Penki šefo R.Ščesnavičiaus patarimai, ką patiekti prie brendžio

Ruošiatės vakarienei su draugais? Norite paragauti ko nors naujo? Galbūt vietoje įprasto baltojo ar raudono vyno ant stalo verta patiekti brendį?

Geruose restoranuose prie brendžio jums būtinai pasiūlys riešutų.<br>123rf nuotr.
Geruose restoranuose prie brendžio jums būtinai pasiūlys riešutų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:06 AM

Garsusis virtuvės šefas Robertas Ščesnavičius teigia, kad mes dar tikrai turime pasimokyti šio gėrimo ragavimo subtilybių, ir dalijasi patarimais, kaip ir ką patiekti su brendžiu.

Brendis – neskaičiuojantiems laiko. Juokaujama, kad prancūzai brendį suuosto nosimis – tyrinėja jo kvapą, lėtai gurkšnoja. Brendį reikia skanauti iš lėto, svarbu, kad pajustumėte visas skonio ir aromato savybes. Nors Lietuvoje esame įpratę brendį gurkšnoti po valgio, tačiau jis puikiai papildo ir užkandžių, žvėrienos patiekalų ir, žinoma, desertų skonį.

Mokykitės iš geriausių restoranų. Brendis tinka su ryškaus skonio užkandžiais. Geruose restoranuose prie brendžio jums būtinai pasiūlys riešutų, taip pat jis dera su brandintais intensyvaus kvapo ir skonio sūriais, kaip rokforas ar stiltonas. Tokie užkandžiai padeda atskleisti brendžio skonio savybes.

Odė desertams. Apie brendžio ir šokolado derinimą galima būtų kalbėti ir kalbėti! Kadangi brendis neturi vynui būdingo rūgštumo, jį drąsiai galima derinti su sunkiais ir riebiais desertais, pavyzdžiui, tortais, ledais, pyragaičiais. Jei desertui patieksite vaisius, irgi neapsiriksite. Ypač su brendžiu dera vyšnios, slyvos, nes jų aromato turi ir pats gėrimas.

Nebijokite eksperimentuoti. Manote, kad prie žuvies patiekalų ar jūrų gėrybių dera tik baltas vynas? Smarkiai apsirinkate. Ir kulinarijos pasaulyje taisyklės keičiasi, tad nepabijokime eksperimentuoti. Tikriausiai nustebsite, bet brendžio skonis puikiai dera su midijomis ir ikrais.

Pabandykite brendį derinti su patiekalais, turinčiais intensyvų kvapą, tekstūrą ir skonį. Nustebsite, kaip pasikeičia rūkytos lašišos skonis, ją apšlaksčius šlakeliu brendžio.

Ieškokite skonių įvairovės. Prie žvėrienos arba jautienos patiekalų dažniausiai siūlau salstelėjusius azijietiškus padažus, nes juose yra ir saldumo, ir sūrumo, ir rūgštumo. Prie tokių patiekalų tikrai galima gurkšnoti ir brendį.

Ožkos sūrio užkandis

Ožkų pieno sūris, 10 gabaliukų

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

Puodelis saulėje džiovintų pomidorų

Puodelis smulkintų juodųjų alyvuogių

4 šaukštai smulkinto baziliko

2 šaukštai smulkinto rozmarino

3 smulkintos česnako galvos

Prie prancūziško brendžio „Alita“ derės ožkos sūrio užkandis – jį paruoškite vaišėms iš vakaro.

Supjaustykite ožkos sūrį poros centimetrų storio gabaliukais ir sudėkite ant lėkštės ar padėklo. Apšlakstykite aliejumi. Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite ir supjaustykite smulkiais gabaliukais, uždėkite ant sūrio, užberkite alyvuoges, baziliką ir rozmariną. Mediniais dantų krapštukais pasmeikite česnako skilteles į sūrį. Sudėkite viską į šaldytuvą ir palikite marinuotis 6 valandas ar per naktį.

Ištraukite krapštukus ir patiekite su prancūzišku batonu bei prancūzišku brendžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024