalai ant jo stalo – šamas grietinėle padaže ir jautienos antrekotas.

„Lauksim ir dar kartą. Paruošim naujų patiekalų“, – žadėjo virtuvės galva.

„Momo grill“ virtuvės komanda jau antrą kartą buvo vertinama A.Užkalnio. Pirmąsyk jų pastangos pelnė tris žąsis. Prieš kelerius metus maisto kritikas lankėsi V.Samavičiaus restorane „La Cle“, kurio virtuvėje dirbo tie patys žmonės.

„Pirmas mano projektas jam nelabai patiko. Jis nebuvo sužavėtas „La Cle“ virtuve. Nelabai tikėjau, kad jis pasirodys „Momo grill“. Bet kai pamačiau – opa! – nustebau“, – reakciją prisiminė virtuvės galva.

Jis tikino, kad nors ir nustebo, priėmė A.Užkalnį kaip ir kiekvieną svečią. „Jaudulio nebuvo. Pas mus ateina įvairūs žmonės – ir verslo, ir šiaip žinomi. Neskyrėm didesnio dėmesio“, – sakė V.Samavičius.

Restoranas „La Cle“ garsėjo „namų virtuve“, o „Momo grill“ akcentuoja ant grilio paruoštus kepsnius. „Grynesni, aiškesni patiekalų ingredientai, daugiau ir stipresnių skonių, labiau apskrudinta mėsa“, – kuo antrasis restoranas skiriasi nuo pirmojo, pasakojo meistras.

„La Cle“ po pusketvirtų metų darbo užsidarė dėl perdėm didelės patalpų nuomos kainos. Ta pati virtuvės komanda perėjo dirbti į „Momo grill“. Kepsnių baras gurmanus lepina jau pusantrų metų.

Svečiai, kurie anksčiau lankėsi „Le Cle“, o dabar ateina į „Momo grill“, džiaugiasi, kad pagaliau sutapo jų ir A.Užkalnio nuomonės. Jų įsitikinimu, ir „La Cle“ buvo vertas penkių žąsų.

A.Užkalnį papirkusios silkės su kiaušiniu, virtu be lukšto receptas

Skaitytojų dėmesiui pateikiame A.Užkalnį papirkusios silkės receptą.

Ingredientai: ruginė duona su grūdais, kiaušiniai, mėlynieji svogūnai, žaliosios salotos, žolelės.

Marinatas:

100 g obuolių acto

50 g cukraus

100 g vandens

Marinato komponentus sumaišome, užverdame, dedame lauro lapų, kvapiųjų pipirų. Pavirus 5 min. atvėsiname ir pilame ant nuvalytos silkės file. Ant viršaus sudedame mėlynuosius svogūnus.

Ruošdami patiekalą dedame į lėkštę ruginę duoną, ant viršaus – marinuotą silkę, mėlynuosius svogūnus, salotų lapus.

Pasiruošiame kiaušinį. Užverdame vandenį, pilame acto ir įleidžiame kiaušinį. Lengvai vandenį pasukame mentele, kad kiaušinis judėtų ratu. Verdame 2-3 min. Ištraukiame su kiaurasamčiu ir padedame ant popierinio rankšluosčio, kad nubėgtų vanduo.

Kiaušinius sudedame ant pasiruoštos lėkštės ir barstome druska, puošiame žolelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.