5 klaidos, dėl kurių prastėja brendžio skonis

Brendis Lietuvoje vertinamas jau seniai, tačiau ekspertai iki šiol neatsistebi gausybe klaidingų patarimų ir įsitikinimų. Kaip laikyti brendžio taurę? Su kokiais patiekalais brendis geriausiai atskleidžia savo skonį? Kokios temperatūros brendis yra vartojamas? Ir kaip tai teisingai daryti?

Priešingai, nei esame įpratę, brendžio taurės, prieš uostant ar ragaujant brendį, sukioti rankose nereikia.<br>123rf nuotr.
Priešingai, nei esame įpratę, brendžio taurės, prieš uostant ar ragaujant brendį, sukioti rankose nereikia.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2015, 4:31 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:10 PM

„Alitos“ vyriausioji technologė Margarita Lovkienė įvardijo penkias dažniausiai daromas klaidas, kurių išvengę tinkamai įvertinsite šio gėrimo skonį.

Taurė – ne skalbimo mašina. Priešingai, nei esame įpratę, brendžio taurės, prieš uostant ar ragaujant brendį, sukioti rankose nereikia. Įpylus gėrimo į taurę, jo skonių ir kvapų sluoksniai pasiskirsto itin subtiliai – nederėtų šios pusiausvyros blaškyti.

Negaiškite laiko. Specialistai rekomenduoja atidarius butelį leisti vynui „pakvėpuoti“, tačiau brandžiajam jo broliui brendžiui to visai nereikia. Jei gėrimo butelį atkimšite ir laikysite atidarytą, gėrimo aromatas pamažu išblės.

Venkite karščio bangų! Tiesa, kad aukštesnės temperatūros brendžio aromatų ir skonių gama ryškesnė, visgi šildyti verta tik taurę, o ne patį gėrimą. Į jį nusitaikius šilumos šaltiniu šis visų pirma veiks alkoholio koncentraciją ir sklaidys kvapą.

Ragaukite lėtai ir be skubėjimo – taip patariama pradėti pažintį su brendžiu. Iš pradžių uostykite gėrimą taurę laikydami ties krūtine, o tik tada pakelkite taurę ir įkvėpkite aromato nosimi ir burna. Pradėti ragauti derėtų pirmiausia švelniai suvilgant lūpas. Jei iškart šoksite „prie reikalo“, intensyvus brendžio charakteris gali tiesiog … atbaidyti.

Šis gėrimas ne prie silkės su balta mišraine. Brendis – ne to intensyvumo gėrimas, kuriuo derėtų užsigerti valgant. Šis gėrimas labiau tiks ne prie kepsnio, bet kaip aperityvas ar virškinimą skatinantis gėrimas. Pagrindinė taisyklė – maistas prie brendžio turėtų būti arba turtingos tekstūros (pavyzdžiui, pagamintas grietinėlės pagrindu), arba saldus (ledai, šokoladiniai pudingai, saldūs sūriai), arba turintis stiprų aromatą (stiprūs sūriai, vaisiai), kuris papildo brendžio vaisines natas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.