Kavos paslaptys: kaunietis mokys vilniečius neskubėti

„Kavos pasaulis iš tiesų yra labai žalias: kavamedžių plantacijos, džiunglės, miškai, kalnai ir žalios spalvos pupelės. Kavą iš pasaulio atsivežame žalią – pupelėmis, taigi, visada žinome tikrąją jos kokybę“, – teigė kaunietis Gražvydas Vilčinskas.

Verslininkas įsitikinęs, kad lietuviai – tikri kavos gurmanai, neatsiliekantys nuo italų, o kartais gal juos net lenkiantys savo išrankumu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Verslininkas įsitikinęs, kad lietuviai – tikri kavos gurmanai, neatsiliekantys nuo italų, o kartais gal juos net lenkiantys savo išrankumu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 29, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:20 PM

Kavos kvapas jį užbūrė dar vaikystėje, o šiandien jis Brazilijoje, netoli San Paulo, nuomoja 100 hektarų plantaciją, kurioje auginamos „Mundo Novo“ kavos pupelės, skirtos tik Lietuvai. 

Į kavos verslą G.Vilčinskas įsitraukė prieš dešimt metų.

„Jaučiau, kad geros kavos banga atkeliauja į Lietuvą, man atrodė, jog žinau, kaip tokį verslą kurti, mačiau perspektyvą ir man buvo be galo įdomu“, – sakė kaunietis.

Po metų jis įkūrė interneto parduotuvę „Kavos bankas“, siūlančią gurmanams šviežiai skrudintas kavos pupeles. Kiek vėliau verslininkas sumanė mobiliąją kavos parduotuvę ir kavos bankomatą, o lygiai prieš metus, gegužę, Kaune atidarė pirmąją „Green Cafe“ kavinę. Šiandien tokią pačią kavinę jis atidaro Vilniuje.

„Savo lankytojams siūlome skubėti lėtai“, – sako G.Vilčinskas, siūlantis kavą, pagamintą iš 26 rūšių kavos pupelių.

Vilniuje dabar dažnai apsilankančiam kauniečiui atrodo, kad tempas sostinėje kur kas greitesnis nei Kaune. „Popierinis puodelis rankoje – ir mados reikalas, bet mes siūlome stabtelėti, atsisėsti, pasimėgauti kava iš keraminio ar porceliano puodelio, pažiūrėti draugui į akis“, – sakė G.Vilčinskas.

Jau gerą dešimtį metų kavą lietuviams siūlantis verslininkas neabejoja, kad lietuviai – tikri kavos gurmanai, visiškai neatsiliekantys nuo italų, o kartais gal juos net lenkiantys savo išrankumu.

„Sovietų laikais kavos Lietuvoje, žinoma, trūko, tačiau ta, kurios žmonės gaudavo, buvo itin aukštos kokybės – iš Indijos atkeliavusi arabika. Kava turi daugybę poskonių, beveik dvigubai daugiau nei vynas, užtat rasti aukso vidurį, kuris tiktų visiems – be galo sunku. Pastebėjome, kad lietuviai, kaip ir tikrieji kavos žinovai ir ekspertai, vertina geriausią rūgštaus, kartaus ir saldaus skonio balansą“, – pasakojo G.Vilčinskas.

Kavą nuo seno pamėgęs verslininkas tikina ja nepiktnaudžiaująs, tačiau savo ryto be kavos neįsivaizduojąs. Mėgsta ją gerti pats vienas, o kartais puodelį kavos nusineša į oranžeriją, kurioje jau keletą metų augina kavos medį. Šiais metais jis pražydo ir sunokino pirmąsias raudonos spalvos uogas.

Raudonos, geltonos ir oranžinės spalvos uogomis du kartus per metus pasipuošia ir kavamedžiai ūkiuose Brazilijoje.

Per dešimtį metų sukauptas savo žinias apie kavą verslininkas noriai dalija kitiems. Kaune jo įsteigtame kavos institute skaitomos paskaitos, kava ragaujama, pasakojama apie įvairius jos ruošimo būdus.

Nauja verslininko idėja – kavos skonių kolekcija, kurią galima rinkti ir naujojoje kavinėje Vilniuje. Tiesa, laiko, kad galėtumėte išragauti visas čia esančias kavos rūšis, prireiks. Bet ar verta tokio malonumo atsisakyti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.